Românii jefuiţi la pompa de benzină. Preţurile uriaşe ale carburanţilor i-au făcut pe şoferi să blocheze pompele din toată ţara şi să alimenteze cu sume derizorii.
Când românii protestează la pompă faţă de preţurile mari la benzină şi motorină, singura companie care exploatează petrol în România, OMV Petrom, dă dividende speciale pentru 2021. Austriecii, care au obţinut venituri uriaşe pe fondul creşterii preţului la carburanţi, duc acasă 460 mil. euro în total.
În acest context, Mihai Tudose este de părere că soluţia ca preţurile carburanţilor să scadă ar fi impozitul progresiv.
„Domnul Cîţu a postat azi ca PSD e de vina ca energia e scumpă. Ati auzit de impozitul progresiv pe care îl tot propune PSD-ul si nu-l mai vrea nimeni? Asta era soluţia şi în cazul profitului de la OMV. Ai profit peste o cifră, plăteşte impozitul mai mare. În ceea ce priveşte pretul la pompă, vă dau eu telefonul ministrului Energiei şi întrebaţi-l pe domnia sa.
Si noi l-am intrebat, am avut impresia ca a fost o intrebare retorica.
Din câte ştiu, OMV pune pe piata in proportie de 40-60 la suta petrol romanesc si de import. A avea acelasi pret la pompa cu ceilalti este o problema care tine de Consiliul Concurentei. Si ceilalti importa petrol, problema e ca la OMV 30-40 la suta sunt din productia interna, cu un pret foarte mic. Este evident ca pretul lor poate fi mai mic”, a declarat Mihai Tudose la România Tv.
Reamintim că preşedintele Senatului, Florin Cîţu, i-a cerut joi liderului PSD Marcel Ciolacu să le explice românilor de ce pe noua legislaţie preţurile la energie şi gaze au crescut brusc cu aproape 30%.
„Aceasta este diferenţa. Pe 4 octombrie 2021 am aprobat OUG 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică̆ şi gaze naturale pentru sezonul rece care a SCĂZUT preţul la gaze şi energie electrică. O spune negru pe alb INS. In comunicatul pentru Indicele Preţului de Consum. INS arată că preţul la gaze şi energie electica a SCĂZUT în februarie şi martie. INS a calculat, în februarie şi martie, preţul gazelor şi al energiei electrice în baza OUG 118/2021”, scrie Cîţu într-o postare pe Facebook.
El afirmă că ”PSD a criticat vehement ordonanţa 119/2021 şi nu a vrut să o prelungească şi după luna martie 2022”.
”A impus O.U.G. nr. 27/2022 privind masurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Ordonanţa PSD a intrat în vigoare la 1 aprilie 2022, iar preţul gazelor a CRESCUT în aprilie cu 26% şi al energiei electrice cu 28%. Marcel Ciolacu trebuie să le explice românilor de ce pe noua legislaţie preţurile la energie şi gaze au crescut brusc cu aproape 30%”, a mai afirmat Florin Cîţu