În cazul în care copilul tău s-a născut cu un temperament impulsiv, cu o dorinţa de a-şi asuma riscuri, va fi mai greu pentru el să respecte anumite limite impuse de voi, părinţii, sau oricare altă autoritate. Tot ce are el nevoie este posibilitatea de a se antrena, de a învăţa cum să gestioneze lucrurile care nu ies aşa cum vrea el.
Nu-l compara cu alţii
Nu folosi niciodată formule de genul “Să nu te prind că faci şi tu ca sora ta!” sau “De ce nu poţi şi tu să fii ca fratele tău?!” sau “Ai văzut ce cuminte a stat fetiţa doamnei X”. Comparaţiile îl pot face pe copil să se închidă în el, se întrerup toate legăturile de comunicare între voi şi îl vor face să se simtă şi mai neputincios, şi mai frustrat. În schimb, încurajează-i şi laudă-i calităţile şi faptele bune.
Evită explicaţiile
Când ai un copil provocător, care tot timpul are ceva de comentat, care tot timpul cere explicaţii, este bine să te limitezi şi să nu oferi prea multe explicaţii. Vei sfârşi prin a începe o negociere care să diminueze consecinţele pe care voiai să le setezi pentru un anumit comportament. în plus, dacă ai doi copii, iar celălalt este o fire mai docilă, îţi poate reproşa că nu eşti corect. Şi ca în aceleaşi circumstanţe le setezi consecinţe diferite. Iar regulile, limitele şi consecinţele trebuie să fie la fel pentru toată lumea.
Citeşte continuarea pe sfatulparintilor.ro.