EXCLUSIV Stenogramele care aruncă în aer coaliţia. Proiectul introdus pe ascuns în Guvern. Orban: Acel pasaj cu înființarea agenției pentru spitale a fost introdus împotriva deciziei coaliției, de Ghinea

România Tv a prezentat în emisiunea lui Victor Ciutacu stenogramele care aruncă în aer coaliţia. Proiectul privind înfiinţarea Agenţiei pentru spitale ar fi fost introdus împotriva deciziei coaliției, de Cristian Ghinea.
Filip Stan
16 iun. 2021, 22:21
EXCLUSIV Stenogramele care aruncă în aer coaliţia. Proiectul introdus pe ascuns în Guvern. Orban: Acel pasaj cu înființarea agenției pentru spitale a fost introdus împotriva deciziei coaliției, de Ghinea

Stenogramele care aruncă în aer coaliţia au fost prezentate, miercuri seară, în emisiunea „Punctul Culminant” prezentată de Victor Ciutacu. Este vorba de ANDIS, o agenţie „mamut” din Sănătate care va gestiona miliarde de euro.

Stenogramele care aruncă în aer coaliţia

Cristian Bușoi: Este nevoie de o discuție în coaliție asupra OUG referitoare la Agenția de la Ministerul Sănătății pentru investițiile în spitale, inclusiv investițiile din PNRR. Riscăm foarte mult ca acești bani din PNRR și proiectele să se blocheze. Mi se pare mult mai potrivit ca CJ-urile să-și facă un proiect de achiziție să se ocupe de el.

Ludovic Orban: Decizia la nivelul coaliției a fost ca proiectele de spitale să fie derulate de autoritățile care tutelează spitalele. Acel pasaj cu înființarea agenției pentru spitale a fost introdus împotriva deciziei coaliției, de Ghinea, cel mai probabil în conivență cu Voiculescu. Am discutat cu primul ministru și are același punct de vedere cu mine.

Cristian Bușoi: În condiții de austeritate, în condiții de dificultăți financiare, tu înființezi instituții cu salarii de mii de euro, atunci cred că discuția este închisă.

Mircea Hava: PNRR, dumneavoastră spuneați înainte să ne abținem, eu nu o să mă pot abține pentru că nu am văzut în viața mea o chestiune atât de prost scrisă. Nu este decât o însăilare. E vorba și de această agenție, și pe mine mă miră cum niște oameni de dreapta la guvernare se gândesc să înființeze această agenție, care se vede de la o poștă că este pentru a duce niște bani în anumite zone. Sunt împotriva celor care încearcă să-și bată joc de inteligența românilor. Voi încerca să scot de acolo să se vadă și banii de consultanță care sunt duși pentru niște indivizi.

Alexandru Rafila: „In ultimele zile consultarile nu există şi se iau decizii rapide”

Alexandru Rafila a vorbit în emisiunea moderată de Victor Ciutacu necesitatea înfiinţării unei astfel de agenţii.

„In ultimele zile consultarile nu există şi se iau decizii rapide. Este exclus o astfel de consultare. Domnul Voiculescu a mentionat in repetate randuri nevoia infiintarii unui fond de garantare a constructiilor de spitale. Era un fond pe care Ministerul Sanatatii voia de fapt sa concesioneze unor investitori privati constructia acestor spitale si sa garanteze cu banii respectivi, care proveneau din PNRR, constructia spitalelor respective, după care oamenii care investiseră le inchiriau statului pentru o perioadă de 25 de ani.

Mi-e frică să nu fie, de fapt, acest proiect.

Suna foarte frumos, program de redresare şi rezilientă. Eu nu văd unde se intampla rezilienta sistemului de sanatate din România printr-un astfel de program, pentru că el evita dezvoltarea unui sector de servicii medicale ambulatorii care ar fi mult mai aceesibile pentru cetăteni.

Lipsa de transparentă este totală”, a declarat senatorul PSD la România Tv.

Reamintim că România Tv anunţat luni seară că se înființează o Agenție de Investiții în Sănătate (ANDIS) – în condițiile în care există CNI care face investiții în infrastructură.  Înființarea acestei agenții este condiția pentru ca România să primească banii de la Comisia Europeană.

