Potrivit unui comunicat de presă al Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), exercițiul ce se va desfășura în cadrul raioanelor maritime ale Mării Negre și în zona de litoral de la Capul Midia, cuprinde acțiuni complexe de apărare a litoralului românesc și a zonelor urbane, cu sprijin naval, terestru și aerian.
‘Sâmbătă, sunt programate secvențele de debarcare a detașamentelor de infanteriști marini români și americani de la bordul navei americane de desant USS Carter Hall (LSD-50), în cadrul scenariului, forțele de debarcare, urmând a fi atacate de navele purtătoare de rachete Zborul și Lăstunul, iar fregata Regele Ferdinand, corveta Contraamiral Macellariu și dragorul maritim Sublocotenent Lupu Dinescu va simula sprijinul acțiunilor de desant și de respingere a atacului’, se arată în comunicat.
Luni, în cadrul exercițiului, sunt programate lansări de rachete antiaeriene STINGER, trageri cu obuziere de 82 mm și cu armamentul de infanterie, în Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) de la Capul Midia.
La manevre mai participă două avioane MIG 21 Lancer, un elicopter Puma și un avion SPARTAN C 27 ale Forțelor Aeriene Române, un elicopter Puma Naval, o ambarcațiune rapidă pentru scafandri, un detașament de scafandri EOD și o companie a Batalionului 307 Infanterie Marină.
În plus, Forțele Terestre trimit un pluton de infanterie, două transportoare blindate de recunoaștere, iar Garda de Coastă intervine cu o navă de patrulare. Partenerii americani participă și cu o companie de infanterie marină și o echipă de suport logistic a Forțelor Navale ale SUA din Europa.
Obiectivul principal al Exercițiului SPRING STORM 17 este creșterea interoperabilității dintre militarii români și americani, precum și perfecționarea deprinderilor militarilor în conducerea și executarea unei operații întrunite amfibii. Exercițiul face parte din Planul de activități al Parteneriatului strategic româno-american și se înscrie în cadrul măsurilor NATO de asigurare a securității colective a aliaților în zona Mării Negre.
Citeşte şi Exerciţii militare de amploare în Marea Neagră VIDEO