Proiectul de Cod stabileşte, între altele, că membrii Guvernului îşi exercită mandatul „în conformitate cu principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, în cadrul democraţiei constituţionale, cu respectarea independenţei justiţiei, pe baza colaborării loiale între autorităţi/instituţii”.
Totodată, conduita membrilor Guvernului României trebuie să fie guvernată de următoarele principii: „supremaţia Constituţiei şi a legii; prioritatea interesului public; profesionalismul şi exemplul personal; integritatea morală; transparenţa în exercitarea demnităţii publice”.
Cu referire la gestionarea proprietăţii publice şi private a statului, membrilor Guvernului le revine obligaţia de a asigura o bună gestionare şi ocrotire a acesteia, în vederea evitării producerii oricărui prejudiciu. În acelaşi sens, este enunţată şi obligaţia de cheltuire eficientă a banilor publici.
De asemenea, o altă prevedere se referă la integritatea în exercitarea demnităţii publice.
„În acest sens, membrilor Cabinetului le este interzis să accepte, direct sau indirect, cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influenţa sau care ar putea să fie percepute ca influenţând exercitarea atribuţiilor ori performanţa îndeplinirii îndatoririlor specifice mandatului. În corelaţie cu aceasta, este stabilită obligaţia de a declara, prin orice mijloc, orice situaţie de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate. De asemenea, în considerarea demnităţii publice exercitate, membrilor Guvernului le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale”, conform proiectului de memorandum privind aprobarea Codului de conduită.
Sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoştinţa prim-ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Prim-ministrul pune în discuţia membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra celor mai bune căi de soluţionare.
„Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului”, se arată în proiect. Codul de conduită se va aplica de la data aprobării prin Memorandum, în şedinţa Guvernului.
În cadrul şedinţei de Guvern urmează să se aprobe şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ”Achiziţia echipamentelor pentru verificarea calităţii lucrărilor de construcţie, reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere în vederea asigurării viabilităţii şi siguranţei traficului”.
Un alt proiect de hotărâre care va fi aprobat în şedinţa de Guvern vizează rechemarea unui consul general, respectiv a lui Aurelian Neagu, şef al Consulatului General al României la Shanghai, Republica Populară Chineză.
Tot vineri, Executivul va adopta un memorandum referitor la Raportul asupra îndeplinirii prevederilor Programului de guvernare în anul 2018.