Chiar dacă zilele trecute ameninţa cu ruperea coaliţiei şi cerea inclusiv remanierea lui Alexandru Rafila, Rareş Bogdan a făcut un pas înapoi şi şi-a nuanţat complet declaraţiile, pe fondul contextului internaţional tot mai tensionat de la graniţele Ucrainei, unde Rusia a mobilizat aproape 100.000 de militari.
Prim-vicepreşedintele PNL a declarat, într-un interviu acordat lui Victor Ciutacu, la emisiunea „Punctul Culminant” că este „exclus” ca actuala coaliţie să se rupă în aceste condiţii.
„Exclus! Nici nu se pune problema. Ar trebuie să fim extrem de maturi, de calmi şi să înţelegem că singura şansă pentru cele două partide main-stream PNL şi PSD este să guverneze împreună în acest moment, chiar dacă sunt o mulţime de lucruri care ne despart, chiar dacă au fost 32 de ani de bătălii politice, cu mici reprize de pace, chiar dacă în ultimii şapte ani radicalismul din cele două tabere – tabăra liberală şi tabăra PSD – atinseseră cote paroxistice.
Singura şansă pentru România este ca această coaliţie să funcţioneze în interesul naţional al României.
Crizele, dacă ar fi să le enumerăm, este cea a preţului la energie, cea economică legată de energie şi indiscutabil pericolele care vin de la Răsărit. De altfel, când am gândit această coaliţie nu vă ascund că una dintre motivaţii a fost tocmai pentru că deja se arătau nori negri (dinspre Est). Să sperăm că rămân doar la stadiul de ameninţare, la stadiul de tatonare şi nu mai mult decât atât. România avea nevoie de o majoritate”, a declarat Rareş Bogdan, la România TV.
Prim-vicepreşedintele PNL a reiterat că „discuţiile trebuie să rămână în interiorul coaliţiei, în spatele uşilor închise”.
„Au existat discuţii şi vor mai exista. Ar trebui să lipsească numite poziţionări ale unor lideri importanţi ai PSD cu privire la unii miniştri, respectiv un ministru al nostru. De-a lungul acestor două luni de guvernare comună, am fi avut motive să reacţionăm. Cu toate aceasta, am considerat că nu e oportun pentru România”, a mai spus Rareş Bogdan.
Întrebat despre ce a dat naştere la tensiunile din coaliţie, Rareş Bogdan a amintit despre intervenţia europarlamentarului PSD Mihai Tudose care a cerut demisia ministrului Energiei, în vreme ce din tabăra PNL „a fost un atac care a venit de la purtătorul de cuvânt”
„E o diferenţă între cei doi oameni care au atacat. Cel care a atacat de la PSD e în top 3-4 lideri importanţi ai PSD indiscutabil, în timp ce la noi a fost un atac care a venit de la purtătorul de cuvânt.
Nu vreau să mă uit la ceea ce ne poate despărţi sau la ceea ce ne poate crea o problemă în funcţionare coaliţiei. Mă interesează ceea ce ne uneşte. Interesul naţional nu trebuie să fie o butadă caducă, perimată. Trebuie să fie reală.
Ce am spus eu la un an de zile (…) Sigur că mi-aş dori să fie şapte ani. Mi-aş dori să funcţioneze şi să venim cu lucruri care nu s-au făcut atâta timp, dar la un an de zile haideţi să facem o evaluare”, a mai precizat Rareş Bogdan.
„Nu o să vin să evalueze miniştrii PSD, că nu e treaba mea. Îi evaluează premierul şi eu împreună cu colegii mei din conducerea PNL, sub bagheta premierului, analizăm prestaţia celor opt miniştri ai PNL şi a măsurilor.
E anormal ca eu să fiu încasator – nu numai eu, ci şi alţii, oameni care n-au participat la actul de guvernare – pentru că PNL cu foştii parteneri n-au reuşit decât parţial să taie pensiile speciale. Sunt încasator principal, deşi le-aş tăia mâine dimineaţă.
Aş tăia pensiile speciale de la securişti, cum le ziceţi dumnevoastră, la procurori, militari. Toate! Dar nu pot, pentru că sunt un om într-o coaliţie. Am spus foarte clar. În schimb, trebuie să avem grijă de cei care sunt pe pensie.
Eu sunt încasator pentru că România a tăiat pentru 72 de ore pensiile speciale, după care au fost atacate la CCR”, a mai spus europarlamentarul liberal.
Întrebat dacă acuzaţiile de plagiat lansate la adresa premierului Nicolae Ciucă ar putea afecta imaginea PNL, Rareş Bogdan a spus că şeful Executivului a dat dovadă „de o transparenţă totală”
„Vă spun că în momentul acesta, România este într-o situaţie extrem de complicată. Foarte probabil ne paşte o criză post-criză energetică care poate să meargă spre zona economică, financiară sau se vorbeşte despre zona alimentară.
Suntem într-o criză profundă de securitate care poate escalada. Cred sincer că în momentul ăsta ar trebui să ne uităm la oamenii care pot să asigure un echilibru, mai ales respectul uniformei, al omului care a condus trupe în teatre de operaţii.
E un om profund serios, patriot, cu respect faţă de valorile naţionale. Nu în ultimul rând, se bucură de respectul nu doar la PNL, ci şi a partenerilor noştri din coaliţie de la PSD. A fost acceptat şi susţinut şi de PSD şi nu e puţin lucru.
Domnul Ciucă a ieşit public şi a spus că vă pun la dispoziţie celor care îmi vor verifica teza de doctorat publicată în urmă cu 18 sau 19 ani. Am să mă pun la dispoziţie comisiei din cadrul Universităţii. Omul a fost de o bună credinţă şi de o transparenţă totală”, a afirmat Rareş Bogdan.
„Dânsul mi-a răspuns în cadrul organizat, în cadrul sesiunii, care a durat în jur de patru ore. A spus că România, Croaţia, Bulgaria trebuie să fie indiscutabil în spaţiul Schengen şi pe extinderea viitoare vom sta de vorbă. Cu siguranţă, România intră, domnule Bogdan.
Neapărat alături de Croaţia, ceea ce este un mare atu, după cum ştiţi, era uşor înaintea noastră. În privat, când m-am dus la sfârşit cu preşedinta Parlamentului, m-am dus la domnia sa şi mi-a spus: „aţi făcut referiri culturale şi istorice la relaţia româno-franceză.
Cu siguranţă, lucrurile vor evolua. Nu vă pot spune mai mult, dar sper să fie surprize plăcute pentru ţara dumnevoastră. A fost foarte amabil, foarte plăcut”, a conchis europarlamentarul liberal Rareş Bogdan.