EXCLUSIV Secretul performanţelor lui Paul Georgescu, campion mondial la înot în ape îngheţate: „Mă trezeam la ora 6 să merg la bazin, la 9 eram la serviciu!”. Este primul român desemnat „Omul Anului”

Paul Georgescu, 44 de ani, este omul recordurilor. Fost poloist de performanţă, campion naţional cu Steaua, şi actual profesor de educaţie fizică la o şcoală privată din Bucureşti, acesta deţine un palmares impresionant, din care nu lipsesc titluri mondiale la diverse probe, fiind desemnat "Man of the Year" în 2021 de către World Open Water Swimming Association Awards.
Marius Gherghe
21 iun. 2023, 18:17
EXCLUSIV Secretul performanţelor lui Paul Georgescu, campion mondial la înot în ape îngheţate:
Secretul performanţelor lui Paul Georgescu, campion mondial în ape îngheţate. Este primul român desemnat "Omul Anului"

Secretul performanţelor lui Paul Georgescu, campion mondial în ape îngheţate. După o carieră în polo, la Steaua, cu care a cucerit două titluri şi o Cupă a României, Paul Georgescu a făcut trecerea la un sport extrem, înotul în ape deschise şi în ape îngheţate.

„Dintotdeauna mi-a placut să fac sport. Chiar şi atunci când a trebuit să renunţ la cariera de poloist mi-a fost foarte greu. Pe vremea aceea jucam la Steaua, dar şi lucram ca profesor de sport la International British School of Bucharest. Ţin minte că mă trezeam la ora 6 să merg la bazin ca să-mi fac antrenamentul de dimineaţă pentru că la ora 9, când era antrenamentul cu echipa, eu trebuia să fiu la serviciu. După ce m-am lăsat de polo am continuat să fac sport în continuare, practicând triatlonul. Am iubit şi încă mai iubesc această disciplină sportivă, dar uşor-uşor a început să-mi placa foarte mult înotul în ape deschise”, a declarat Paul Georgescu pentru romaniatv.net.

Citeşte şi: Paul Georgescu, despre relația cu David Popovici, educația copiilor prin sport și mental coaching VIDEO

Palmaresul lui Paul Georgescu este unul impresionant, totul culminând cu desemnarea lui drept „Omul Anului 2021” de către World Open Water Swimming Association Awards, cea mai puternică organizaţie de înot în ape deschise la nivel mondial, după ce mai fusese nominalizat în 2019 şi 2020 (titlul e acordat prin votul fanilor).

Sportivul vede însă altfel lucrurile: „Cea mai mare realizare a mea e că am reuşit să inspir nu numai propriii mei elevi de la şcoală dar chiar şi personae care nu se gândeau până acum că pot realiza aşa ceva. Cel mai bun exemplu este amploarea pe care a luat-o înotul în ape îngheţate din România. În 2019, la CM din Murmansk, eram doar eu cu steagul României în mână, iar acum ţara noastră are un lot de 22 de sportivi”.

Ce program de antrenament are Paul Georgescu

Pentru a ajunge la aceste performanţe nu este uşor, iar Paul Georgescu a dezvăluit care este secretul reuşitei: „Ca în orice disciplină sportivă nouă şi necunoscută totul trebuie început treptat de la expuneri la temperaturi scăzute pe o durată scurtă de timp. Eu, de exemplu, la fiecare antrenament creşteam perioada de imersie în apa îngheţată cu maximum un minut. Făceam două antrenamente pe săptămâna în apa îngheţată la piscina descoperită a Clubului Daimon, care îmi facilita şi recuperarea de după antrenament în saună. În rest îmi continuam programul săptămânal de antrenamente normale de înot în la „Lia Manoliu” sub indrumarea antrenorului Matei Giurcăneanu. Din 2020 am început colaborarea cu unul dintre cei mai buni medici sportivi din ţară şi nu numai, Vasile Oşean (medicul loturilor naţionale de canotaj şi atletism)”.

Fiica lui Mihai Stoica, în lotul naţional de Ice Swimming

Paul Georgescu a format lotul naţional de Ice Swimming, alături de foşti şi actuali înotători şi triatlonişti precum Andrei Enache (18 ani, vicecampion mondial la proba de 250m), antrenat de Adrian Radulescu (anternorul lui David Popovici), Bogdan Naş sau Sergiu Deznan, dar şi de Teodora Stoica, fiica managerului general de la FCSB, Mihai Stoica.

„Teodora s-a îndreptat către înotul în ape îngheţate la îndrumarea antrenorului ei de triatlon Alex Ion (unul dintre cei mai buni triatlonişti din ţară). Este o fată deosebită, cu un caracter puternic şi un mental la fel de puternic. A fost foarte receptivă la toate sfaturile noastre, le-a urmat şi rezultatele s-au văzut imediat. Ca să poţi practica un asemenea sport extrem, mentalul este foarte important”, a precizat Paul Georgescu.

Greşeala fatală făcută de comentatorul sportiv Bogdan Socol

Fiind vorba despre un sport extrem, apar şi pericolele, iar Paul Georgescu a comnetat şi tragedia în urma căreia şi-a pierdut viaţa comentatorul Bogdan Socol, în timpul unui antrenament, când a fost blocat sub gheaţă: „În primul rând trebuie sa facem o deosebire între diferitele tipuri de expunere la apa foarte rece sau îngheţată (între 0 şi 5 grade Celsius). Una este imersia într-un  butoi plin cu apă cu gheaţă, alta este înotul propriu-zis în apa ingheţată, iar cu totul altceva este deplasarea pe sub gheaţă. Aceasta este ordinea în functie de periculozitatea expunerii, iar fiecare tip impune măsuri diferite de siguranţă”.

„Deplasarea pe sub gheaţă este o disciplină pe care nu am „aprofundat-o” până acum. Are gradul cel mai mare de periculozitate iar masurile de siguranţă sunt foarte importante. Începand cu numărul persoanelor însoţitoare, legarea înotatorului cu o funie sau sfoară, realizarea unor copci în gheaţă (din trei în trei metri la începători sau din zece în zece metri pentru cei cu experienţă). Pentru deplasări mai lungi e necesară prezenta scafandrilor, iar deplasarea se face de-a lungul unei frânghii. Din păcate Bogdan, deşi avea o experienţă de doi ani de expunere la temperaturi scîzute, a încercat să se deplaseze pe sub gheaţa lacului, neluându-şi nişte măsuri minime de siguranţă”, a precizat Paul Georgescu.

Cât de scump este înotul în ape deschide

Înotul în ape deschise este un sport costisitor, iar Paul Georgescu a dat detalii despre cât de mult sprijin este nevoie: „Pentru orice traversare importantă doar barca costă cel putin 4.000 de euro. La această sumă se mai adaugă costul biletelor de avion, cazarea, mâncarea pentru tine şi echipa ta, plus echipament. Pentru înotul în ape îngheţate nu aş zice că este costisitor. Cel mai important lucru e să găseşti o locaţie unde să te poţi antrena şi care să-ţi asigure condiţii de refacere optime. Chiar de la început, atunci cand nu eram un nume cunoscut, a fost alături de mine lanţul de farmacii Catena, prin doamna Anca Vlad”.

Despre obiectivele de viitor, Paul Georgescu a spus: „Vreau să terrmin proiectul Oceans Seven, proiect care presupune traversarea celor mai periculoase strâmtori şi canale din lume. Până acum am traversat cinci dintre ele (Canalul Mânecii, Canalul Catalina, Canalul Molokai, Canalul Nordic şi Stramtoarea Gibraltar). Au rămas numai două, Canalul Tsugaru (Japonia), la începutul lunii iulie şi Stramtoarea Cook (Noua Zeelandă), în februarie anul viitor. De anul acesta, am fost desemnat de către Federaţia Româna de Polo să ma ocup de implementarea şi dezvoltarea Beach Waterpolo-ului (polo pe plajă) în ţara noastră şi deja am format o echipă naţională. De asemenea, pe 1-3 septembrie aştept toţi iubitorii poloului în portul Mangalia să vada la lucru pe cei mai buni jucători!”.

Pe lângă zeci de competiţii câştigate, palmaresul lui Paul Georgescu inlcude:

  • singurul român care a traversat înot Canalul Nordic, strâmtoarea dintre Irlanda şi Scoţia, considerat unul dintre cele mai dificile trasee;
  • primul sportiv care a terminat Lake’s Seven Ultra Maraton, versiunea românească a Ocean’s Seven;
  • campion mondial la 500 de metri în ape îngheţate (6:07:22), titlu cucerit în Rusia;
  • este deţinătorul Triple Crown la înotul în ape deschise (a străbătut Canalul Mânecii, Canalul Catalina şi 20 Bridges)
  • primul român care a parcurs o milă în apă îngheţată (pe 2 februarie 2019, la Bucureşti, în apă de 3,2 grade C);
  • primul bărbat din lume care a înotat o milă la Cercul Polar, în Antarctica şi cea mai rapida milă, parcursă în 22’44” (proiectul Antarctica 2020 Swim); a înotat cea mai rapidă milă extremă numită Ice Zero (temperatura apei la Cercul Polar a fost de 0,1 grade C);
  • cel mai rapid român care a traversat Canalul Manecii (13h36’);
  • parcurgerea în premieră a 100 km în Dunăre, fără oprire;
  • a triumfat alături de elevii săi în singura ștafetă românească care a traversat înot Canalul Mânecii.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...