EXCLUSIV Simona Bucura-Oprescu, veşti bune pentru recalcularea din ianuarie: „Cei care au muncit după 2001 nu trebuie să mai aducă niciun document”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat marţi la emisiunea Andreei Creţulescu, la România TV, unde a explicat mecanismul recalculării din septembrie, dar şi la ce se pot aştepta pensionarii în 2025.
Mircea Filipescu
01 oct. 2024, 20:51
EXCLUSIV Simona Bucura-Oprescu, veşti bune pentru recalcularea din ianuarie:

Simona Bucura-Oprescu spune că reforma sistemului de pensii, transpusă în noua lege, a adus echitate, astfel încât cei care au muncit aceeaşi perioadă şi în aceleaşi condiţii să aibă aceeaşi pensie, indiferent de perioada cand sse pensionează.

„Reforma pensiilor nu este in primul rand despre bani in plus, ci despre dreptate si echitate. S-a vorbit mult, dar eu cred ca ceea ce ramane, in Romania, de acum inainte, pensionarii care au muncit la fel, vor avea pensii egale.

Asta este cea mai importanta parte a reformei. Pana acum, peste 3,8 milioane de romani care au muncit la fel cu altii, dar au iesit la pensie in perioade diferite, au avut pensii mai mici. Incepand cu 1 septembrie, ca urmare a recalcularii, avem echitate in sistemul de pensii si peste 82% dintre pensionari au pensii mai mari si vor beneficia si de urmatoarele cresteri. Si, la fel de important, nicio pensie nu a scazut.

Pana acum s-a vorbit mult despre contributivitate, iar noi am facut-o. Datorita contributivitatii, cea mai mare parte a romanilor a castigat, si mai mult, de acum vor putea beneficia de crestere la fiecare 1 ianuarie.”, a spus Ministrul Muncii, la România TV.

Simona Bucura a explicat şi la ce trebuie să se aştepte actualii angajaţi, care plănuiesc să se pensioneze în anii următori.

„Actualii angajati au de acum tot interesul ca toate veniturile sa fie reflectate, iar pe de alta parte au interesul sa acceseze punctele de stabilitate, care incurajeaza stagiile lungi de cotizare.”, a spus aceasta.

Citeşte şi: 700 de lei în plus pentru românii cu pensii mai mici de 2.200 de lei. Cardurile sunt verificate de STS şi ANAF

În ce priveşte cea de-a doua recalculare, care va avea loc în luna martie a anului viitor, Simona Bucura-Oprescu spune că procesul va fi unul mult simplificat.

„Daca pensionarii au dus documente care releva faptul ca au avut venituri nepermanente la momentul cand s-a depus dosarul de pensionare, de acele documente duse deja se tine cont. Pe perioada procesului de revaluare colegii nostri au introdus si acele date, urmand sa le valorificam acum, dupa 1 ianuarie.

Daca pensionarii sau pensionabilii au muncit dupa 2001, nu este nevoie sa aduca niciun document. Spun asta pentru ca aflu ca inca mai exista pensionari care se intereseaza si de aceste documente.

Pentru pensionarii care au muncit pana in 2001, angajatorii trebuie sa elibereze adeverintele in termen de 60 de zile de la cerere. Daca nu o fac, angajatii sau fostii angajati se pot adresa inspectoratului de munca.

Esential este ca legea 360 recunoaste veniturile nepermanente pentru a fi luate in calcul la pensie.”, a explicat ministra.

Întrebată ce creşteri mai pot aştepta pensionarii în 2025, Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre indexarea care, prin noua lege, va fi aplicată în fiiecare an, la data de 1 ianuarie.

„Indexarea este conform articolului din lege. Noutatea este ca legea prevede ca pensiile se majoreaza anual in ianuarie cu inflatia plus 50% din diferenta salariului brut mediu pe economie. Noi am primit deja datele de la INS si deja se lucreaza la calculele pentru indexarea din 2025.”, a spus Bucura-Oprescu.

Citeşte şi: Recordurile pensiilor private: un român are 2,51 milioane lei la Pilonul II, altul a strâns 2,13 milioane la Pilonul III !

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)