Victor Ponta participă luni, de la ora 20:00, la emisiunea „România la Raport”, moderată de Andreea Crețulescu, iar seara se anunță una incitantă, cu dezvăluiri explozive.
Oamenii sunt mai interesați ca niciodată de alegerile prezidențiale. Pentru că pe 24 noiembrie românii au dat o lovitură a tot ce înseamnă sistemul lui Iohannis, partide politice. Românii au spus că sunt sfidați și au trimis un candidat necunoscut pentru noi în turul doi. S-au anulat alegerile și încă nu știm ce s-a întâmplat. Explicați-ne și nouă ce s-a întâmplat.
Noi și astăzi când vorbim este la Cotroceni domnul Iohannis care și-a terminat mandatul în decembrie. Ne reprezintă un președinte pe care românii nu îl mai vor și care vorbește în numele nostru ce? Ar trebui să avem un român, legitimat de poporul român.
Românii s-au săturat de actualul regim politic
Este aproape o revoluție a oamenilor în care spun gata, ajunge, v-ați bătut joc de noi cu pandemia, războiul, vrem altceva. Răspunsul coaliției de guvernare este „candidatul nimănui pentru nimic”. Oamenii nu vor mai accepta acest lucru, este nevoie de o schimbare.
Pe zona de politică economică internațională am fost consilierul onorific al domnului Ciolacu și cred că i-am fost folositor. Astăzi mi-a spus „știi, ieri a fost o chestie politică, tu ai o altă opțiune, se interpretează”. I-am spus mulțumesc și s-a închis acest subiect, dar cred că o să sprijin România în continuare.
Fiecare votează ce crede el că e bine, nu trebuie să votăm la ordin. Dar să discuți faptul că interesul suveran al României este grav afectat de un om, care se numește Klaus Iohannis. Care se duce la Bruxelles și se reprezintă pe el, nu pe noi. Se duce la Bruxelles unde se discută despre cum se poziționează țările UE față de noua Administrație Trump. Italia, Ungaria, ce au o relație privilegiată cu America. Eu cred că și România are cel mai mare interes de a avea o relație privilegiată cu Administrația Trump, să se urce în „trenul schimbării” condus de Donald Trump politic și Elon Musk tehnologic.
Ce ar trebui să facă președintele României și nu face Iohannis
Cred că președintele României pe care nu îl avem ar fi trebuit să fie deja la Washington și să-l convingă că la Kogălniceanu vom avea cea mai mare bază militară americană. Eu nu vreau să vorbească cu America pentru mine Viktor Orban.
Iohannis nu s-a dus acolo cu niciun mesaj, nu e nimeni dintre liderii europeni sau americani care să nu știe că România nu are un președinte. Cu cine poate din partea României, când din acest moment au început negocierile pentru pacea în Ucraina, cine poate spune că i-am ajutat pe ucraineni și „hai să mergem și noi la reconstrucție”. Pierdem șansa României pentru că nu avem un președinte reprezentativ.
Cunosc Constituția mai bine decât domnul Iohannis. Domnul Iohannis nu spune adevărul, el nu trebuie să stea. În stilul său spune că ne face un favor, dar nu ne face niciun favor. Ratăm acum trenul schimbării planetare, iar domnul Iohannis este cel care conduce CSAT-ul care a fost decisiv în anularea alegerilor.
România este într-o criză multiplă
Ne aflăm într-o criză constituțională, socială, politică și economică, care este mai rea din 2010. Problema cea mai mare este de legitimitate și de respect pentru români. Eu nu cred că Iohannis a fost votat de 6 milioane de români, sistemul l-a ajutat pe Klaus Iohannis să câștige în mod ilegitim alegerile, eu eram prea naționalist, suveranist, patriot, era vremea în care trebuia să fii globalist, să pui interesul altora înaintea ta, să spui că nu te interesează de Canalul Bâstroe, că se închid minele, că România nu mai produce alimente ci doar importă.
S-a schimbat lumea, asta nu vor să accepte domnul Iohannis și toți ceilalți. S-a schimbat dreptul poporului român de a-și alege liderii, sunt multe lucruri care s-au stricat aproape iremediabil în ultimii 10 ani.
România era independentă energetic acum 10 ani, acum importăm energie la preț senzațional. N-a secat nici Dunărea, nu s-a oprit nici hidrocentrala făcută de părinții noștri la Cernavodă, avem eoliene, panouri solare, cum se poate ca România să importe?
