Alexandru Rafila a fost prezent, în seara aceasta, în platoul ”Punctul culminant”, acolo unde a vorbit despre și despre Florin Cîțu, dar și despre procesul în care România este implicată, alături de alte două țări.
Citește și EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre problema drogurilor: „Avem doar două centre de reabilitare”
Este bine știut că țări precum Germania sau Franța nu au fost date în judecată de către Pfizer. Țările chemate în proces sunt, mai exact, România, Polonia și Ungaria.
În luna noiembrie, Marcel Ciolacu susținea, însă, că negocierile sunt în curs și sunt spre bine, pentru că se negociase inițial să nu mai vină în țara noastră. În același timp, și Alexandru Rafila susținea că negocierile erau în curs și se reușise o economie mare, vorbim despre milioane.
Întrebat de către Victor Ciutacu dacă această situație are legătură cu declanșarea acțiunii penale împotriva lui Cîțu și a celorlalți doi foști miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, Alexandru Rafila a răspuns:
„Nu cred că are. Sunt trei țări, Polonia, Ungaria și România, noi suntem dați în judecate. Germania este și co producător al Biontec Pfizer, lucrurile sunt puțin diferite, Germania e țară producătoare.
Dacă au luat vaccin, au luat tot de la ei. Aceste considerente de natură comercială afectează foarte mult credibilitatea vaccinului. Eu am zis că e un risc pentru sănătatea publicului, prin faptul că lumea va percepe această forțare din partea industriei într-un mod nefavorabil.
„S-a încercat și o conciliere, am avut, dar nu au fost doar cu Pfizer, și cu Comisia Europeană, am avut săptămânal, la unele am participat și eu. Ei ne-au solicitat un lucru pe care nu am vrut să îl acceptăm, ne obliga să cumpărăm o cantitate de vaccinuri din cele 28 de milioane rămase, apoi 50% din cele pe care nu le-am luat”, a spus Rafila, în exclusivitate pentru România TV.
„550 milioane de la Pfizer? Atunci cei de la DNA de ce au spus miliard? În fine, nu contează, nu putea exista varianta, ”băi, dăm 550 milioane dar dați-ne altceva. Puteam să contribui și la programul de natalitate, pilula albastră, nu a existat varianta asta?”, l-a întrebat prezentatorul Victor Ciutacu pe ministrul Sănătății.
„Nu, s-a discutat la un moment dat dar toată discuția s-a rezumat și nu pot intra în detalii, s-a rezumat la modul de soluționare strict a contractului legat de vaccinuri. Vom vedea ce se întâmplă în zona acestui proces comercial. Sper să existe această propunere de conciliere, pentru că și cei de la Pfizer cred că vor să îi facă pe oameni să aibă încredere de aceste vaccinuri. Aceste vaccinuri nici nu cred că sunt încă produse, angajamentul României a fost în luna mai a anului 2021 și se referea pentru 2022 și 2023, noi le-am spus că nu putem lua cantitatea asta. Am cumpărat 3 milioane de doză, ca să putem lua vaccinul în formulă pediatrică”, a continuat ministrul Sănătății, în exclusivitate pentru România TV.
Întrebat câte doze de vaccin disponibile mai există în România în acest moment, Rafila a spus:
„Cu totul, cu cele de la Moderna sunt maxim trei milioane de doze valabile. Moderna ne-a trimis acum un vaccin monodoză, de bună calitate. Moderna ne-a furnziat 1,2 milioane de monodoze, și restul ce avem de la Pfizer. Pe astea avem unde să le ținem, dar 28 de doze nu aveam unde să le ținem. Se incinerează, tot pe banii noștri, da, sunt sute de mii de euro care vor fi necesari pentru neutralizare”, a concis Alexandru Rafila.
„Polonia a avut al doilea termen, ne judecăm la Bruxelles. Acolo e sediul Comisiei Europene, acolo se judecă”.
„Păi si Comisia Europeană?”, a continuat Victor Ciutacu.
„Noi am spus că vrem, fiecare țară trebuia să zică dacă vrea sau nu, noi am spus că vrem. Era vorba de o opțiune, trebuia o discuție cu profesioniști, domnul Cîțu nu știu cu cine s-a consultat. Pur și simplu nu semnai memorandumul că vrei, nu îți dădeau vaccin. A fost semnat memorandum că vor, dacă nu doreau, trebuiau să nu îl facă. Încă odată, mie nu îmi place să mă amestec în treburile justiției. Acest dosar se referă la România și a Guvernului României.
Eu nu vreau să pun niciun fel de etichetă, domnul Cîțu, într-un exces de zel sau o criză de personalitate, ne-a explicat că eu le-am cumpărat. Nu vreau să dau cu piatra, dar nici nu putem să ne asumăm deciziile pe care le-au luat niște oameni înaintea acestui Guvern. Putem discuta, evident, dacă erau bune, dacă nu erau bune, cum au implicat statul într-o problemă de genul. Domnul Cîțu a semnat în calitate de prim ministru și angajat România”.
Întrebat despre o potențială grevă în domeniul sănătății, Alexandru Rafila a spus: ”Nu vreau să merg pe acest scenariu, nu cred că se va întâmpla în sănătate. Scopul nu e să facem grevă, ci să rezolvăm cererile salariale. Noi ne-am întâlnit de multe ori cu sindicaliștii, de la sindicatul Ambulanța, o vom face și în această săptămână. Discuțiile, cred eu, al asumării că asta trebuie să înțelegem, este că se va găsi o soluție. Prima urmărește achitarea oamenilor cu salarii mici din spitale, biochimiști, etc, trebuie înlăturate aceste lucruri. Există o anvelopă salarială. Eu cred că vor avea o reevaluare a situației după discuțiile cu prim ministrul. Dvs știți cum e cu lupta sindicală, trebuie să menții tensiunea. Noi îi vom primi joi, în fiecare zi am avut discuții tehnice, legate de numărul oamenilor”.
Întrebat de către Victor Ciutacu dacă are vreo idee despre starea de sănătate a fostului președinte al României, Traian Băsescu, Alexandru Rafila a spus:
„Știu că e o infecție, o gripă, îi urmăm multă sănătate, nu am elemente legate de starea lui”.
„De domnul Iliescu știți ceva?”, a continuat jurnalistul Victor Ciutacu.
„Știu că e bine, îi urăm mulți ani sănătoși. Este o figură simbolică a vieții politice a României și chiar a Revoluției”.
Întrebat dacă ar candida la europarlamentare, ministrul Sănătății a răspuns:
„Nu am niciun motiv să zic nu, eu personal am o expunere mare la nivel internațional, apropo de cariera mea…Nu cred că e vreo inabilitate de a reprezenta România într-o zonă ca asta. Eu am condus echipa de negocieri, vorbind de internațional, pe sănătate publică în 2001-2002. Am reușit să negociem atunci, nu se referă la asistență medicale, ci de sănătate a comunităților.
Abordarea mea a fost mereu echilibrată și corectă. Când generezi o informație care duce la senzația de obligativitate, impunere, rezultatul e contrar. Trebuie să convingi omul, să îl informezi ca el să ia o decizie. Erau niște sentințe pe care le auzeai mereu, acte normative, ”nu ai voie să mergi de la 22.00 la 06.00” afară. Au fost inabilități, sper să nu se întâmple, sau dacă vreodată peste 5 ani sau 10 ani avem o situație de genul ăsta, să avem oameni înțelepți”.