Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, modificarea Codului de procedură fiscală prin ordonanţă se impune şi datorită necesităţii transpunerii Directivei 2011/16/UE a Consiliului din 15 februarie 2011 privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal şi de abrogare a Directivei 77/799/CEE. Această directivă trebuie să fie implementată începând cu 1 ianuarie 2013.
În ceea ce priveşte noile prevederi, Executivul consideră că acestea vor avea un impact pozitiv asupra mediului economic.
‘S-a reglementat expres data în funcţie de care se apreciază situaţia fiscală viitoare, în cazul emiterii unui acord de preţ în avans. În acest sens, s-a precizat această dată ca fiind data depunerii cererii de către contribuabilul solicitant al unui acord de preţ în avans. Reglementarea procedurii de colaborare dintre organul fiscal şi contribuabil în scopul emiterii unei soluţii fiscale individuale anticipate sau unui acord de preţ în avans (…)’, se arată în comunicatul citat.
Astfel, este reglementată posibilitatea organului fiscal de a se deplasa la sediul contribuabilului sau în alt loc stabilit de comun acord cu acesta pentru analizarea documentaţiei în vederea fundamentării proiectului de soluţie fiscală individuală anticipată sau acord de preţ în avans, obligaţia organului fiscal de a prezenta contribuabilului proiectul SFIA/APA în scopul acordării posibilităţii contribuabilului de a-şi spune punctul de vedere cu privire la conţinutul acestuia, precum şi reglementarea unui termen de 60 de zile lucrătoare în care contribuabilul solicitant al unei soluţii fiscale individuale anticipate sau acord de preţ în avans poate să furnizeze clarificările solicitate de organul fiscal sau să prezinte punctul de vedere asupra proiectului soluţiei fiscale individuale anticipate sau acordului de preţ în avans.
De asemenea, s-a reglementat posibilitatea de înregistrare fiscală la solicitarea plătitorilor de venit cu regim de reţinere la sursă a impozitelor calificate ca fiind finale şi pentru persoanele juridice nerezidente. În plus, contribuabilul rezident în România ale cărui venituri cad sub incidenţa unei convenţii de evitare a dublei impuneri şi care consideră că impozitarea nu este conformă cu prevederile acesteia, are posibilitatea de a declanşa procedura amiabilă prevăzută de convenţie prin depunerea unei cereri la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/.
Reglementarea unei proceduri pentru eliminarea dublei impuneri în cazul ajustării unor tranzacţii dintre persoane române afiliate, în sensul că ajustarea fiscală realizată de organul fiscal unui contribuabil va fi realizată şi de către contribuabilul afiliat acestuia. Totodată, contribuabilii vor avea acces la fişele de evidenţă analitică pe plătitor, asigurându-se, în acest fel, transparenţa în ceea ce priveşte informaţiile existente în acestea, iar persoanele care deţin părţi sociale la o societate comercială au posibilitatea să solicite certificatul de atestare fiscală, în scopul cunoaşterii de către acestea a situaţiei fiscale.
Conform noilor modificări ale Codului de procedură fiscală, organul fiscal va avea obligaţia de a restitui din oficiu, în termen de 5 (cinci) zile lucrătoare, sumele încasate prin poprire în plus faţă de creanţele fiscale înscrise în adresa de înfiinţare a popririi. În caz de întârziere a plăţii sumelor, contribuabilul are dreptul de a solicita dobânzi pentru fiecare zi de întârziere.
În ceea ce priveşte îmbunătăţirea administrării fiscale, noile prevederi se referă la reglementarea condiţiei în care băncile acceptă plăţile pentru salarii din sumele indisponibilizate. În acest caz, condiţia constă în depunerea de către debitor sau reprezentantul legal al acestuia a unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă că debitorul nu deţine alte disponibilităţi băneşti din care să efectueze plata drepturilor salariale. Sancţiunea pentru declaraţiile incorecte este atragerea răspunderii solidare cu debitorul a reprezentantului legal în privinţa sumelor sustrase de la indisponibilizare urmare declaraţiei incorecte.
Guvernul a mai revizuit procedura de comunicare a actului administrativ fiscal, în vederea eliminării dificultăţilor apărute în practică. Ca urmare, la articolul 44 se prevăd următoarele: comunicarea directă prin remitere sub semnătură, fax, e-mail etc., numai dacă prin această modalitate se realizează comunicarea; comunicarea prin poştă, ca regulă generală, care se va realiza în condiţiile în care actul nu s-a comunicat prin remitere, fax, e-mail etc., aceste din urmă modalităţi fiind utilizate doar în cazul special al asigurării comunicării; comunicarea actului administrativ fiscal prin publicitate numai în cazul în care comunicarea acestuia nu s-a realizat prin poştă.
De asemenea, prin aprobarea Ordonanţei s-a asigurat transpunerea Directivei 2011/16/UE a Consiliului din 15 februarie 2011 privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal.