EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024. Cine se bate în finala de la Cotroceni, potrivit sondajului CURS la ieşirea de la urne

Imediat după închiderea urnelor vor fi publicate sondajele exit-poll ale alegerilor prezidențiale, turul I. Răspunsurile pe care le așteaptă toată România vor fi anunțate pe Romaniatv.net la ora 21.00.
Filip Stan
24 nov. 2024, 20:59
EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024. Cine se bate în finala de la Cotroceni, potrivit sondajului CURS la ieşirea de la urne

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 – Sondaj CURS ora 21. Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS a publicat exit-poll-ul final, valabil pentru momentul închiderii urnelor. Față de exit-poll-ul publicat la ora 21, noile date arată o situație și mai strânsă.
Marcel Ciolacu – 24,6%
Elena Lasconi – 18,2%
Călin Georgescu – 16,5%
George Simion – 14%
Nicolae Ciucă – 13%
Mircea Geoană – 5,4%
Kelemen Hunor – 4,5%
Alt candidat – 3,8%
Datele din sondajele exit-poll nu conțin și situația din diaspora.

Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a câștigat în fiecare regiune din țară, mai puțin în Capitală, potrivit datelor sondajului de tip exit-poll realizat de CURS. În București, Elena Lasconi, candidata USR, a câștigat categoric.

Exit-poll Moldova

  • Marcel Ciolacu – 28,8%
  • George Simion – 17,3%
  • Călin Georgescu – 17,1%
  • Elena Lasconi – 15,8%
  • Nicolae Ciucă – 11,6%
  • Mircea Geoană – 5,2%
  • Kelemen Hunor – 0,5%
  • Alt candidat – 3,9%

Exit-poll Muntenia

  • Marcel Ciolacu – 31,9%
  • Călin Georgescu – 18,3%
  • Elena Lasconi – 14%
  • George Simion – 13,7%
  • Nicolae Ciucă – 13,3%
  • Mircea Geoană – 5,5%
  • Kelemen Hunor – 0,2%
  • Alt candidat – 3%

Exit-poll Transilvania

  • Marcel Ciolacu – 18,1%
  • Elena Lasconi – 17,6%
  • Călin Georgescu – 15,9%
  • Nicolae Ciucă – 14,8%
  • George Simion – 13,4%
  • Kelemen Hunor – 11,5%
  • Mircea Geoană – 4,9%
  • Alt candidat – 3,9%

Exit-poll București

  • Elena Lasconi – 41,8%
  • Marcel Ciolacu – 15,4%
  • Călin Georgescu – 10,7%
  • George Simion – 9,8%
  • Nicolae Ciucă – 7,8%
  • Mircea Geoană – 7,8%
  • Kelemen Hunor – 0,8%
  • Alt candidat – 6,1%

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 CURS. Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României a decis acreditarea a patru case de sondare pentru efectuarea de exit-poll-uri, la nivel naţional, pe 24 noiembrie, la primul tur de scrutin, şi pe 8 decembrie, la cel de-al doilea tur al prezidenţialelor.

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 – Sondaj CURS

Marcel Ciolacu – 25%

Elena Lasconi – 18,10%

Călin Georgescu – 16%

George Simion – 14,10%

Nicolae Ciucă – 13%

Mircea Geoană – 5.50%

Hunor Kelemen – 4.60%

Alt candidat – 3,70%

EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 12.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală

Operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării date de BEC, în imobilele în care funcţionează secţiile de votare, în curţile acestora, în intrările în curţi, în jurul sediilor secţiilor de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secţiile de votare.

De asemenea, operatorii de sondaj au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc duminică, iar cel de-al doilea – peste două săptămâni, pe data de 8 decembrie.

Potrivit unor decizii BEC, au mai fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile pentru preşedintele României:
* Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS
* Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE
* The Center for International Research and Analyses.

Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente pentru alegerea Preşedintelui României, din data de 24 noiembrie 2024, este 18.008.480 de cetăţeni, iar cel al românilor cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de 989.230 de persoane. Potrivit AEP, 19.365 cetăţeni au interdicţie de a vota la scrutinul de duminică, 24 noiembrie.

De asemenea, 6.721 de cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă, iar 6.589 de cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate.

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţă, la ora 7.00.

Când se deschid şi se închid secţiile de votare

Conform AEP, secţiile de votare din ţară pentru alegerea Preşedintelui României se vor deschide duminică, 24 noiembrie 2024, începând cu ora 7:00. AEP le reaminteşte candidaţilor că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu continue propaganda electorală, îndemnându-i, totodată, să contribuie la desfăşurarea în cele mai bune condiţii a zilei votului, astfel încât „întregul proces electoral să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”.

Datele Autorităţii Electorale Permanente indică, pe teritoriul României, un număr de 18.968 de secţii de votare, iar în străinătate 950 de secţii de votare. În ţară, votarea la cele 18.968 de secţii se desfăşoară duminică, 24 noiembrie, în intervalul 07:00 – 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Votarea în străinătate a început vineri, 22 noiembrie 2024, şi s-a desfăşurat în intervalul orar 12:00 – 21:00, în timp ce sâmbătă, 23 noiembrie 2024, votarea a început la ora 7:00 şi s-a încheiat la ora 21:00. Duminică, 24 noiembrie 2024, secţiile de votare din străinătate sunt deschise în acelaşi interval orar, 7.00 – 21.00. Pentru fiecare dintre cele trei zile de votare din străinătate există posibilitatea prelungirii programului secţiei până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în clădirea unde se votează.

Datele privind prezenţa la vot pot fi vizualizate în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot pe categorii de vârstă, mediu şi gen. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a acestora.

Cine are dreptul să voteze şi unde poate vota

Potrivit AEP, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, alegătorul poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii. În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

În cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.

În cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

În cazul în care are mobilitate redusă, poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Cum poate afla un alegător la ce secţie de votare este arondat

Alegătorul poate afla secţia de votare la care este arondat şi adresa acesteia accesând Registrul electoral la adresa www.registrulelectoral.ro. După introducerea datelor personale, alegătorul află secţia de votare la care este arondat şi adresa acesteia

Cu ce acte de identitate se poate vota

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Potrivit AEP, este important de ştiut că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cum se desfăşoară votarea

Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Acest Sistem informatic semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot, – alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă, dacă alegătorul este arondat la altă secţie de votare, dacă este omis din lista electorală permanentă, dacă figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, dacă figurează că a votat prin corespondenţă.

Potrivit legii, alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate vota singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024. Răsturnare de situaţie de la o oră la alta UPDATE

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă şi să restituie ştampila încredinţată pentru votare preşedintelui sau membrilor biroului electoral desemnaţi de acesta.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc duminică, iar cel de-al doilea – peste două săptămâni, pe data de 8 decembrie.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?