Tudorel Toader, fost minsitrul al Justiţiei, cere repunerea în funcţie a Avocatului Poporului, după ce decizia CCR apare în Monitorul Oficial, dar cere o procedură legislativă mai coerentă în astfel de cazuri.
„Avand in vedere unanimitatea cu care decizia a fost adoptata astazi, revocarea Avocatului Poporului e curat neconstitutionala, urmand sa revina sa isi exercite mandatul. Nu sunt stabilitate cazurile in care Avocatul Poporului poate fi revocat, nu e stabilita procedura prin care se analizeaza cererea de revocare si nu se prevedere un drept la recurs al Avocatului Poporului care sa se planga la o instanta independenta. Motivele acestea seamana cu motivele pentru care CEDO a dat castig de cauza altui deminitar care a fost revocat. Cand se publica in Monitoul Oficial, Renate Weber isi reia mandatul. Revine ca Avovcat al Poporului, dar ramane un gol legislativ”, a declarat Tudorel Toader la emisiunea Romania la raport, moderată de Andreea Creţulescu.
În exclusivitate la Punctul Culminant, Renate Weber a confirmat că îşi va relua funcţia după apariţia deciziei CCR în Monitorul Oficial: „Mă duc la muncă imediat ce decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial. Decizia Curții, sper eu, să pună lucrurile la punct și să apere instituțiile, care e o instituție constitutională. De când m-au revocat, pentru că nu au numit interimar, instituția nu are conducere, ori așa ceva nu s-a mai întâmplat de când s-a înființat instituția, în 1997”
Decizia CCR în privința revocării Avocatului Poporului, Renate Weber, era așteptată, spune şi fostul judecător al Curții Constituționale, Petre Lăzăroiu, care menționează că în motivare poate fi prevăzută obligația de repunere în funcție.
„Mă așteptam la această decizie. E drept că nu mă așteptam să fie luată cu unanimitate, dar mă așteptam. (…) Noua propunere (a lui Fabian Gyula – n.r.) trebuie să aștepte. Trebuie să așteptăm până când Curtea motivează. Acum, nu știu dacă Curtea are dreptul, nu spun curajul, să spună că doamna Weber trebuie repusă în funcție. Faptul că a spus că e neconstituțională (revocarea – n.r.) îi deschide doamnei Weber alte căi de atac. Dacă CCR nu spune că este obligatoriu să o repună, doamna Weber are deschise căile de atac în instanță, la CEDO și așa mai departe”, spune Petre Lăzăroiu, fost judecător constistituțional.
Revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, este neconstituțională, au decis, marți, în unanimitate, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR), au declarat, pentru sursa citată, surse judiciare.
Urmează ca CCR să motiveze decizia.
Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.
Renate Weber a spus, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă același lucru”.
Comisia de la Veneţia cere explicaţii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Lucovic Orban, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber.
Renate Weber, prima reacţie după ce CCR a spus că revocarea ei este neconstituţională: Ce s-a întâmplat în Parlament a fost un mare abuz
Judecătorul CEDO Iulia Motoc susţine decizia CCR în cazul lui Renate Weber
Judecătorul român de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Iulia Motoc, susţine decizia Curţii Constituţionale a României, prin care s-a decis că revocarea Avocatului Poporului a fost neconstituţională.
Iulia Motoc aminteşte, marţi, că a fost, în 2012, singurul judecător al Curţii Constituţionale care a avut o opinie contrară într-o speţă similară.
„Când o opinie cândva minoritară devine cea majoritară. Am fost singurul judecător al CCR care în 2012 am formulat o opinie invocând principiul stabilităţii acestei instituţii fundamentale pentru Statul de drept. În 2012 au fost circumstanţe dificile pentru Curtea Constituţională şi îmi amintesc că decizia a fost adoptată spre dimineaţa, după un şir lung de decizii foarte dificile”, a scris, marţi, pe Facebook, Iulia Motoc, judecător român la CEDO.
Curtea Constituţională a României a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituţional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Astfel, Renate Weber este repusă în funcţia de Avocat al Poporului, potrivit CCR.