Călin Georgescu abordează corect problemele, Victor Ponta are soluții executive
Domnul Georgescu enunță complet problema, dar eu după anii mei de executiv vin și cu soluțiile. Soluția este să sprijini producătorii români, în așa fel încât prețurile cu care ei se duc la supermarket să fie mai mici decât cele din import.
Și acolo e o mafie, e o mafie și în zona privată, nu numai în zona publică. Noi nu suntem o țară cu deșert, chiar ne-a dat Dumnezeu absolut tot să producem. Acum 10 ani produceam mai mult decât consumam, exportam mai mult decât importam. Îți ajuți producătorii români și după te duci la supermarket și spui: ai luat marfă din import mai proastă decât cea din țară? Te sancționez.
Producătorii au fost sancționați de prețurile la energie, creșterea prețurilor cu forța de muncă, eliminarea facilităților pentru agricultori. Bătălia va fi pe resurse naturale.
Politicienii nu se concentrează pe problemele care îi interesează pe români
Mai are România o uriașă bogăție și anume pădurile. De o lună este un atac extraordinar pe Romsilva, unde sunt 14.000 de angajați care au grijă de 4 milioane de hectare de pădure. Nu întreabă nimeni cine a pus conducerea. Profitul Romsilva ce s-a făcut cu el? S-a luat la stat, la buget. Care e scopul să distrugi Romsilva? Să te trezești peste jumătate de an că trebuie să le vinzi pentru că nu sunt profitabile.
Incompetența face mai mult rău chiar decât ticăloșia sau corupția, pentru că incompetența este aproape peste tot. A fost o vânătoare a celor competenți și a celor care vor să facă ceva bun pentru țară, declanșată de Kovesi, de echipa de atunci, întreținută de domnul Iohannis, care a fost cel mai incompetent președinte care și-a folosit funcția pentru el. Ideea de „cine nu muncește nu greșește” s-a împământenit, cum este și cea de „hai să facem ceva de ochii lumii”.
Eu sunt la Comisia economică. S-a mai spart o comisie din ea care se ocupă de industrie, s-a mai spart una care se ocupă de turism, de ce nu facem una? Păi stai măi, una la PSD, una la PNL, una la UDMR. Cum dăm afară oameni? Pe ce criteriu dăm afară? Știți ce spune lumea? Doar cine are pile rămâne.
Cu cine face Victor Ponta reforma dacă va câștiga alegerile prezidențiale
Eu am demonstrat în 2012-2015 și sunt mult mai înțelept decât atunci, fiind prea tânăr și repezit, că se poate acest lucru și că în România poți să ai și administrație eficientă și taxe mici. Dacă am schimbat 9 prim miniștri în 10 ani…
Instrumentele prim-ministrului sunt puternice, iar cel mai rău lucru care se poate întâmpla pentru România este să aibă un președinte care să aibă un război imediat cu Parlamentului. Eu cred și sunt sigur că va fi un președinte care va aduce o schimbare radicală.
Dacă te duce mintea și vrei să faci ceva bun poți să faci, pentru că ai votul poporului în spatele tău.
Ar fi dispus Victor Ponta la un parteneriat cu Călin Georgescu
Eu cred că trebuie să candideze toată lumea care vrea să candideze la prezidențiale dacă îndeplinește condițiile legale. Nu stabilește cineva, în spate, în niște birouri. CCR dacă are niște elemente clare poate să mă scoată pe mine sau pe oricine, dar să se prezinte elemente concrete.
Viața m-a învățat că dacă vrei să faci politică trebuie să ai capacitatea să discuți cu toată lumea. Nu există politică luându-te la bătaie non-stop. Orice om are lucruri bune, trebuie să ai capacitatea de a strânge partea bună din fiecare om, nu ca Iohannis care a spus „faceți voi ce vreți”.
Victor Ponta despre legea pensiilor și despre buget
Legea este foarte bună și trebuia aplicată. Nu doar pentru că e vorba despre un angajament politic, ci pentru că economic are sens. Pensionarii nu iau banii să fugă cu ei din țară sau să-i joace la jocuri de noroc, sau să-și ia iahturi. Pensionarii sunt cei care într-o viață foarte dificilă iau banii și îi cheltuie imediat, iar dacă le rămân bani dau copiilor, care se duc la facultate, cumpără un apartament, merg în excursii.
Aici este o mare greșeală să te închizi pe bugetele locale. Cel mai mult s-a tăiat de la autoritățile locale, adică exact cele care fac treabă pentru cetățean. Primarul, președintele de consiliu județean. Comunitatea știe, domnule primar, „am nevoie de apă, de canal, curățenie, iluminat, școală”. Cele mai mari tăieri s-au făcut de la comunitățile locale și de la neaplicarea în totalitate a legii pensiilor.
