Zilong Li şi Cosimo Bambi de la Universitatea Fudan din Shanghai au publicat online un studiuteoretic, în care prezintă această teorie.
Fizicienii susţin că au identificat o emisie specifică în zona Sagittarius A, emisie care ar putea fi detectată de un instrument foarte sofisticat care va fi în curând ataşat la unul din cele mai puternice telescoape din lume.
Sagittarius A este o zonă din centrul galaxiei Calea Lactee, care generează unde radio foarte puternice. Astronomii cred de mult timp că aceasta este de fapt o gaură neagră cu masa de aproximativ 4 milioane de ori mai mare ca a Soarelui.
Recent, experţii au identificat asemenea găuri negre gigantice şi în centrul altor galaxii, oricât de tinere şi de îndepărtate ar fi acestea.
Este puţin ciudat, pentru că, logic vorbind, găurile negre au nevoie de timp pentru a deveni aşa de mari, deci prezenţa lor în galaxiile tinere nu poate fi deocamdată explicată.
Li şi Bambi cred că obiectele cu masă uraişă din centrul galaxiilor sunt de fapt găuri de vierme. Ele au fost produse în timpul inflaţiei Universului primordial, nu au o suprafaţa solidă şi pot imita prezenţa „orizontului evenimentelor” care se regăseşte la găurile negre.
Teoria celor doi fizicieni explică astfel misterul prezenţei acestor obiecte în galaxiile foarte tinere. Găurile de vierme leagă diferite regiuni din timp şi spaţiu, dar existenţa lor nu a fost încă demonstrată.
Sursa: Discovery News