EXIT Poll ALEGERI LOCALE 2020 Bucureşti. Optsprezece candidaţi au intrat în cursa pentru Primăria Bucureşti, trei dintre ei fiind femei. Candidează pentru fotoliul de primar patru ingineri, câte doi economişti, medici, actori şi foşti jurnalişti, dar şi un matematician, un avocat, un medic veterinar, un profesor, un ghid montan fost luptător în Legiunea străină, un expert în relaţii internaţionale şi un controlor de trafic aerian. Patru candidaţi sunt independenţi, restul fiind susţinuţi de diferite partide sau alianţe ale acestora. Sute de candidaţi aspiră la un loc în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Optsprezece candidaţi vor să administreze Bucureştiul, iar conform tragerii la sorţi, ei se află în următoarea ordine pe buletinul de vot:
1. POPESCU-TĂRICEAN CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON
2. FIREA GABRIELA
3. BĂSESCU TRAIAN
4. NĂNĂU ILEANA-DANIELA
5. BANU JOHN-ION
6. TÂRZIU CLAUDIU-RICHARD
7. CĂLINESCU FLORIN
8. GHIDĂU RADU
9. MARIAN-STANOEVICI BOGDAN-DRAGOŞ-AURELIU
10. BISTRICEANU VALENTINA-MAGDALENA-LAURA
11. LAUFER HARRY-ILAN
12. POPESCU SEBASTIAN-CONSTANTIN
13. COITA ALEXANDRU-ION
14. SÎRBU IOAN
15. DAN NICUŞOR DANIEL
16. BĂDESCU OCTAVIAN
17. MORARU RADU-OCTAVIAN
18. BERENGHI CĂTĂLIN-IOAN
Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, este inginer de profesie şi s-a născut în 14.01.1952, în Bucureşti. Din 1990, el a fost deputat, iar din 2016 este senator şi a condus Camera superioară a Parlamentului. În perioada 2004- 2008, Tăriceanu a fost prim-ministru, fiind, între 2005 şi 2009, şi preşedinte al PNL.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, Tăriceanu deţine peste 4.000 de metri pătraţi de teren intravilan în comuna Snagov, patru apartamente în Bucureşti, unul la Năvodari şi o casă de vacanţă la Snagov.
De asemenea, Tăriceanu are maşini de colecţie, cea mai veche fiind din 1967, dar şi bijuterii şi ceasuri, care aparţin soţiei, şi care sunt estimate la 60.000 de euro.
Liderul ALDE are conturi la mai multe bănci, în lei, euro şi dolari, dar şi plasamente şi investiţii la mai multe companii şi bănci.
Gabriela Firea, actualul primar general al Capitalei, s-a născut în 13.07.1972, la Bacău. Licenţiată în filologie, din 1990 a lucrat ca jurnalist, cel mai mult în Trustul Intact, iar în 2000 a fost purtător de cuvânt al Guvernului Mugur Isărescu.
În 2012 intrat în PSD şi a fost aleasă senator. Din 2016 este primar general.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, Firea deţine, împreună cu soţul, 4 terenuri intravilane şi extravilane în judeţul Ilfov, dar şi o casă de locuit. Gabriela Firea are bijuterii estimate la 130.000 de euro şi talbouri estimate la peste 110.000 de euro.
Firea deţine mai multe conturi bancare şi a aordat împrumuturi în nume personal în valoare de peste 40.000 de euro.
Traian Băsescu susţinut de PMP a intrat în cursa electorală pe ultima sută de metri.
Născut în 4 noiembrie 1951, în judeţul Constanţa, fost comandant de navă, ministru al Transporturilor în mai multe guvern, fost primar general al Capitalei, între 2000 şi 2004, preşedinte al României timp de două mandate, senator, iar în prezent europarlamentar, Băsescu a condus Partidul Democrat şi apoi a fost co-preşedinte al Alianţei DA, pentru ca ăn 2015 să devină preşedinte al PMP.
