Marcel Boloş a explicat, în exclusivitate pentru România TV, că reforma aparatului bugetar este cuprinsă în PNRR, astfel încât trebuie neapărat făcută, pentru a nu pierde miliardele din fonduri europene, iar una dintre posibilele soluţii, tăierea salariilor, este inaplicabilă.
În aceste condiţii, singurele variante rămase în calcul sunt încasarea mai bună la buget, care a fost încercată în fiecare an şi nu a reuşit, cu adevărat, niciodată şi scăderea numărului de angajaţi din aparatul de stat.
„Ar trebui sa fac cateva precizari. Eu am vorbit despre ce inseamna reforma bugetarilor, care este prevazuta in PNRR, pe trimestrul al doilea din 2023 si care scrie negru pe alb de aceasta revizuire a coeficientilor de ierarhizare, dar si de asigurarea conditiilor de sustenabilitate si de evaluare a impactului financiar pe care aceasta componenta il are asupra bugetului de stat.
PSD cere MAE să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a „modelului polonez” privind exporturile de cereale ucrainene către UE
Aceasta reforma presupune sa raspundem la aceste criterii. Eu am vorbit din experienta pe care o am pe reforma pensiilor speciale, unde orice reforma trebuie sa aiba un impact financiar. Nu putem sa mergem cu masuri populiste, trebuie sa mergem cu masuri in acord cu ce ne-am asumat prin PNRR. In caz contrar, stim care este consecinta, o astfel de reforma ratata ne costa 1,4 miliarde de euro. Si sunt patru reforme acum in PNRR, care au acest risc, deci eu pot sa spun foarte multe si lucruri care dau bine, dar compromitem sansa Romaniei de a incasa acesti bani.
Nu ma feresc, am spus ca trebuie sa cautam solutii pentru ceea ce inseamna criteriul de sustenabilitate si am venit cu trei variante.
Aceasta revizuire a salariilor, care este foarte criticata si imposibil de facut, pentru ca ne intoarcem in trecut. A doua este acest scenariu al revizuirii numarului de bugetari si a treia este o mai buna incasare la buget. Deci astea sunt variantele pe care le punem pe masa, dar este prea din scurt ca sa bagam acum aceasta frica in sufletul bugetarilor, pentru ca nu s-a decis.
Nu as face rabat de la aceste lucruri, pentru ca este in joc stabilitatea financiara a Romaniei. Avem bani alocati si nu sunt putini, iar rolul meu este sa asiguram predictibilitate pentru a incasa aceste fonduri alocate.
Nu Bolos sau guvernul Ciuca a inclus aceste reforme in PNRR. Aceste reforme sunt dure, dar sunt sansa noastra de a ne dezvolta pe termen lung.”, a spus Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, în exclusivitate la România TV.
Ce spune şi Marius Budăi despre reducerea cheltuielilor:
Premierul Ciucă a semnat o dispoziție, care a fost transmisă tuturor ministerelor și instituțiilor din subordine, pentru reducerea cheltuielilor în contextul crizei încasărilor bugetare.
„Avănd in vedere obligatia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent si de a gestiona resursele si obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
În acest context, vă rugăm să dispuneţi reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituţia pe care o conduceţi si să identificaţi măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puţin 6% din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investiţiilor, indiferent de sursa de finanțare. a cheltuielilor aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile si din Planul naţional de redresare si rezilienţă.
Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului pănă cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, se arată în document.
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat marţi la Senat că a văzut un fake-news rostogolit, o declaraţie a unui ministru scoasă din context, şi vreo două zile a tot auzit cum se taie salarii şi pensii în România. Ea a precizat că Guvernul nu intenţionează nici să reducă salariile din sistemul bugetar şi nici locurile de muncă.
”Văd că a devenit o temă a ultimelor trei-patru zile. Am văzut un fake-news rostogolit, o declaraţie a unui ministru scoasă din context, motiv pentru care vreo două zile am tot auzit cum se taie salarii şi pensii în România. Spun că este un fake-news”, a precizat Gorghiu.
Ea a arătat că ”Guvernul nu intenţionează nici să reducă salariile angajaţilor din sistemul bugetar, nici locurile de muncă” şi a menţionat că premierul Nicolae Ciucă a dat nişte termene şi a solicitat măsurile celor din ministere, respectiv 6% reducere din cheltuielile neesenţiale.
”E un lucru care mi se pare absolut firesc. Când orice familie din România îşi face bugetul şi-şi ajustează chetuielile la bugetul pe care îl are, este absolut firesc ca şi instituţiile publice să dacă această ajustare. Ce mi se pare esenţial e că nu se face prin tăierea salariilor şi nici prin reducerea investiţiilor.(..) Noi aici am avut dificultăţi cu bugetul anul trecut. Sper să nu avem anul acesta şi vom încerca să ne ajustăm şi noi cheltuielile”, a arătat Gorghiu.