Sociologul Gelu Duminică a acordat un interviu Romaniatv.net, în contextul în care şcolile se vor redeschide din 8 noiembrie, unele în format fizic, altele online. Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că de luni şcoala va începe pentru toţi elevii şi copiii de grădiniţă din 8 noiembrie, şi la stat şi la privat. Şcolile care au rată de vaccinare a personalului sub 60% încep cursurile în online, în cele cu rată peste 60% elevii revin fizic la cursuri.
Gelu Duminică explicat că şcoala oferă “comportamente, atitudini şi valori” şi pentru a le primi “este nevoie şi de interacţiune directă pe care şcoala online nu ne-o poate oferi în aceeaşi măsură ca şi conexiunea faţă în faţă”. El consideră că acum “plătim preţul relaxării premature pe care am avut-o, de la politician până la cetăţean”.
„Efectele vor fi destul de importante pentru dezvoltarea copiilor, mai ales pentru cei vulnerabili, pentru că cei vulnerabili devin şi mai vulnerabili. Cei care primeau până acum şcoală de slabă calitate, în online e foarte probabil să nu primească şcoală mai deloc.
Copiii n-au nicio vină, dar ce poţi să faci când ai incidenţă de 17 la mie? E o decizie destul de grea şi nu există decizie perfectă”, a declarat Gelu Duminică, pentru Romaniatv.net.
„Efectele le vom vedea peste 10 ani. Eram pe ultimul loc în Europa înainte şi cu o resursă umană destul de slab calificat, conform tuturor indicatorilor de monitorizare. Peste 10 ani o să stăm şi mai prost. Eram printre ultimele locuri la analfabetism funcţional. Peste 10 ani o să stăm şi mai prost”, a explicat Gelu Duminică, profesor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Sociologul a mărturisit că e îi este dor de cursurile predate în sala de clasă deoarece „92% din comunicare este nonverbală – mimică, gestică – care este bruiată, nu anulată, de online.
„Un profesor bun compensează prin multe alte lucruri, prin a face prezentarea mult mai dinamică, în a interacţiona mai bine, a face lucru în echipă. Învăţământul online nu este dracul pe Pământ, dacă e făcut bine. (…) La noi, din păcate am văzut cum e făcut învăţământul online. Nu e făcut bine la modul general. Faptul că un an de zile am avut sincope în educaţie va avea efecte, mai ales pentru cei vulnerabili. Părinţii lor nu şi-au permis pregătire. Nu şi-au permis un laptop performant, la o conexiune la Internet cu viteză bună”, a spus Gelu Duminică.
Mai mult, sociologul a criticat incoerenţa autorităţilor care nu au pus pe picioare un program remedial.
„Ministerul Educaţiei este coordonat politic. Din păcate, foarte multe dintre lucrurile din România se întâmplă pentru că politicul este total defazat în relaţie cu nevoile din zona societăţii. Din păcate, suntem o ţară bolnavă, ca să citez din celebrii clasici în viaţă, însă cei care ar trebui să ne însănătoşească sunt în vacanţă în Egipt şi nu sunt în România”, a conchis el.