Potrivit declaraţiei de avere, Traian Băsescu are un apartament în Bucureşti, două maşini, bijuterii în valoare 28.000 de euro, ceasuri în valoare de 52.000 de euro şi tablouri estimate la 19.000 de euro.
Ileana-Daniela Nănău este propusă de Partidul România Mare pentru funcţia de primar general. Ea este inginer de profesie şi este managerul unei companii private.
Potrivit declaraţiei de avere depuse în momentul înscrierii candidaturii, Nănău are un teren intravilan de 8.481 mp în Bucureşti, jumătate dintr-un spaţiu comercial de peste 1.000 de metri pătraţi în Bucureşti şi două autoturisme. A vândut două terenuri în ultimele 12 luni şi deţine cont curent şi cont de economii în euro.
John-Ion Banu este susţinut de Partidul Naţiunea Română, partid pe care l-a înfiinţat. Şi el este inginer şi a mai candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2019.
Banu s-a născut în 8 iulie 1960 şi în 1985 a emigrat în Statele Unite ale Americii. A urmat Institutul Politehnic Bucuresti, iar în America a fondat o firmă care are sediul în Florida.
Claudiu-Richard Târziu, născut în 1973, la Bacău, este propus de Alianţa pentru Unirea Românilor şi este jurnalist. În declaraţia de avere depusă la înregistrarea candidaturii a menţionat un teren de peste 500 de metri pătraţi în Dâmbovicioara, Argeş, un apartament în Bucureşti şi o maşină.
Potrivit declaraţiei de avere, deţine un teren agricol de 1,8 ha în judeţul Argeş, şi altul în Poiana Braşov. De asemenea, Călinescu are un apartament în Timişoara şi o cotă de ½ din două apartamente din Bucureşti (toate moştenite), dar şi 90% din casa de vacanţă din Poiana Braşov.
Radu Ghidău este candidatul Partidului Alianţa Naţional Ţărănistă, avocat de profesie. El are o vie în judeţul Arad, câte un apartament în Arad, Bucureşti şi în Austria, dar şi o maşină. Ghidău are mai multe conturi bancare şi o colecţie de artă, adunată în perioada 1993 – 2020, estimată de 50.000 de euro.
Marian-Stanoevici Bogdan-Dragoş-Aureliu este candidat susţinut de Partidul Social Democrat Independent. El este actor şi a candidat, în 2019, la alegerile prezidenţiale. El a fost manager al Circului Metropolitan Bucureşti, fiind demis în acest an pentru „management defectuos”.Stanoevici a auzat că demiterea a avut legătură cu candidatura la Primăria Capitalei.
Stanoevici are două maşini şi mai multe conturi bancare.
EXIT Poll ALEGERI LOCALE 2020 Bucureşti. Valentina-Magdalena-Laura Bistriceanu este propusă de Partidul Ecologist Român pentru funcţia de primar general. Ea este economist şi a candidat, în 2016, pentru Camera Deputaţilor, în Constanţa.
Potrivit declaraţiei de avere, Bistriceanu deţine, împreună cu soţul, o casă şi un teren în Bucureşti, două maşini, bijuterii şi ceasuri estimate la 18.000 de euro.
Ilan Laufer este susţinut de Partidul Forţa Identităţii Naţionale. Profesor de educaţie fizică şi sport el a fost ministru pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, în Guvernul Mihai Tudose.
Pe 17 decembrie 2018, Laufer a fost numit consilier onorific al fostului premier Viorica Dăncilă, funcţia fiind neremunerată. Pe 25 septembrie 2019 acesta a anunţat că demisionează din această funcţie, iar în luna noiembrie 2019 a demisionat din PSD.
Sebastian-Constantin Popescu este propus de Partidul Noua Românie. El a candidat şi la alegerile prezidenţiale din 2019. Popescu s-a născut în 12 februarie 1982, este de profesie medic veterinar, dar deţine mai multe site-uri de ştiri.
