Fiecare ministru va fi obligat să prezinte o schemă de personal redusă faţă de numărul actual de posturi, ceea ce va genera disponibilizarea angajaţilor în cazul cărora se va considera că prestează activităţi care se suprapun cu cele derulate în alte ministere, potrivit premierului Victor Ponta.
„Această restructurare nu este doar obligaţia miniştrilor stabilită foarte clar – şi de altfel Ministerul Finanţelor nu va accepta nicio excepţie, în sensul în care nu se înfiinţează niciun post suplimentar – dar este o oportunitate oferită inclusiv de lege, ca toate acele direcţii şi posturi care practic se suprapun…dau un exemplu, prin construcţia acestei funcţii de ministru pentru mari proiecte de infrastructură, am constatat că avem în vreo 4-5 ministere tot felul de departamente care se ocupă de investiţii străine şi de promovarea investiţiilor în România. Fiecare face altceva, iar rezultatele se ştiu, apropos de mari investiţii în ultima perioadă. Deci, fiecare ministru, la momentul la care vine cu hotărârea de guvern de organizare a propriului portofoliu şi pe baza informaţiilor pe care le am de la Finanţe şi Secretariatul General, în mod sigur va reduce schema de personal”, a spus Ponta, citat de Mediafax.
Întrebat dacă acest proces presupune că vor fi persoane disponibilizate, Ponta a răspuns: „Dacă nu e nevoie de ele, de ce să îi ţinem ? Nu facem protecţie socială prin funcţii în Guvern”.
El a precizat că şi miniştrii vor avea mai puţini consilieri.
În şedinţa de sâmbătă a Guvernului, premierul Victor Ponta a cerut noilor miniştri să reducă aparatul birocratic, arătând că, odată cu restructurarea Guvernului, s-a constatat că există departamente din ministere cu aceleaşi activităţi şi „zeci şi sute de oameni” care, teoretic, scriu doar trei hârtii.