Cantemir Ciurea-Ercău, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România, a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistei România TV Andreea Creţulescu, în care a declarat, printre altele, că instituţia pe care o conduce a elaborat un plan pentru situaţia unui dezastru nuclear, dar acesta nu este încă în vigoare, la şapte luni de la începutul războiului din Ucraina, nefiind adoptat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.
Andreea Creţulescu: Ati lucrat la un plan apropo de un posibil dezastru nuclear? Cui l-ati dat, adica e aprobat sau e doar un PDF frumos pe hartie?
Cantemir Ciurea-Ercău, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN): Acest plan nu e pe hartie, este in circuitul de avizare, trimis forurilor superioare, sunt aporobate de Comitetul pentru Situatii de Urgenta si e in evaluare.
A.C.: Planul arata bine pe hartie, exista si finantare a norvegienilor, dar implementarea lui inseamna personal, bugete, legaturi institutionale, s-a format macar una dintre aceste componente?
C.C.E.: Noi in acest plan am dezvoltat mecanismele si masurile care trebuie implementarte, in acest moment nu va pot vorbi de bugete, tine de fiecare institutie, planul va fi implementat de fiecare institutie, e scris in plan clar ce responsabilitati au si cum sa-si dezvolte resursele.
A.C.: Coordonatorul final cine e, premierul Nicolae Ciuca?
C.C.E.: Coordonatorul final, cel care ia deciziile, cand vorbim de premier, vorbim de presedintele Comitetutlui National pentru Sitatii de Urgenta, aoclo se iau deciziile pentru masurile de protectie.
A.C.: Stie premieurl ca are un plan nefunctional? Ne-ati raspuns la viitor, ce urmeaza sa faca institutiile. Ati facut ceva clar si documentat, dar nu avem feedback ca au aplicat. Premierul stie ca nu are niciun plan in caz de accident nuclear?
C.C.E.: Nu putem vorbi de un plan in momentul de fata. Este plan din 2009, care a fost implementat de-a lungul timpului, dupa Fukushima o serie de tendite la nivel mondial ne-au dus la imbunatatirea planului, noi am facut imbunatatiri la planul existent, implicate sunt toate institutiile, nu putem spune ca nu avem plan.
A.C.: Planul imbunatatit nu e operational. Stie premeirul?
C.C.E.: Este in aprobare la Comitetul pentru Situatii de Urgenta, cu siguranta a fost informat ca probabil la urmatoarea sedinta a CNSU trebuie sa intre pe ordinea de zi.
A.C.: Arafat a blocat planul?
C.C.E.: Nu, spuneam ca MAI si structurile sale au participat la acest proces.
A.C.: De ce nu au aprobat pana acum? Nu s-a considerat urgenta, cand rusii de trei luni la Zaporojie fac ce fac?
C.C.E.: Arafat nu e in pozitia sa aprobe, este aprobat de Comitetul pentru Situatii de Urgenta. Sa avem distinctie, este comandant al actiunii si responsabil daca va fi situatia, va trebuie sa coordoneze activitatea de implementare.
A.C.: Acum spuneti ca in sedintele Comitetlui se aporba acest plan imbunatatit.
C.C.E.: Corect.
A.C.: De ce nu a fost aprobat, de ce nu l-a vazut ca prioritate?
C.C.E.: Este prioritate, a trecut toate etapele la nivel de expertiza si a ajuns la forul decizional. Nu s-a stabilit data la care va fi aprobat.