„Să se retragă din viața politică sau să-și dea demisia toți cei care au eliminat-o pe Elena Lasconi faptic din cursa pentru prezidențiale. Elena Lasconi nu mai are decât biroul și fotoliul pe care stă, atât. În rest, nu are acces la bani, iar banii pe care îi are USR-ul nu pot fi folosiți nici din contul partidului pentru promovarea lui Nicușor, pentru că așa spune legislația în vigoare, și nici prin surse terțe, pentru că altfel ar ajunge la situația lui Călin Georgescu.
Înainte să iasă marele scandal privind anularea alegerilor, a fost un miniscandal în săptămâna dinaintea primului tur de scrutin, dacă nu mă înșel, când i-au cerut eliminarea tututor materialelor lui Călin Georgescu din rețelele sociale pe motiv că erau promovate de alții. Exact în aceeași situație s-ar situa USR-ul acum dacă s-ar apuca să îl promoveze din contul partidului candidatul Nicușor Dan.
USR-ul a promis și s-a promovat partidul cu specialiști în orice, inclusiv în probleme economice. Când au ajuns la guvernare și și-au pus specialiștii la guvernare, țara era să intre în faliment. (…). Cu alte cuvinte, USR-ul nu-i poate face lui Nicușor Dan nici campanii neplătite.”, a spus Victor Ciutacu la RTV.
În urmă cu putțin timp, BEC a hotărât să elimine toate materialele de propagandă electorală online ale USR, ca urmare a retragerii sprijinului partidului pentru candidata Elena Lasconi și susținerii acestuia pentru Nicușor Dan.
Decizia Biroului Electoral Central vine într-un context în care, deși USR a anunțat oficial că renunță la candidatura Elenei Lasconi, aceasta figurează în continuare pe buletinul de vot, având în vedere că perioada în care candidații se puteau retrage a fost deja încheiată.
Potrivit legislației în vigoare, USR este considerat că are un candidat propriu, deoarece candidaturile nu au fost retrase în termenul stabilit. Prin urmare, promovarea unui alt candidat, fie online, fie offline, este contrară normelor electorale. BEC și-a fundamentat decizia pe prevederile Regulamentului (UE) 2024/900, ale Legii 334/2025 privind finanțarea campaniilor electorale și ale OUG 1/2025, care stabilesc că partidele politice pot difuza materiale publicitare doar pentru propriile candidaturi ale căror candidaturi sunt definitive.