Reputatul chirurg Mircea Beuran spune că un cancer depistat în stadiile 1 şi 2 răspunde bine la tratament şi se vindecă, în timp ce în stadiul 3 rezultatele tratamentului pot fi bune, dar pacientul devine dependent de terapii îndelungate. Cât despre stadiul 4, acesta este stadiul terminal în care organismul nu mai răspunde la niciun tratament, deoarece tumora s-a extins sau a dezvoltat deja metastaze.
Într-un interviu pentru România TV, medicul insistă pe faptul că oamenii ar trebui să ia în calcul eventualele cazuri de cancer pe care le-a avut în familie şi să facă investigaţii din timp, chiar dacă nu are niciun fel de simptom. De asemenea, reputatul chirurg spune că este importantă prezentarea la medic de la primele simptome, şi nu „tratarea” acestor simptome cu tot felul de terapii naturiste, care nu fac decât să întârzie diagnosticarea bolii, ceea ce scade semnificativ şansele de vindecare.
„Numărul cetăţenilor care vin la spital a crescut foarte mult în segmentul de patologie oncologica a tubului digestiv. Cu o fecvenţă mai mare avem: intestinul gros, rectul, stomacul, pancreasul. De cele mai multe ori, aceste stări de boală sunt legate de stadiile cele mai înalte, 3 şi 4 de boală. În primele stadii, pacienţii nu au dureri, dar au fenomene digestive pe care şi le compensează cu tot felul de terapii naturiste.
Boala poate fi legată de două lucruri: zestrea genetică şi aici va trebui să insistăm foarte mult în educatia pacienţilor că, dacă provin din familii în care părintii sau bunicii au avut cancer, e nevoie să înceapă procedurile de screening să afle dacă au organe vitale care dezvolta cancer; iar al doilea lucru este legat de stilul de viata – in special generaţia tânără externalizează alimentaţia, adică mănâncă o mâncare care fie se face în stradă, fie e preparată în mod industrial.
Pacientul îmi explică faptul că majoritatea meselor le ia afară. Copiii lor mănâncă aceleaşi lucruri şi devin obezi la 5-6 ani. Volumul acesta nu e legat de o dezvoltare armonioasă, ci de o masă grăsoasă. Dacă întrebi pacienţii ce mananca, spun că mananca de la fast-food, mâncare gătită industrial, cei mai mulţi beau sucuri carbogazoase sau energizante, mai sunt cei consumatori de alcool.
După 5-10 ani de astfel de mod de a trăi, oamenii ăstia se prezintă – cei mai norocoşi dintre ei – cu probleme precum întârzierea scaunului, are scaun dupa 5-6 zile, altii au scaune diareice, 3-4-5 într-o zi.
La gastroenterologie primesc diagnostic de polipi, diverticuli, modificări de mucoasă intestinală care, de cele mai multe ori, se produc din cauza tulburărilor care apar din cauza mâncării, alcoolului, fumatului, ori din cauza înmulţirii unor bacterii care provoacă fermentarea. Un alt simptom cu care vin pacienţii este meteorismul. Şi descoperi ca de la un polip sau de la mai multi se poate dezvolta un cancer.
Boala e tratabilă şi cu rezultate bune dacă ne găsim la stadiul 1-2, dacă populaţia sesizează din vreme tulburările digestive. La stadiul 3 suntem pe o graniţă în care poţi avea rezultate foarte bune, dar esti dependent de niste terapii si o urmărire oncologică mult mai îndelungată.
În stadiul 4 nu poţi face decât paleaţie, acest stadiu înseamnă deja extensia tumorii din spaţiul iniţial loco-regional sau se generalizează prin metastaze. La staduln 4 vorbim despre un mix dintre terapiile oncologice şi scoaterea din urgenţa complicată în raport de complicaţia cu care vine„, a explicat reputatul chirurg Mircea Beuran la România TV.