Rareş Bogdan a precizat, în direct la România TV, că a susţinut un discurs în plenul Parlamentului European, despre progresele făcute de ţara noastră pentru a fi primită în spaţiul Schengen, iar printre cei care i-a auzit argumentele s-au numărat 600 de europarlamentari, preşedintele Consiliului European şi şefa Comisiei Europene. Europarlamentarul liberal a ţinut să precizeze că România începe să fie deranjată de „dubla măsură”.
„Am ţinut să fac asta pentru că era un moment festiv în care prelua preşedinţia Cehia, era prezent şi premierul ceh. Am avut un discurs mai tăios, mai direct, mai clar, aşa cum ar trebui să aibă toţi politicienii români pentru că eu şi mulţi alţii începem să fim deranjaţi de această dublă măsură.
Pe de o parte suntem mângâiaţi pe cap atunci când reacţionăm extraordinar în criza ucraineană, când dovedim bunătatea, bunul simţ, spiritul ospitalier şi venim în sprijinul unor oameni care sunt agresaţi. Am primi peste două milioane de refugiaţi, dar au rămas în jur de 160.000.
Suntem cei care am demonstrat că am investit în securizarea graniţelor. Am respectat întocmai toate cerinţele Europei. Tocmai de asta mi se pare că a trecut prea mult timp. 11 ani e mult prea mult! Am dat exemplul la începutul discursului că după trei ani de zile de la aderarea Cehiei, Cehia a intrat în zona Schengen.
Pentru noi este o chestiune deranjantă şi nu e o chestiune de aeroporturi şi de graniţe terestre. Este vorba şi despre statut pentru companii, de schimb comercial, de statut pentru românii aflaţi în zona Schengen.
Cred că va trebui să apăsăm extrem de puternic această pedală pentru că România are tot dreptul să nu fie umilită, are tot dreptul să fie respectată, are tot dreptul să aibă tot aceleaşi drepturi ca toate ţările europene. Nu suntem deloc altfel decât toţi ceilalţi”, a declarat Rareş Bogdan, în direct la România TV.
Citeşte şi: Adrian Chesnoiu garantează pentru Petre Daea: „Viitorul agriculturii este în continuare pe mâini bune!”
„În primele 10 porturi comerciale ale Europei, alături de Hamburg, Pireu, Anvers, Rotterdam, Marsilia, se află şi portul Constanţa.
Pe de o parte este un interes comercial direct, dar în acest moment ar trebui anulat, tocmai din cauza conflictului din Ucraina şi a faptului că portul Constanţa va deveni punct-cheie pentru aprovizionarea cu marfă a Europei, nu doar a grânelor şi a petrolului, ci a tot ceea ce înseamnă comerţ.
Gândiţi-vă că de la 4.500 – 5.000 de containere pe zi, Portul Constanţa are între 18.000 şi 23.000 de containere pe zi, iar terminalele de la Oil Terminal sunt insuficiente pentru navele care vor să descarce petrol venit din Angola, din zona Golfului, în zona europeană.
Pe de o parte, este un interes care ar trebuie reconfigurat şi reanalizat din punct de vedere comercial, pe de altă parte, cred că există voci care din păcate evaluează România după standarde trecute.
România s-a schimbat, a evoluat, şi-a securizat graniţele. A dovedit un comportament ireproşabil din punct de vedere al securizării graniţei de est a Uniunii Europene. De asemenea, se dovedeşte că NATO investeşte şi are încredere. Statele principale NATO – de la Marea Britanie, la Statele Unite – au înţeles importanţa României şi consideră România punct strategic pentru cea mai puternică alianţă militară”, a mai precizat europarlamentarul PNL.
Mai mult, prim-vicepreşedintele PNL a lansat un apel ca toţi politicienii români să se implice în aderarea ţării noastre la zona Schengen.
„Îi invit pe toţi politicienii să facă presiune şi să o facă acolo unde au ocazia şi atunci când se deschide un frigider sau o cutie de conserve, să spună un singur lucru: Schengen! Până când se vor sătura de noi şi ne vor accepta!”, a mai precizat Rareş Bogdan.
Pe 6 iulie, europarlamentarul liberal a rostit un discurs furibund în Parlamentul European prin care a cerut insistent liderilor europeni aderarea României la Schengen.
„Romania este membră a UE din ianuarie 2007 şi patru ani mai târziu îndeplinise condiţiile pentru aderarea la Schengen. Suntem în 2022 şi încă aşteptăm. De 11 ani, românii mei sunt ţinuţi la uşa unui club exclusivist. (…) Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deşi avem tot dreptul la ea”