Alexandru-Ion Coita este susţinut de Partidul Republican din România, expert relaţii internaţionale. El a fost în trecut secretat de stat îMInisterul Transporturilor, iar în 2019 a fost numit de Viorica Dăncilă consilier onorific. A demisionat din funcţie pentru a nu implica Guvernul în opiniile critice pe care începuse să le exprime în spaţiul public.
Ioan Sârbu este candidat al Alianţei Pro Bucureşti 2020, formată din Pro România şi Partidul Bucureşti 2020, înfiinţat de Robert Negoiţă. Sârbu este medic militar.
Sârbu deţine un teren intravilan în Bucureşti, unul în Buşteni şi două terenuri în judeţul Gorj. Are o casă în Capitală, una în Buşteni şi una în judeţul Gorj. De asemenea, Sârbu deţine ceasuri evaluate la aproximativ 31.000 de euro.
Nicuşor Daniel Dan candidează ca independent, dar este susţinut de PNL şi Alianţa 2020 USR PLUS, fiind principalul contracandidat al Gabrielei Firea, cu care a avut dispute încă de când el era consilier general. În vârstă de 50 de ani, Dan este matematician, în prezent fiind deputat.
Nicuşor Dan a înfiinţat Asociaţa Salvaţi Bucureştriul şi Uniunea Salvaţi Bucureştiul, devenită Uniunea Salvaţi România. A fost preşedinte al USR şi a candidat din partea acestui partid la alegerile locale din 2016, clasându-se al doilea. Şi în 2012 a candidat la Primăria Bucureşti, la independent.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, Dan deţine un teren intravilan, de peste 7.400 de metri pătraţi, în Predeal, şi un autoturism. Dan nu are imobile în proprietate şi nici conturi bancare, dar are un credit imobiliar de peste 60.000 de euro.
În declaraţia depusă la jumătatea lunii iunie, Nicuşor Dan precizează că a primit peste 80.000 de euro donaţie, dar nu specifică de la cine.
Octavian Bădescu este economist, Radu-Octavian Moraru este controlor trafic aerian, Cătălin-Ioan Berenghi este ghid montan şi fost luptător în Legiunea străină. Cei trei candidează ca independenţi.
Consiliul General şi sectoare
Pentru funcţiile de primari de sector şi pentru cele de consilieri – generali sau locali – candidează peste 3.200 de persoane, fiind depuse 24 de liste de candidaţi de către partide şi independenţi.
Peste 900 de persoane candidează doar pentru funcţia de consilier general, iar 85 speră să devină primar la unul dintre cele şase sectoare. Cei mai mulţi candidaţi, respectiv 20, sunt înscrişi pentru funcţia de primar al Sectorului 1.
Fostul premier Petre Roman, fondator al Partidului Democrat, este al doilea pe lista PSD pentru Consiliul General, după Gabriela Firea. Roman este urmat de Elisabeta Lipă, Cornel Dinu, Dumitru Dragomir şi Anghel Iordănescu.
Campania electorală pentru alegerile locale a fost marcată de lipsa dezbaterii între candidaţi, mai ales între cei consideraţi favoriţi. Cu toate acestea, campania a fost marcată de contre şi acuzaţii dure între Gabriela Firea şi Nicuşor Dan.
Biroul Electoral Central a acreditat 3 institute care vor putea face sondaje de opinie la scrtutinul din 27 septembrie.
Astfel, Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Fundaţia “Biroul de Cercetări Sociale” – BCS au fost acreditate să facă sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile locale din 2020.
CURS va efectua sondaje în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Piteşti, Constanţa, Ploieşti, Focşani, Deva, Alba Iulia, Arad.
Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde va activa în Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Baia Mare.Fundaţia “Biroul de Cercetări Sociale” – BCS a primit acreditare pentru municipiile Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Sărat şi în oraşul Eforie.
Potrivit hotărârilor adoptate, operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în raza de 500 de metri din afara acestuia, fără a avea acces în interiorul localului de vot.
Aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.