Canicula revine în România, iar cetățenii din țară caută diverse metode pentru a se feri de căldură. Cu toate că ar trebui să existe strategii și planuri pentru perioadele cu temperaturi extreme, în București, oficialii se fac că plouă. Asta, în contextul în care țara noastră se confruntă cu un cod galben de caniculă, indicele de confort termic fiind depășit la București.
Nicușor Dan, proaspăt reales în funcția de primar General al municipiului București, nu pare că are de gând să ia măsuri pentru a proteja populația, mai ales categoriile vulnerabile.
Printr-o solicitare, am întrebat reprezentanții Primăriei Capitalei care sunt măsurile luate în vederea diminuării efectelor valului de căldură excesivă manifestat în ultima perioadă.
Răspunsul este de-a râsul-plânsul. Măsurile prezentate nu protejează în niciun fel oamenii și nu îi ajută în timpul caniculei excesive din Capitală. Oamenii se sufocă între betoane.
August vine cu temperaturi record în România, în special în București. Temperaturile vor înregistra valori mai ridicate decât în mod normal, iar meteorologii spun că nu se știe la ce ne putem aștepta, dar este posibil ca recordurile din iulie să fie doborâte. Cu toate că nu este prima dată când Bucureștiul se sufocă din cauza vremii între betoane, oficialii stau cu mâinile încrucișate și așteaptă ploaia. Cel puțin, asta arată așa zisele „măsuri” care au fost aruncate pe o listă, pentru perioadele cu valuri de căldură excesivă. Iată câteva dintre „planurile” comunicate de reprezentanții Primăriei Capitalei:
Printre măsurile luate pentru protejarea populației, reprezentanții au menționat următoarele:
Practic, Primăria Capitalei nu vine cu nicio soluție pentru cetățeni. Sticlele de apă au fost date de Apa Nova, care s-a oferit să facă acest gest pentru a ajuta oamenii în timpul caniculei sufocante. Centrul OMINIS, un complex de servicii sociale, are propriul program, măsurile fiind luate pentru a-i proteja pe vârstnicii care calcă pragul, iar spațiile verzi din Capitală sunt mult prea puține.
Recent, Nicușor Dan a recunoscut că măsurile luate pe termen scurt nu pot funcționa, însă nu pare să aibă în plan unele pe termen lung. În același timp, el dă vina pe…timp.
”Noi putem să luăm nişte măsuri pe termen scurt, dar trebuie să ne gândim puţin cum am ajuns în situaţia asta, pentru că noi am pierdut în 34 sau 35 de ani de la Revoluţie de ordinul de 1.400 – 1.600 de hectare de spaţiu verde şi normal că, dacă stăm într-o găleată de beton, temperatura o să fie mai mare”, a declarat Nicuşor Dan.