Citeşte şi EXCLUSIV Victor Ponta: „E o minciună că nu ne lasă Bruxelles să creştem pensiile şi salariile, doar că e mai uşor să te împrumuţi, decât să produci”

Consiliile județene, municipale, ministerele cu rețea sanitară proprie trebuie să plătească consulatanța pentru proiectele acestei agenții. De asemenea,  Agenția face toate achizițiile pentru proiectele de invesții la nivel de țară (spitalele și consiliile nu mai fac achiziții pentru marile proiecte în infrastructură).

Agenția urmează să fie înființată în acest an, urmând ca și conducerea să fie stabilită tot în acest an. Personalul ar urma să fie angajat în acest an și în 2022, în total urmând să fie 52 de angajaţi. . Instituția nou-înființată ar urma să preia construirea celor trei spitale regionale, care se vor realiza la Iași, Craiova și Cluj, dar şi alte investiții.

La procedura de numire a președintelui agenției se are în vedere componența POLITICĂ și profesională (președintele are rang de secretar de stat cu un mandat de 4 ani).  Agenția beneficiază de consultanță de la instituțiile financiare internaționale (contra-cost).

De notat că administrațiile locale AU OBLIGAȚIA să pună la dispoziția agenției toate datele referitoare la investiție. Agenția accesează fondurile nerambursabile și rambursabile, face toate procedurile și autoritățile locale pun în aplicare contractele. După ce se termină investiția se transferă beneficiarului printr-un protocol (agenția neavând nicio responsabilitate).

În Sănătate vor fi investite 2,45 miliarde de euro din cele 29,2 miliarde de euro cât va primi România în total prin PNRR.

Sistemul sanitar din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realităţile de astăzi, se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Guvernul vrea să aloce pentru capitolul Sănătate din PNRR suma de 2,45 de miliarde de euro. Principalele obiective ale PNRR pe Sănătate sunt creșterea accesului, siguranța și calitatea serviciilor medicale și a infrastructurii sanitare, în condițiile în care „există clădiri în care se desfășoară servicii medicale, care constituie un pericol pentru pacienți și pentru personal, atât din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale, cât și din punct de vedere structural și de siguranță la incendii”.

Principalele reforme propuse sunt reforma gestionării fondurilor publice din sănătate, a managementului fondurilor destinate investițiilor în sănătate și a managementului sanitar și resurselor umane din sănătate, precum și învestiții în spitale și în infrastructura prespitalicească.

Reforme:
Reforma 1: Reforma gestionării fondurilor publice din sănătate
Reforma 2: Reforma managementului fondurilor destinate investițiilor în sănătate.
Reforma 3: Reforma managementului sanitar și a resurselor umane din sănătate
Investiții:
Investiția 1: Investiții în infrastructura medicală prespitalicească
Investiția 2: Investiții în infrastructura spitalicească publică
Buget: 2.455.000.000 euro

Rezultatele pe care PNRR țintește să le obțină la final vor fi, între altele:

200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal.

3.000 de (asocieri de) cabinete de asistență medicală primară dotate/dotate si renovate, prioritizand cabinetele din mediul rural.

26 compartimente/secții de terapie intensivă nou-născuți dotate, inclusiv cu ambulanță transport nou-născuți (pentru centrele regionale).

30 de ambulatorii/unități medicale publice/alte structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie reabilitate/modernizate/extinse/dotate.

25 unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă.

10 unitati medicale mobile – pentru zonele cu acces limitat la servicii de asistență medicală specializată

1.000 persoane care au beneficiat de programele de formare în managementul serviciilor de sănătate.

În plus, 400 de milioane de euro vor fi alocați pentru digitalizarea sistemului de sănătate.

Citeşte şi Stelian Ion, despre extrădarea lui Puiu Popoviciu: „Instanţa din Marea Britanie a dat o decizie care sancţionează cumva instanţa română, ceea ce este foarte grav”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Acuzatii privind planul Republicii Moldova de a prelua controlul asupra Transnistriei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!