În interviul acordat jurnalistei Andreea Creţulescu, Victor Ponta a explicat că intonarea imnului Ţinutului Secuiesc este „o poveste foarte veche”. A rememorat că, în perioada în care a fost premier (2012-2015), a participat la un eveniment din Harghita, iar autorităţile locale nu pregătiseră imnul României.
„M-am dus la un eveniment în Harghita şi la fel. Am spus: întâi puneţi imnul României şi după puneţi ce vreţi voi. (…) Au cântat imnul României. Nu-l aveau.
A fost o scenă foarte simpatică. Nu erau pregătiţi să merg şi eu acolo. N-aveau imnul României şi au pus de pe telefon, de pe Youtube, la microfon imnul României.
Le-am zis: Atenţie! Eu plec dacă nu cântaţi imnul României. Cântaţi imnul României, după care cântaţi ce vreţi voi. Treaba voastră, vă respectăm. Nu e nicio problemă! N-am văzut în America să se cânte imnul ameridienilor întâi sau al altora”, a declarat Victor Ponta, la România TV.
„Cred că problema e economică. Statul ungar a investit foarte mult. Cred că e principalul investitor în Ardeal. Aici vorbesc despre clădiri, instituţii.
Şi mie îmi place că o dată pe săptămână merg pe autostrada aia pe care am prăbuşit-o eu. Ponta, nenorocitule! Ai prăbuşit autostrada între Sibiu şi Deva. Pe aia merg în fiecare săptămână!
Acum în Ardeal sunt autostrăzi ca în Ungaria. Clujul se dezvoltă cred că mai repede decât Budapesta.
E o problemă prin faptul că ei sunt ajutaţi (de Ungaria). Până la urmă noi am avem preşedinte din Sibiu, nu-l avem nici din Iaşi, nici din Craiova şi nici n-am avut vreodată.
E o problemă despre cum îşi promovează fiecare interesele, dar altfel nu cred că o să ne ia nimeni Ardealul şi o să plece cu el!
Nu cumva zicea domnul Iohannis că vrea Ciolacu să vândă Ardealul ungurilor? A zis Jó napot kívánok, PSD!”. Şi azi a fost la Florica, la ziua liberalilor, un adevărat liberal, a zis că ce cine e cu PSD-ul, nu? Cum? E bine cu ăia care vor să vândă Ardealul? Chiar aşa?”, a conchis Victor Ponta.
Aleasă în martie preşedinte al Ungariei, Katalin Novak a efectuat vineri o vizită la Cluj, unde s-a întâlnit cu liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.
„Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, Președintele RMDSZ, Viceprim-ministru al României. În calitate de președinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva locuiește în interiorul sau peste graniță. Ungurii sunt maghiari, punct”, a scris Katalin Novak, pe pagina ei de Facebook.
În urma mesajului lui Katalin Novak, Ministerul de Externe de la București (MAE) l-a contactat imediat pe ambasadorul Ungariei în România și i-a transmis „preocuparea părții române față de declarația de mai sus”.
„Astfel, în măsura în care declarațiile Președintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă și la cetățenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat”, a transmis MAE. „În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale”, a precizat Ministerul de Externe, condus de Bogdan Aurescu.
De asemenea, Katalin Novak a participat sâmbătă la dezvelirea statuii principelui Gabor (Gabriel) Bethlen în centrul municipiului Alba Iulia. Agenda șefei de stat din Ungaria nu a inclus și o vizită la București, pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis, din cauza „caracterului privat” al vizitei.