Exerciţiile fizice în exces dăunează inimii. Vezi ce activităţi te fac mai vulnerabil

Exerciţiile fizice sunt, fără îndoială, sănătoase, însă cercetătorii avertizează că şi acestea trebuie să aibă o anumită limită, în caz contrar existând riscul ca ele să facă mai mult rău, decât bine.
Romania TV
04 iun. 2012, 15:28
Exerciţiile fizice în exces dăunează inimii. Vezi ce activităţi te fac mai vulnerabil

Cei care exagerează cu exerciţiile fizice riscă să îşi facă singuri rău, contrar tuturor teoriilor de până acum. Acestea sunt contrazise de o echipă de cercetători americani, care au demonstrat că, pe termen lung, solicitarea corpului în exces poate afecta sistemul cardiovascular.

Pe lista activităţilor fizice periculoase se numără maratonul, triatlonul, concursurile de anduranţă extremă, tip „iron man”, dar şi cursele foarte lungi de biciclete. Acestea pot afecta iremediabil inima, cauzând modificări structurale şi lărgirea arterelor, şi pot declanşa anomalii ale ritmului acesteia.

Specialiştii spun că, pentru cei care vor să facă sport, antrenamentele zilnice nu ar trebui să fie mai lungi de o oră.

Liderul echipei de cercetători, dr. James O’Keefe, de la Spitalul Saint Luke, din Kansas City, a arătat că exerciţiile fizice sunt foarte bune pentru sănătate, însă în anumite limite, în afara cărora ajung să funcţioneze chiar ca un drog. „Exerciţiile fizice, deşi nu sunt droguri, au multe dintre trăsăturile unui agent farmaceutic puternic. O activitate fizică regulată poate fi foarte utilă în prevenirea şi tratarea multor afecţiuni, printre care şi cele ale inimii, hipertensiunea, insuficienţa cardiacă şi obezitatea. La fel, însă, este necesară o limită superioară de administrare, dincolo de care pot apărea efecte secundare, cum ar fi traumatisme musculare şi osoase şi stres cardiovascular, care pot trece beneficiile sportului în plan secund„, spune dr. O’Keefe.

Studiul realizat de dr. O’Keefe şi echipa sa, publicat în revista medicală Mayo Clinic Proceedings, are la bază analizarea detaliată a mecanismelor, patofiziologiei şi manifestărilor clinice ale leziunilor cardiovasculare provocate de exerciţii de anduranţă efectuate în exces. Cercetătorii au constatat că acest tip ce exerciţii poate provoca schimbări structurale la nivel cardiovascular şi creşterea biomarkerilor cardiaci, care pot reveni la normal într-o săptămână. Însă ţesutul nu se poate reface la infinit, iar în timp pe suprafaţa inimii vor rămâne cicatrici, iar ritmul cardiac se va modifica.

Studiile arată că aproximativ 12% dintre alergătorii de maraton prezintă urme de leziuni la nivelul inimii şi că rata celor care ajung să sufere de boli de inimă este semnificativ mai mare în rândul maratoniştilor decât printre alergătorii obişnuiţi.

Dr. O’Keefe a menţionat însă că rezultatele studiului nu sunt menite să contrazică ideea că mişcarea este foarte sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, subliniind că oamenii activi sunt mult mai sănătoşi decât cei sedentari.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre