Scenariul se baza în mare parte pe ideea că actualul preşedinte al Consiliului, Charles Michel, ar urma să îşi încheie mandatul pe 1 iulie, doar că, într-o intervenţie la România TV, fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat că întregul plan nu stă în picioare. Actualmente europarlamentar, Băsescu a atras atenţia asupra faptului că Parlamentul European va alege noul preşedinte al Consiliului pe 16 iulie.
„E un bluf! Uitați-vă în primul rând la declarația lui Michel (n.r. Charles Michel), care a anunțat că își va da demisia în luna iulie. Pe 16 iulie, Parlamentul va alege noul președinte. Este o făcătură, nu mă bag în bătălia politică din România. Cui îi folosește acest bluf, întrebați actorii politici din România.”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, actual europarlamentar, în exclusivitate pentru România TV.
Numele lui Iohannis a fost vehiculat pentru o funcție europeană de rang înalt de mai multe ori, dar de data aceasta președintele României ar avea o șansă reală, pentru că liderii europeni încearcă să evite accedarea lui Viktor Orban în această poziție.
Ungaria va prelua președinția Uniunii Europene de la 1 iulie și cutuma europeană presupune ca, în cazul în care nu există numărul necesar de voturi pentru un nou candidat, atunci șefia Consiliului să fie asumată de către țara care deține președinția UE.
O altă cutumă este alegerea celui mai longeviv lider politic. Cei mai vechi membri ai Consiliului sunt, în ordine, Orban și Iohannis. Or, evitarea lui Viktor Orban se presupune că i-ar aduce șanse reale președintelui României. Scenariul are ramificații și în plan intern. După plecarea lui Iohannis la Bruxelles, funcția de președinte al României devine vacantă și, conform Constituției, va fi ocupată de cel de-al doilea om în stat, adică de Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal.