Victor Ciutacu a aruncat un ochi critic spre Davos, care a devenit din ce în ce mai mult subiect de critici, unii acuzând participanţii de elitism şi ipocrizie, de exemplu pentru că au sosit cu avioanele private pentru a discuta despre schimbările climatice. Victor Ciutacu a observat însă un lucru mult mai grav care s-ar pregăti în spatele ochelarilor de schi de la Davos.
„E bine să te uiți la ce mai iese pe piață din interiorul Forumului de la Davos. Fiindcă, deși de multe ori ideile emanate par niște halucinații ale unor moșnegi senili, cam acolo se dă anual ora exactă. Iar trăsnăile prind ulterior contur. Anul ăsta, spre exemplu, cu două conflicte armate internaționale în desfășurare, plus diverse alte episoade războinice mai mult sau mai puțin izolate, principalele preocupări ale bogătașilor sunt cu totul altele.
Dezinformarea și, nu râdeți, polarizarea socială îi macină pe barosani. Iar forma sub care sunt prezentate aceste probleme, reale de altfel, e apocaliptică. Și citez: „actorii străini și naționali deopotrivă vor folosi manipularea și dezinformarea pentru a amplifica și mai mult diviziunile societale și politice. În următorii doi ani, utilizarea pe scară largă a manipulării și a dezinformării, precum și a instrumentelor de diseminare a acestora, poate submina legitimitatea guvernelor proaspăt alese. Tulburările rezultate ar putea varia de la proteste violente și crime motivate de ură până la confruntări de tip război civil și terorism”, a spus Victor Ciutacu la România TV
Acum nu vă grăbiți să vă închipuiți că i-a trecut vreunuia prin cap să renunțe la câteva miliarde pentru a mai reduce decalajele dintre ei și sărăcani, nu e cazul și oricum nu sunteți naivi. Oamenii vor să rezolve probleme care-i preocupă prin cenzură. Probabil, în mințile lor, cu cât știe fraierul mai puțin, cu atât nu simte foamea și nici nu-l macină pe interior frustrarea. Deci manipularea altora nu e bună, a lor însă e dezirabilă, eficientă și trebuie impusă pe piață. Că banii mulți iau mințile privilegiaților și le taie orice urmă de legătură cu lumea reală nu mai e nici un secret. Și nici că bogăția în exces îi inadecvează. Uitați-vă doar la orice forum d-ăsta savant despre schimbări climatice unde toți vin cu jeturi private care poluează la un loc cât două continente în foame. Sau la avalanșa de prostituate care s-au îmbarcat de pe toate continentele spre Davos ca – nu-i așa? – să asculte, fără finalizare, confidențele uncheșilor nefericiți care se adună să vorbească intelectual despre egalitate și stoparea exploatării omului de către om”, mai spune Victor Ciutacu, în exclusivitate la România TV.
Peste 250 de persoane superbogate cer liderilor de la Davos să le taxeze ”averile extreme”
Peste 250 de miliardari şi milionari şi-au reiterat miercuri apelul adresat reprezentanţilor aleşi ai principalelor economii ale lumii să introducă taxe mai mari pentru cei mai bogaţi din societate, transmite CNBC.
Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor politici reuniţi la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, Elveţia, bogaţii semnatari au spus că doresc să transmită un mesaj clar: ”Taxaţi bogăţia noastră extremă”.
”Suntem surprinşi că nu aţi reuşit să răspundeţi la o întrebare simplă pe care ne-am pus-o de trei ani: când veţi impozita averea extremă? Solicitarea noastră este simplă: vă rugăm să ne impozitaţi pe noi, cei mai bogaţi din societate. Acest lucru nu va schimba în mod fundamental nivelul nostru de viaţă, nici nu ne va priva copiii şi nici nu va afecta creşterea economică a naţiunilor noastre. Dar va transforma bogăţia privată extremă şi neproductivă într-o investiţie pentru viitorul nostru democratic comun” spune scrisoarea.
Semnatarii scrisorii, intitulată ”Mândri să plătim mai mult”, provin din 17 ţări şi îi includ pe moştenitoarea Disney, Abigail Disney, scenaristul Simon Pegg şi Valerie Rockefeller, o moştenitoare a faimoasei familii din SUA.
Scrisoarea vine la scurt timp după ce Oxfam a declarat că cei mai bogaţi cinci oameni din lume şi-au dublat averea vastă din 2020 şi a avertizat că lumea ar putea avea primul său trilionar într-un deceniu. În acelaşi timp, organizaţia de caritate a declarat luni că, dacă tendinţele actuale persistă, sărăcia nu va fi eradicată încă 229 de ani.
”Miliardarii îşi folosesc bogăţia extremă pentru a acumula putere şi influenţă politică, subminând simultan democraţia şi economia globală”, a declarat Brian Cox, semnatar al scrisorii Proud to Pay More şi actor care l-a interpretat pe miliardarul fictiv Logan Roy în filmul HBO ”Succession”.
”E timpul să acţionăm. Dacă aleşii noştri refuză să abordeze această concentrare de bani şi putere, consecinţele vor fi grave”, a adăugat Cox.
Un nou sondaj realizat de Survation în numele ”Patriotic Millonaires”, care a fost publicat alături de scrisoarea deschisă, a constatat că unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume susţin impozitele mai mari pe venitul lor.
Sondajul a chestionat peste 2.300 de respondenţi din ţările bogate din G20, care deţin fiecare mai mult de 1 milion de dolari în active investibile, excluzând casele lor.
Aceste active îi plasează printre cei mai bogaţi 5%. Sondajul a constatat că 74% dintre respondenţi susţin impozite mai mari pe avere pentru a aborda criza costului vieţii şi pentru a îmbunătăţi serviciile publice, în timp ce trei sferturi dintre respondenţi susţin un impozit pe avere de 2% pentru miliardari şi mai mult de jumătate (54%) cred că concentrarea extremă a bogăţiei este o ameninţare la adresa democraţiei.
”De-a lungul istoriei, furcile au fost consecinţa inevitabilă a nemulţumirii extreme, dar astăzi, masele se îndreaptă către populism, care este în creştere în întreaga lume. Se întâmplă aici”, a spus Abigail Disney într-un comunicat.
”Cunoaştem deja soluţia pentru a ne proteja instituţiile şi a ne stabiliza ţara: impozitaţi bogăţia extremă. Ceea ce ne lipseşte este forţa politică de a face asta. Chiar şi milionarii şi miliardarii ca mine spun că este timpul. Elitele care se adună la Davos trebuie să ia această criză în serios”, a adăugat ea.
Stațiunea Davos, unde se ține anual Forumul Economic Mondial, este situată în cantonul elvețian Graubünden, la o altitudine de 1560 de metri, fiind un cunoscut centru de schi și sporturi de iarnă. În zonă există aproape 300 de kilometri de pârtie de schi.