A venit și FMI în țară. I-am găsit la Guvern unde erau de pe vremea domnului Boc și i-am trimis acasă într-un an. Ultima întâlnire a fost când mi-au spus că nu puteți reduce TVA de la 24% la 9%. Le-am răspuns că într-un an încasez mult mai mulți bani și am avut dreptate și a fost cea mai bună măsură.
Cum poate un președinte? Nu doar prin retrimiterea bugetului, dar dacă știe și a făcut bugete, știe să spună Guvernului să nu taie de la bugete locale. E timpul să mai sufere și ei, nu trebuie să sufere pensionarii și comunitățile locale.
Donald Trump impune tarife Uniunii Europene
Foarte bine că se gândește la bani pentru țara lui, foarte bine că negociază foarte dur pentru țara lui. A găsit o Europă cum ar spune domnul Ciutacu „cu pantalonii în vine”, iar rolul unui președinte era de a spune „suntem în UE”, așa că hai să facem business să câștigăm amândoi. Liderii plâng pe la Bruxelles și Iohannis e fericit că a mai făcut un drum cu avionul.
România nu menține politicile verzi pentru că duc în faliment, are resurse mult mai mari decât alte țări din Europa și faptul că nu le ținem pentru noi arată că avem nevoie de altă conducere și mod de a conduce țara.
Care este principalul atuu al lui Victor Ponta, la a doua candidatură
Am învățat mult mai mult decât în ăștia 10 ani în care am fost târât prin Tribunale și șicanat, am învățat că merită efortul deoarece este țara în care m-am născut, trăiesc, și țara care mi-a oferit atâtea lucruri.
Victor Ponta a fost demis de către Marcel Ciolacu din funcția de consilier onorific după ce și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din mai 2025. Premierul a justificat această decizie prin activitatea politică „mai intensă” pe care fostul președinte al PSD o are în această perioadă.
„Pentru că are o activitate politică mai intensă în ultimul timp şi drumurile noastre în ceea ce priveşte consilier onorific s-au despărţit”, a spus Ciolacu.
„Am avut o discuţie cu Premierul Ciolacu şi am înţeles motivele strict politice pentru care a trebuit să ia decizia. Sunt convins şi onorat că, în perioada în care am fost consilier onorific pentru relaţii economice internaţionale, l-am sprijinit în toate proiectele benefice pentru România”, a scris Ponta pe Facebook despre acest eveniment.
Victor Ponta și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale printr-un mesaj în care n-a lăsat să se înțeleagă în mod special acest lucru. Asta după ce nu a fost lăsat să vorbească la Congresul PSD care l-a desemnat drept candidat al partidului pe fostul liberal Crin Antonescu.
Citește și : Klaus Iohannis, primul mesaj despre Crin Antonescu: „Fiecare candidat are şansa lui, dar trebuie să o folosească”
„Am vrut să vorbesc în fata Congresului, însă nu am avut acest drept! Important e să ma audă românii. Voi intra în luptă cu toate puterile și tot curajul, ca să punem România pe primul loc”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
„Românii au dat un semnal clar în noiembrie, s-au săturat de acest sistem falimentar al lui Iohannis, s-au săturat de aranjamente între șefi de partide, vor să fie ascultați și vor să facă o schimbare radicală.
Din păcate, coaliția nu-i ascultă pe români, prin desemnarea unui candidat al trecutului, al sistemului, un candidat al nimănui pentru nimic, arată că nu vor să facă schimbare, vor să perpetueze tot ceea ce a fost rău în acești 10 ani. Azi, un singur candidat anunțat, Călin Georgescu, vorbește despre schimbare radicală, ceilalți sunt oamenii sistemului, vor să țină sistemul.
Știu că vor să-l scoată din competiție, vor să închidă gura tuturor. Eu știu foarte bine în 2014 cum au manipulat alegerile, știu cum au îndatorat țara cu 200 de miliarde de euro, știu cum au făcut dosare și au distrus dreptul românilor de a trăi mai bine.
Sunt foarte hotărât să intru în luptă, românii să aibă mai mulți lideri curajoși care să propună o schimbare radicală, așa cum așteaptă ei, nu să lase să se perpetueze sistemul lui Iohannis încă 5 ani cu un președinte la fel ca Iohannis. Știu cum trebuie să duc această bătălie, o să propun un proiect radical, un proiect de schimbare totală și o să mă lupt pentru acesta, alături de toți românii care vor schimbare. Trebuie neapărat să punem România pe primul loc! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, spune Ponta.