Statul Major al Forțelor Navale a informat, vineri, printr-un comunicat remis presei, că Marina Militară Română participă la exerciții cu Fregata Regina Maria, o corvetă, două dragoare maritime, două nave purtătoare de rachete, un elicopter Puma Naval și o echipă de militari de la Secția Scafandri pentru Operații Speciale (SSOS), iar în secvențele de luptă contra amenințărilor aeriene vor fi implicate și trei avioane de vânătoare MiG21 Lancer, ale Forțelor Aeriene Române.
„Partenerul strategic american participă la exerciții cu Distrugătorul USS Porter care, pe parcursul escalei din Portul Constanța, programată în perioada 10-12 iunie, are planificate antrenamente secvențiale pentru exersarea procedurilor standard de comunicații, cu Marina Militară Română”, se arată în comunicatul de presă.
Oficiali militari americani vor avea o întâlnire cu comandantul Flotei, iar membrii echipajului vor vizita Muzeul Marinei Române.
USS Porter a acostat în Portul Constanța, pentru prima dată, în anul 2006, iar aceasta este a treia escală în România.
Moscova va răspunde la intrarea navelor americane în Marea Neagră
Moscova va răspunde la intrarea navelor marinei americane în Marea Neagră, a avertizat vineri șeful Departamentului pentru cooperare în Europa din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Andrei Kelin, dar fără a specifica măsurile preconizate, relatează RIA Novosti.
Potrivit acestuia, „nave (militare) americane intră din când în când în Marea Neagră”. „Desigur, noi nu suntem de acord cu acest lucru care va duce, fără îndoială, la planificarea unor măsuri de răspuns”, a subliniat diplomatul rus.
Mass-media de stat ruse au relatat că distrugătorul USS Porter DDG 78 a intrat în Marea Neagră cu câteva zile în urmă în cadrul unei operațiuni de rutină, fapt ce a suscitat iritarea Moscovei pentru că recent acesta a fost echipat cu un nou sistem de rachete, scrie Reuters.
Distrugătorul american va participa la exerciții bilaterale cu nave ale țărilor partenere, ca parte a operațiunii Atlantic Resolve.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declarase la 19 mai că Alianța discută posibilitatea creșterii activității sale în Marea Neagră.
Referitor la prezența portavionului USS Harry Truman în Marea Mediterană, Andrei Kelin a remarcat că aceasta intervine înaintea summitului NATO de la Varșovia și reprezintă „o demonstrație de forță”. Recent, presa internațională a relatat că USS Harry Truman, care tocmai a îndeplinit o misiune de opt luni în Golful Persic, se află de vinerea trecută în compania portavionului USS Dwight Eisenhower, trimis să-l înlocuiască. Prezența lor simultană în Mediterana coincide cu manevrele NATO organizate în Europa de Est și în Turcia pentru a valida planuri adoptate anul trecut.
Citeşte şi Desfăşurare importantă de trupe NATO în Polonia. Se pregătesc de asalt pe flancul estic