Potrivit jurnalistului Victor Ciutacu, decizia de a păstra nota secretă ar fi fost luată de majoritatea membrilor CNSAS, iar în cazul lui Antonescu, opinia publică ar fi fost ignorată. De asemenea, Ciutacu a criticat întârzierea lui Antonescu în a solicita personal accesul la propriul dosar și la respectiva notă către Securitate de la CNSAS, comparând situația cu un „lebădoi negru”, ce provoacă neliniște și frustrare.
Într-o intervenție telefonică la România TV, Victor Ciutacu a fost vorbit despre necesitatea desecretizării notei date la Securitate de Crin Antonescu.
Victor Ciutacu susține că este deja scandal în CNSAS și că doamna Germina Nagâț – o fostă funcţionară de la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care timp de peste 15 ani a condus Direcția Investigații a CNSAS – își acuză colegii că au avut brusc o epifanie – și că nu există cadrul legal pentru secretizarea notelor.
De ce a rămas această notă secretă? Victor Ciutacu spune că cel mai probabil, cei care au decis acest lucru sunt majoritari în CNSAS și pentru că, în cazul d-lui Crin Antonescu opinia publică este, realmente, sfidată.
„Am văzut, și susține și doamna Nagâț, și aici sunt de acord cu domnia sa, că pe site-ul CNSAS sunt mii de adeverințe. De colaborare, de necolaborare, de toate felurile, iar în cazul celor care au dat note la Securitate sau declarații, indiferent sub ce formă au făcut-o, respectivele documente sunt accesibile online.”
„De ce i-a apucat brusc discreția, și protecția datelor personale, n-am înțeles. Ale cui?!” „Pentru că domnul Antonescu spune, pe de o parte, că ar dori să fie publică această decizie, cu tot cu nota pe care a semnat-o.”
„Ieri, l-am văzut pe Crin Antonescu într-o conferință de presă, în care, foarte decis, soma CNSAS-ul să dea această notă publicității. După ce a venit răspusul de la CNSAS cum că nu s-a putea da publicității, din nu știu ce rațiuni legale, pe care nici toți membrii colegiului nu le împărtășesc, Antonescu a zis bine, atunci mă duc eu și o cer și o voi face publică de îndată. Cum o fi cu acest de îndată?!”
„Râdea de Ponta cu lebăda neagră, da uite că a lui e și mai neagră, și mai mare. Când îți apare lebădoiul negru, nu dormi toată noaptea de griji, te frămânți și la prima oră, că aia sunt bugetari am înțeles, și la orele 16, închid porțile.”
„Așadar, la prima oră, la 9, la 10, la cât se deschide prăvălia, domnul Antonescu trebuia să fie la poartă, cu cererea de acces la propriul dosar la Securitate sau la dosarul domnului despre care se spune că ar fi fost turnat, și cu hotărârea CNSAS în mână pentru a primi o copie, la care are dreptul legal. Dânsul a promis că o va face publică, imediat ce va intra în posesia ei.”
„Din punct de vedere legal, o eventuală calitate de colaborator al Securității pentru Crin Antonescu – deocmadată nu e, deocmandată calitatea e de necolaborator, dar și dacă ar fi dovedit, nu e împiedicat să candideze la președinția României.”
„Condiția, pentru candidatură, pe care Băsescu nu a respectat-o și de aia și-a pierdu acum toate privilegiile este să scrii într-o declarație publică dacă ai fost sau nu, colaborator al Securității.”
„Dacă domnul Antonescu, repet, în măsura în care va fi declarat colaborator al Securității, momentant nu e, va completa o declarație potrivit căreia a colaborat cu Securitatea, legal nu îl împiedică nimeni să candideze la președinția României și nu suferă nico cpnsecință, ulterior.”
„Băsescu a declarat că nu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică, motiv pentru care a apărut și faimoasa modificare legislativă și, ulterior, retragerea tuturor drepturilor lui de fost președinte.”
„Ar fi necesar, pentru opinia publică, să se știe, în cazul tuturor candidaților, dacă aceștia au fost ofițeri ai vreunui Serviciu secret, dacă au colaborat cu Securitatea ca poliție politică, dacă au dat declarații în calitate de urmăriți și persecutați, cum spune Crin Antonescu, și fiecare să decidă. Poate mie îmi place de Crin și nu mă interesează că el s-a dus și a dat o declarație la Securitate, benignă, spune el, despre un coleg care a fugit din țară.
„E treaba mea ca alegător să decid, dar trebuie să mi se pună la dispoziție toate datele.”