Cătălin Cherecheş a refuzat să fie extrădat în România prin procedură simplificată. „Din informațiile pe care le-am primit noi, instituția noastră de la poliție, este că într-adevăr inculpatul s-a opus arestării, nu a vrut să fie încătușat. Atunci colegii de la BKA l-au pus pe jos să-l încătușeze, iar în timpul imobilizării a fost într-adevăr lovit la față. În urma acestei lovituri a fost dus la spital, a primit un tratament, a fost nevoie și de cusătură, nu a fost nevoie de internare. A fost mai departe dus în arest pentru procedura de judecată. (…) A fost tratat la față după ce a fost transportat la pușcăria din Augsburg și se desfășoară acum procedura instanței”, a declarat, pentru România TV, procurorul care îl anchetează pe Cătălin Cherecheș.
„Da, este posibil să nu fie trimis în România, poate fi eliberat, să se bucure de libertate. Dacă totul merge fără probleme, atunci Cătălin Cherecheș ar putea fi trimis în judecată în aproximativ 6 săptămâni. Nu știu dacă a încercat să lovească polițiștii, nu am această informație. Vă pot spune cu siguranță că nu a încercat să fugă, doar s-a opus încătușării”, a declarat procurorul, la un post TV.
„Procedura de trimitere în alt stat este o procedură mai complicată, așa este acum, s-a decis arestarea lui, următorul pas îl va face tribunalul din Munchen.
„Este o anchetă, un dosar, iar aceste informații nu pot fi încă furnizate. La acest moment nu ne poate dezvălui numele persoanei care l-a adus în gara din Augsburg. (…) Într-adevăr, la fiecare arestare se face control corporal, s-au găsit bani asupra lui. Nu putem da deocamdată detalii despre documente.
Instanța va decide în primă fază dacă dosarul lui Cătălin Cherecheș este corect întocmit pentru extrădare, dacă da, atunci în următoarea perioadă tot instanța, tribunalul va decide în următoarele 6 săptămâni dacă actele sunt corecte, dacă nu s-au depus contestații pentru extrădare. Ei vor decide ce se va întâmpla cu arestatul, dacă va fi trimis în România sau dacă va fi eliberat”, a mai spus acesta.
Citește și: Cherecheş a refuzat extrădarea! Primele imagini cu mătuşa care l-a ascuns în Germania UPDATE
Cherecheș nu a încercat să fugă
„Da, este posibil să nu fie trimis în România, poate fi eliberat, să se bucure de libertate. Dacă totul merge fără probleme, atunci Cătălin Cherecheș ar putea fi trimis în judecată în aproximativ 6 săptămâni. (…) Nu știu dacă a încercat să lovească polițiștii, nu am această informație. Vă pot spune cu siguranță că nu a încercat să fugă, doar s-a opus încătușării”, a conchis procurorul.
Prins în Augsburg pe 28 noiembrie
Reamintim că ”în seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional. Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română. Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, conform IGPR.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat din Germania prin procedura obişnuită care ar putea dura, din practica anterioară, 30-45 de zile, el refuzând să fie extrădat prin procedură simplificată care ar dura 10 zile.
”Din practica anterioară, ar dura undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă”, a precizat Cătălin Predoiu, la Antena 3, joi seară, referindu-se la procedura obişnuită prin care va fi extrădat din Germania fostul primar al oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
Predoiu a explicat că este vorba despre o procedură standard, în care nu sunt implicate nici ministerele de Justiţie sau Interne din România, nici cele din Germania, procedura fiind una europeană.
”Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare. De ce subliniez european, pentru că în acest caz se practică o procedură care se desfăşoară de la instanţă la instanţă. Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. E vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a explicat Predoiu.