Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, a vorbit, în direct la RomâniaTV, despre ce s-ar putea întâmpla în țara noastră, din punct de vedere epidemiologic, după sărbătorile pascale.
Cu toate că am atins pragul de două milioane de persoane vaccinate anti-Covid, medicul spune că există riscul unui nou val de infectări dacă măsurile nu au fost respectate și dacă persoanele care au plecat în vacanță nu au fost vaccinate.
„Rămâne de văzut dacă persoanele care au mers în vacanță sunt vaccinate. Sigur că da, atâta timp cât măsurile nu sunt respectate, există acest risc de a avea un nou val de infectări. Mă bazez pe autoeducația pe care am făcut-o în tot acest timp și, nu în ultimul rând, pe procentul de persoane vaccinate. Au plecat în minivacanță persoane din orașe mari, unde știm că procentul de persoane vaccinate este crescut”, a declarat Mahler.
Vin foarte multe doze de la AstraZeneca. Ce se întamplă cu ele?
„Eu cred că este foarte important în acest moment ca românii să fie informați și să știe că au de unde alege. Acest lucru este posibil. În continuare sunt aomeni care acceptă vaccinarea cu AstraZeneca. Prin urmare, trebuie să cântărim, iar noi, medicii, să explicam tot ceea ce vine din partea persoanelor care au întrebări legate de cum acționează aceste vaccinuri”.
În doar două zile, pe data de 5 mai, reîncepe școala pentru o parte din elevi, dupa un an de chin de învățat online sau deloc, în unele cazuri. Beatrice Mahler e de părere că redeschiderea școlilor este o decizie bună. „Da pentru că reînceperea școlilor se face în funcție de scenariile pe care le cunoaștem. Mai mult, față de toamna anului trecut, școala începe în alte conditii pentru că profesorii deja au fost vaccinați, părinții și bunicii au avut și au acces la vaccin. Prin urmare, lucrurile stau diferit. E normal să încurajăm școala și copiii”, a spus medicul la RTV.
Întrebată ce părere are despre vaccinul Johnson & Johnson, medicul a spus că „beneficiile pe care le aduce acest vaccin este administrarea unei singure doze și practic persoana respectivă va avea un răspuns ca la cele cu două doze. Este extrem de practic pentru a fi administrat în cabinetele medicilor de familie”.
Beatrice Mahler, întrebată pe ce perioadă ne-ar asigura imunitatea acest vaccin, a mărturisit că nu sunt suficiente date până în momentul de față pentru a putea răspunde la această întrebare.
„Nu au cum să fie date exacte pentru că aceste vaccinuri și anticorpii sunt monitorizați în continuare. Ce știm până în acest moment este că timp de 6 luni imunitatea pe care o asigură ele este maximă, dar pentru următoarea perioadă așteptăm primele date care să ne indice perioada de timp de eficiență a acestor vaccinuri”.
Care este situația la Institutul Marius Nasta a pacientilor internați de COVID?
„Mult mai bună. Starea internaților este mult mai bună, avem locuri inclusiv în secția COVID. Numărul scăzut în secția COVID ne permite să intrăm în procedurile de dezinfecție. Este o direcție bună. Sper să înțelegem că vaccinarea este cea care aduce pe termen lung o viață cât mai aproape de nromal”.