Victor Ciutacu explică şi cum ar trebui să procedeze românii care observă greşeli sau neconcordanţe pe facturi, pornind de la sesizări făcute direct furnizorului, până la reclamaţii la ANPC şi chiar demararea de acţiuni în justiţie.
„E nebunie cu cheltuielile lunare la utilitati. Toti stam incordati si ne ia cu frisoane cand vedem plicul sau mailul cu notificarea de plata de la furnizori. Si totusi n-ai de ales, trebuie sa platesti, pentru ca treiesti in secolul XXII, te-ai obisnuit cu un anume confort si pestera nu e o optiune.
Dar inainte sa dai click sau sa te duci la casierie, asigura-te macar ca platesti fix ce ai consumat. In primul rand verifici daca pretul componentei de energie activa facturat este conform ofertei pe care tu ai acceptat-o si a contractului incheiat cu furnizorul.
Daca transmiti lunar indexul, iar asta ar trebui sa devina o obisnuinta, platesti, teoretic, cat consumi. Verifica, totusi, daca ai fost facturat conform indexului. Verifica si tipul consumului de pe factura, estimat sau regularizare.
Nu crezi ca suma facturata reflecta consumul tau real? Cere detalii si lamuriri furnizorului. Ai dreptul legal de a primi gratuit facturile si informatiile, nu ti se face vreun favor. Furnizorul tau de energie electrica sau de gaze naturale este obligat prin lege sa-ti raspunda in maxim 15 zile lucratoare.
Tu, client platitor de factura, trebuie sa primesti de la furnizor informatii legate de toate drepturile tale, despre legislatia in vigoare si, foarte important, despre caile de solutionare a litigiilor, in cazul unor plangeri.
Daca nu ai primit clarificarile necesare sau, pur si simplu, nu esti multumit de raspuns, nu te resemna. Adreseaza-te ANRE. Suna in call center, la numerele 0374 55 42 65 sau 021 9782, ambele cu tarif normal si apelabile din orice retea de telefonie.
In caz de nemutumire extrema, reclama la ANPC sau adreseaza-te instantelor de judecata.
Pana sa ajungi aici, insa, nu ignora sub nicio forma termenul scadent de plata a facturii si notificarile trimise de furnizor privind modificarea conditiilor din contract, mai ales cele ce anunta schimbari de pret.
E o perioada de haos pe piata energetica, cand legile se schimba de la o luna la alta. Nu vrei si nu trebuie sa te coste pe tine suplimentar. Verifica ca platesti fix cat consumi!”, a spus Victor Ciutacu.
@victorciutacu #anre #curent #gaze #facturi ♬ original sound – victorciutacu