Exerciţiul Zapad şi criza din Ucraina au provocat divergenţe în Consilul NATO-Rusia

NATO a transmis joi Rusiei, în cadrul reuniunii Consiliului NATO-Rusia, preocuparea în legătură cu diferențele majore pe care Alianța le-a constatat între datele comunicate de Moscova despre anvergura recentelor manevre militare 'Zapad' și cele reale.
Iulian Tudor
26 oct. 2017, 15:12
Exerciţiul Zapad şi criza din Ucraina au provocat divergenţe în Consilul NATO-Rusia

‘Astăzi am făcut un schimb de informații despre recentele exerciții. Aliații au transmis clar că scara și extinderea geografică a exercițiului Zapad-2017 au depășit semnificativ ceea ce Rusia a anunțat anterior’, a declarat la o conferință de presă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

‘Problema este că efectivele care au participat la exercițiu le-au depășit semnificativ pe cele anunțate înaintea exercițiului. Scenariul a fost de asemenea diferit (de cel anunțat) și extinderea geografică a fost mult mai mare față de ce s-a anunțat inițial’, a insistat secretarul general al NATO.

Prin urmare, în opinia sa astfel de ‘discrepanțe’ justifică și mai mult necesitatea de a fi menținut dialogul cu Rusia, astfel încât după orice program de exerciții militare să poată fi ‘adresate întrebări’. Manevrele au fost criticate de statele NATO și pentru lipsa de transparență.

În replică, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a susținut că exercițiul Zapad a respectat Documentul de la Viena al OSCE privind transparența manevrelor militare, el precizând că au fost primiți 95 de observatori din 50 de țări, potrivit Agerpres.

Manevrele Zapad (‘Occident’ în limba rusă) s-au desfășurat în poligoane militare din vestul Belarusului și din regiunile ruse Leningrad, Pskov și enclava Kaliningrad și s-au încheiat pe data de 20 septembrie.

Citeşte şi NATO se pregăteşte pentru un CONFLICT NUCLEAR. Rusia a testat o rachetă ce distruge sisteme antibalistice

Potrivit surselor ruse și belaruse, la manevre ar fi participat circa 12.700 de militari, dintre care circa 7.200 belaruși, în timp ce armata americană a estimat la 40.000 numărul militarilor angrenați în acest exercițiu.

Rusia a anunțat pe 6 octombrie că a finalizat retragerea trupelor care au participat la acest exercițiu. Întrebat joi de acest subiect, Stoltenberg a răspuns că Alianța încă face evaluări, dar că deocamdată nu are indicii conform cărora trupe ruse ar fi rămas în zonele unde s-au efectuat manevrele, potrivit Agerpres.

Printre subiectele abordate la reuniunea de joi a Consiliului NATO-Rusia s-a numărat și conflictul din Ucraina, aliații și Moscova constatând din nou ‘diferențele fundamentale’ în abordarea lor cu privire la această criză. ‘Acest conflict are în continuare un impact profund față de securitatea și stabilitatea în spațiul euro-atlantic și continuă să fie principala cauză a stadiului actual în care se află relațiile dintre NATO și Rusia’, a indicat Stoltenberg.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Afacerea cu care doi frați din Bihor au dat lovitura. Un litru poate costa și 200 de lei
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Cum faci pereții lună în câteva minute. Soluția o faci în casă, costă cât o bere
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Pensia cu care trăiește Nelu Vlad! Solistul piesei „Se mărită Mona mea” are o carieră de peste 4 decenii
Capital.ro
Adio, maestre! Legendarul cântăreţ s-a stins din viaţă: Vei intra în istorie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Ungaria Blochează Declarația UE privind Alegerile Controversate din Venezuela
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?