„Nava desfășoară un exercițiu împreună cu forțele militare române, l-am pregătit azi (vineri — n.r.). Exercițiul va avea loc luni, când „La Fayette” și alte două nave, din România, vor efectua manevre de grup, exerciții de schimb de informații, simulări de aprovizionare în mare, exerciții de luptă anti-navă„, a afirmat, vineri, la bordul fregatei franceze, comandorul Stanislas Delatte, conform traducerii oficiale.
Întrebat dacă, la venirea către România, echipajul a simțit prezența armatei ruse, comandorul fregatei franceze a menționat că după ce trece strâmtoarea Bosfor, orice navă este detectată.
„Da, ne-am dat seama că am fost detectați, dar orice navă ce trece Bosforul este detectată. Scopul nostru principal este de a exersa libera navigație și activitate. Marina franceză face acest exercițiu în cadrul misiunilor efectuate regulat de forțele NATO”, a spus Stanislas Delatte, menționând totodată că „La Fayette” „este o navă greu detectabilă, este detectată ca un vaporaș de pescuit” și că în timpul exercițiilor echipajul este pregătit pentru „eventualitatea de a întâlni orice”.
Comandorul Delatte a făcut împreună cu ziariștii un tur al navei franceze, prezentând, printre altele, infirmeria vaporului, unde lucrează un medic și un asistent medical, precum și postul de comandă al motoarelor, unde totul este automatizat, fregata având patru motoare Diesel pentru propulsie și trei motoare care generează electricitate.
„Vaporul produce, de asemenea, propria sa apă dulce, din apa de mare, ceea ce permite o autonomie mai mare, poate rămâne în largul mării multe săptămâni„, a spus Stanislas Delatte.
Referitor la bucătăria fregatei, el a afirmat că aici lucrează cinci bucătari, care pregătesc zilnic mâncare pentru 160 de persoane, întreg echipajul, „toată lumea, de la primul marinar, până la comandant, mâncând același fel de mâncare” și că „se mănâncă foarte bine pe vapor”.
O altă zonă prezentată a fost ”punctul de navigație” — locul de unde se pilotează vaporul și unde, în permanență sunt de serviciu patru persoane atunci când fregata este în marș, conform comandorului.
El a mai spus, cu privire la elicopterul de la bordul fregatei, că este folosit în misiunile de luptă împotriva altor vapoare.
„Decolează și aterizează pe această platformă, iar când nu se folosește este închis în acest hangar. (…) Este echipat, printre altele, cu o cameră de filmat, un tun, un radar, are doi piloți, un tactician și un scufundător, poate rămâne în aer aproximativ două ore, poate urca până la 10.000 de picioare, atingând o viteză de 120 de noduri. A fost fabricat în urmă cu aproximativ 15 ani, dar a fost modernizat acum 5 ani„, a afirmat Delatte.
Forțele Navale Române au informat că, în timpul escalei fregatei franceze „La Fayette” în portul Constanța, vor avea loc întâlniri oficiale ale reprezentanților navei cu comandantul Flotei, activități sportive la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și vizite la Muzeul Marinei Române.
„La exercițiul programat a se desfășura pe mare, în comun cu marinarii francezi, echipajele corvetei „Contraamiral Horia Macellariu” și dragorului maritim „Locotenent Lupu Dinescu” își vor consolida deprinderile de a pune în practică proceduri standard de operare NATO, în contextul unor scenarii de asigurare a libertății de navigație și a traficului maritim„, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Navale Române.
Fregata „La Fayette” este comandată de comandorul Stanislas Delatte și a intrat în serviciul Marinei Naționale Franceze în anul 1996. Nava are o lungime de 125 m și dispune de sisteme de rachete anti-navă Exocet40, sistem de rachete Crotale, mitraliere de 12,7 mm și tunuri de 20 mm și de 100 mm.
Conform unui comunicat al Ambasadei Franței la București, Marina Națională Franceză trimite în mod frecvent nave de război în toată lumea, respectând principiile maritime de libertate a navigației, făcând acest lucru și în Marea Neagră, cu respectarea Convenției de la Montreux din 1936, iar misiunea fregatei „La Fayette”, care se desfășoară până pe data de 27 martie în România, arată respect pentru aceste principii.
„Vizita bastimentului francez permite consolidarea cunoașterii acestei zone și menține, totodată, capacitatea de evaluare autonomă, înscriindu-se în seria acțiunilor derulate frecvent de Franța în Marea Neagră, împreună cu aliații săi, precum România„, se arată în comunicatul ambasadei.