Val de infectări cu COVID-19 în România. Octavian Jurma a explicat, într-o intervenţie telefonică la România Tv, ce ar putea însemna valul şase al pandemiei pentru noi.
Octavian Jurma vine cu previziuni sumbre privind valul şase al pandemiei. Acesta spune că la sfârşitul lunii iulie este posibil să ajungem la 10.000 de infectări pe zi.
„Proiectiile pesimiste arata ca vom ajunge la 10.000 de cazuri pe zi in august si prognoza pe care eu o urmaresc arata ca se poate ajunge la 10.000 pe zi chiar la sfârşitul acestei luni, daca rata continua sa crească.
O statistica care nu a fost discutata la conferinta MS arată că desi numărul de internari in randul adultilor creşte mult mai lent decat numărul de cazuri, numărul copiilor internaţi a crescut cu 60%. Acesta este un lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze putin si sa fim foarte atenti la cum gestionam acest nou val epidemic.
E ingrijorator ca aceste creşteri au loc in timpul verii”, a declarat Jurma la România Tv.
Acesta consideră că numărul mare de cazuri este cauzat de faptul că ne-am relaxat prea mult.
„Fara indoiala toti ne-am dorit asta. Masuri elementare care au fost in vigoare anul trecut pe aceasta vreme au asigurat un grad ceva mai ridicat de sigurata. Nu discutam de lucruri complicate, ci pur si simplu despre pastrarea sau reintroducerea măştii in interior sau vaccinarea pe timp de vara”, a mai spus Jurma.
Ministrul Sănătăţii a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ultima săptămână au fost raporate aproape 8.000 de cazuri. Alexandru Rafila avertizează că România s-ar putea confrunta din nou cu 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi.
„Daca vom avea o crestere importanta a numarului de cazuri atunci o sa revenim la raportarea zilnica. In ultima saptamana s-au inregistrat aproape 8 mii de cazuri, mai precis 7.726 de cazuri. 1307 dintre cazurile noi din ultima saptamana sunt ale unor pacienti reinfectati. Decesele au fost relativ puține, e vorba de valori săptămânale.
Evoluția din ATI nu pune probleme, dar a crescut numărul de cazuri. 52 de români sunt la ATI. Rata de pozitivare s-a triplat într-o lună, a ajuns la 7,6%. Când am avut situaţiile cele mai serioase am ajuns la rate de pozitivitate de peste 22 la sută.
Tulpina Omicron este în continuare dominantă. 100% din secvențieri sunt cu Omicron. Estimăm o creşte a cazurilor in perioada urmatoare. Avem doua scenarii în care varful acestui val o sa fie undeva intre 7 si 10 august.
A doua varianta este ca la finalul lunii august- început de septembrie să avem undeva la 10.000 de cazuri. Acestea sunt date pur informative, țin să precizez asta, nimeni nu poate să știe exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul conferinţei de presă de luni.