Exit poll CURS AVANGARDE, ora 21.00. Preşedintele Klaus Iohannis (39%) şi liderul PSD Viorica Dăncilă (22,1%) vor intra cel mai probabil în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, conform datelor exit-poll-ului CURS – Avangarde pe baza datelor centralizate până la ora 21.00, difuzate de Antena 3. Pe locul al treilea se situează Dan Barna, cu 16,9%.
Potrivit aceloraşi estimări, candidatul independent Mircea Diaconu este cotat cu 7.8%, urmat de Theodor Paleologu – 6.1% şi de Kelemen Hunor, cu 3.9%.
Marja teoretică de eroare a sondajului este de 0,66% la care se adaugă „o marjă asumată” cauzată de „unele dificultăţi de teren” a precizat sursa citată. Pieleanu a precizat că marja totală de eroare a sondajului la ieşirea de la urne este de 2,5%, iar rezultatele sunt valabile doar pentru voturile exprimate pe teritoriul României.
Exit poll CURS AVANGARDE, ora 19.00. Asocierea CURS-Avangarde a fost acreditată de Biroul Electoral Central să realizeze sondaje la ieşira din secţiile de votare, iar rezultatele vor fi prezentate în direct la ora 21.00 la România TV.
Exit-poll, ora 21, voturi în ţară:
Institutele acreditate au dreptul să realizeze sondaje la ieşirea din secţiile de votare pe întreaga durată a zilei de duminică, astfel că seara, la ora 21.00, au o imagine conturată a rezultatelor alegerilor.
Trebuie precizat că rezultatele oficiale sunt prezentate doar de Biroul Electoral Central, singura instituţie care are dreptul să numere şi să centralizeze voturile românilor.
Primele rezultate de tip exit poll ale alegerilor de pe 10 noiembrie vor fi prezentate duminică seară, imediat după ora 21.00, când se vor închide urnele de vot.
Duminică, 10 noiembrie 2019, aproximativ 19 milioane de români sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte. RomaniaTV.net vă ţine la curent cu cele mai importante evenimente ale zile, oferind, după ora 21.00, primele rezultate ale scrutinului.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Surpriză uriaşă la alegerile din acest an. Prezenţa în mediul urban a surclasat-o cu aproape un milion de alegători la ora 16.00. Din cei 6 milioane de alegători, 3,5 milioane au fost din mediul urban cu doar 2,5 milioane din mediul rural.
În ceea ce priveşteb împărţirea pe gen, diferenţele sunt nesemnificative, sub un procent, în favoarea femeilor. Ca de obicei, vârstnicii au fost şi de această dată cu simţul civic mai ridicat în primele ore ale scrutinului. Categoria 45-64 este cel mai bine reprezentantă, urmată de 65+ (vezi grafice)
La ora transmiterii știrii, au votat 500.005 de alegători în străinătate, fiind organizate 838 de secții de votare, potrivit Biroului Electoral Central (BEC).
Cea mai mare prezență la vot se înregistrează în continuare la o secție din Londra, 4.568 de alegători prezentându-se pentru a își exercita votul. Prezență mare este și la secțiile din Chișinău și Bruxelles.
La polul opus, într-o secție de votare din Phenian (Republica Populară Democrată Coreeană) nu s-a înregistrat niciun vot, în timp ce la o secție din Harare (Zimbabwe) au votat șase români.
Candidaturile rămase definitive, aprobate de Biroul Electoral Central, la alegerile pentru preşedintele României sunt: Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară, Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpănaşu – independent, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc.