Șeful Casei de Pensii, Eugen Baciu, a vorbit duminică seară, la România TV, despre indexarea pensiilor.
La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat așa-numita ordonanță ”trenuleț”, care, printre multe altele, a înghețat pensiile și salariile bugetarilor.
Conform Legii pensiilor, seniorii ar fi trebuit, de la 1 ianuarie 2025, să primească în plus, în medie, 330 de lei, însă, din cauza ordonanței, acest lucru nu s-a întâmplat.
Există însă semnale că Executivul caută soluții pentru a mări pensiile, însă totul depinde de bugetul pe 2025, care nu a fost încă adoptat. Altfel spus, înainte de orice, trebuie văzută imaginea clară a veniturilor și cheltuielilor statului pe anul în curs.
Faptul că indexarea este dependentă de buget a fost confirmat de președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Eugen Baciu.
Șeful Casei de Pensii a subliniat că drepturile seniorilor, în ultimii ani, ”au crescut substanțial an de an”. De pildă, potrivit lui Eugen Baciu, procentul mediu al majorărilor datorită recalculării ”depășește 25 la sută”.
Baciu a subliniat însă că soluțiile pentru creșterea pensiilor ”nu se găsesc de fiecare dată”. Totuși, asta nu înseamnă că seniorii nu pot spera la pensii mai mari anul acesta, însă despre indexarea care urma să fie făcută la 1 ianuarie nu se poate vorbi, cu cifre pe masă și în termeni realiști, decât ce va fi adoptat bugetul pe 2025.
”Colegii de la Ministerul Finanțelor știu mult mai bine care este situația din punct de vedere al bugetului”, a confirmat șeful Casei de Pensii.
Tot în privința drepturilor seniorilor, o variantă luată în calcul de Guvern îi vizează pe cei cu pensii mici. Vorbim, mai exact, despre un sprijin care ar urma să fie dat în perioada aprilie-mai. Acest ajutor a fost menționat și de președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Eugen Baciu.
”Cu privire la acele ajutoare punctuale, vă aduc aminte că lucrul acesta s-a mai întâmplat și în anul 2023, acele ajutoare ‘One Off’. Au țintit persoanele vulnerabile. Vorbim despre niște tranșe de pensii de până la 2.000 – 3.000 de lei, poate merge și mai sus, cu aceste ajutoare care se vor acorda în sumă fixă”, a spus Daniel Baciu.
Extrem de importantă este și o altă variantă analizată de Guvern, potrivit căreia toate pensiile să fie indexate la toamnă, mai precis de la 1 septembrie sau 1 octombrie, potrivit unor surse citate de newsweek.
Pensiile vor fi indexate la toamnă numai dacă bugetul, încă neadoptat, va permite acest lucru!
Efortul bugetar necesar pentru a crește pensiile este estimat la 1,7 miliarde lei.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că bugetul pe 2025 trebuie adoptat până la 27 ianuarie. Ciolacu le-a solicitat miniștrilor să facă ”toate calculele, dar să includă neapărat și propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate, atât în administrația centrală, cât și la nivelul companiilor de stat din subordine”.