Andreea Creţulescu este sceptică în ceea ce priveşte noua promisiune legată de pensiile speciale. „Stirea care a socat aseara suna asa:Coalitia se intruneste si decide sa taie pensiile magistratilor, am auzit povestea de 5 – 6 ani, dar acum nu vine pe surse pentru a testa piata, ci pe o declaratie oficiala. Nu se dau multe detalii, liderii Coalitiei isi asuma acest lucru, va creste varsta de pensionare a magistratilor, se va ajunge la 65 de ani si, pe de alta parte, contributivitatea va fi regandita…Nu stiu daca ne aflam in aceeasi situatie ca acum 5 ani, cand Rares Bogdan promitea ca PNL taie pensiile speciale in 30 de zile, a venit Coalitia si a mimat asta, au venit cu lege, dar nu i-au pacalit pe cei din Comisia Europeana la inceputul lui 2025, cnd am aflat ca nu primim transa 4 din PNRR 2,7 miliarde euro cu pensii speciale si fara reforme in companiile de stat pierdem 1 miliard. Coalitia spune acest lucru nu stim daca este ca in alte situatii sau daca e hotarat sa se duca pe aceste pensii foarte mari, ajungand la peste 10 mii de euro sau mai poate fi un motiv electoral sa ofere ceva vant in pupa lui Crin Antonescu care ocupa a 4-a pozitie, cu 15 la suta, cu 0 sanse la turul, daca cineva crede poate mai da un vot 2 ca si in Romania sa fie echitate intre special si contributiv.
Pensiile speciale vor fi anulate, conform unui anunț făcut de Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale! Conform acestuia, proiectul se depune marți, 8 aprilie, în Parlament. Acesta vizează exclusiv eliminarea pensiilor speciale acordate magistraților, dar și modificarea condițiilor de pensionare.
Candidatul coaliției a declarat că a cerut și a obținut aprobarea colegilor săi pentru eliminarea pensiilor speciale în cazul magistraților.
”Am solicitat să terminam cu pensiile speciale, cu vârstele de pensionare diferite. Coaliția a fost de acord cu propunerile mele. Cei care vor intra în magistratură trebuie să se pensioneze la 65 de ani. Mâine va fi depus la Parlament un proiect de lege semnat de toți cei 4 președinți ai partidelor din coaliție. E vorba de pensiile speciale și de vârsta de pensionare din magistratură”, a declarat Crin Antonescu.
Pensiile speciale nu au fost tăiate, iar Comisia Europeană a blocat o tranșă de 230 milioane de dolari. În România, pensia specială medie este de 22.000 de lei și este luată de 5.600 de pensionari din magistratură. Între timp, pensia medie este de numai 2.700 de lei. Această discrepanță enormă a făcut Comisia Europeană să ne ceară să reducem pensiile speciale.
„Un proiect de lege semnat de toți cei patru președinți ai partidelor care compun coaliția de guvernare. Este vorba despre pensiile speciale din magistratură și de vârsta de pensionare în magistratură. Detalii despre această lege veți afla începând de mâine. Ceea ce am vrut să vă anunț este că am cerut acest lucru coaliției și coaliția l-a acceptat”, a declarat Crin Antonescu.
Potrivit declarațiilor, proiectul urmează să fie depus în Parlament și vizează exclusiv eliminarea pensiilor speciale acordate magistraților, dar și modificarea condițiilor de pensionare în cadrul acestei categorii profesionale.
În timp ce susținătorii acestor beneficii invocă specificul profesiei și riscurile implicate, criticii atrag atenția asupra discrepanțelor majore dintre pensiile speciale – care pot ajunge la zeci de mii de lei – și cele primite de restul cetățenilor care au contribuit proporțional la sistemul public.
De-a lungul timpului, propunerile legislative privind limitarea sau eliminarea pensiilor speciale au stârnit reacții ferme din partea sistemului judiciar.
Magistrații au organizat proteste și au sesizat Curtea Constituțională, invocând amenințări la adresa independenței justiției. Astfel, orice modificare în această direcție se anunță a fi un proces complex, cu numeroase provocări juridice și politice.
Noua propunere legislativă, susținută de liderii coaliției, ar putea relansa dezbaterea publică privind echitatea în sistemul de pensii și ar putea genera o nouă rundă de confruntări între puterea executivă și autoritatea judecătorească.