EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024 UPDATE. Apar noi date din cele patru exit-poll-uri organizate în ziua alegerilor parlamentare. Potrivit surselor din cadrul partidelor, există un pluton de patru candidați care încep să se desprindă, lupta majoră fiind pentru poziția a doua.
Astfel, potrivit surselor politice convergente, pe baza datelor centralizate până la ora 14, situația arată în felul următor:
Marcel Ciolacu – 25
George Simion – 21
Elena Lasconi – 17
Nicolae Ciucă – 16
Călin Georgescu – 6
Mircea Geoană – 5
Cristian Diaconescu – 3
Kelemen Hunor – 4
Ludovic Orban – 2
Cristian Terheș – 1
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Apar primele date din cele patru sondaje de tip exit-poll realizate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Astfel, potrivit surselor din zona partidelor politice, pe baza datelor centralizate până în ora 12, situația ar arăta în felul următor:
Marcel Ciolacu – 26%
George Simion – 20%
Elena Lasconi – 15%
Nicolae Ciucă – 15%
Mircea Geoană – 6%
Cristian Diaconescu – 5%
Kelemen Hunor – 4%
Călin Georgescu – 4%
Ludovic Orban – 3%
Cristian Terheș – 2%
UPDATE– Primele estimări ale votului la alegerile prezidențiale din România din 2024, până la ora 10:00, arată un avantaj clar pentru Marcel Ciolacu (PSD), cu 33% din voturile exprimate, potrivit unor estimări ale unor surse politice citate de Digi 24.
Elena Lasconi (USR) și George Simion se află la egalitate, fiecare cu 14% din voturi. Un rezultat surprinzător vine de la Călin Georgescu, care ar fi obținut 12% din sufragii.
Cele patru sondaje aprobate de BEC
Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României a decis acreditarea a patru case de sondare pentru efectuarea de exit-poll-uri, la nivel naţional, pe 24 noiembrie, la primul tur de scrutin, şi pe 8 decembrie, la cel de-al doilea tur al prezidenţialelor.
Potrivit unor decizii BEC, au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile pentru preşedintele României:
Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS
Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE
The Center for International Reserch and Analyses
ARA Public Opinion SRL
Operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării date de BEC, în imobilele în care funcţionează secţiile de votare, în curţile acestora, în intrările în curţi, în jurul sediilor secţiilor de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secţiile de votare.
De asemenea, operatorii de sondaj au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc duminică, iar cel de-al doilea – peste două săptămâni, pe data de 8 decembrie.
EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024. Romania TV a pregătit un program mai mult decât special pentru ziua alegerilor: veţi afla de la noi rezultatele şi toate detaliile despre desfasurarea votului. SOCIOPOL va prezenta primul exit poll la ora 21, în exclusivitate pentru România TV
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat marţi, despre alegerile prezidenţiale, că au fost organizate 18.968 de secţii de votare, la nivel naţional şi 950 de secţii în străinătate. El a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au ajuns la prefecturi şi urmează să fie distribuite în secţii, sâmbătă. Până în prezent, 2.531 de români au votat prin corespondenţă. Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7.00 dimineaţa, campania electorală pentru alegerea preşedintelui României încetează iar toţi competitorii politici care au avut materiale de propagandă electorală afişate sau în mediul virtual au obligaţia să le şteargă.
Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a declarat, într-o conferinţă de presă, că pentru scrutinul de duminică a primului tur la alegerile prezidenţiale sunt organizate la nivel naţional 18.968 de secţii de votare.
”Avem deschise în străinătate 950 de secţii de votare, la propunerea MAE. Este un record atât pentru ţara noastră, dar nicio altă ţară din lume nu organizează un număr atât de mare de secţii de votare în străinătate.”, a spus Toni Greblă.
El a precizat că au fost tipărite buletinele de vot, aproape 19 milioane, pentru alegerile prezidenţiale, care au ajuns deja la prefecturile fiecărui judeţ, astfel încât în ziua de sâmbătă, 23 noiembrie, după-amiază, vor fi distribuite secţiilor de votare.
Greblă a mai anunţat că, pentru votul prin corespondenţă, până la data limită, au fost primite 6.721 de solicitări şi au fost expediate 6.283 de plicuri conţinând buletinele de vot, pentru că doar acestea respectau condiţiile de domiciliu şi reşedinţa în străinătate.
”Până acum, au fost deja returnate 2.531 de plicuri conţinând buletinele de vot ale cetăţenilor români cu domiliciul în străinătate care şi-au exprimat deja dreptul de vot”, a subliniat Greblă.
Preşedintele AEP a mai anunţat că sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7.00 dimineaţa, campania electorală pentru alegerea preşedintelui României încetează iar toţi competitorii politici care au avut materiale de propagandă electorală afişate sau în mediul virtual au obligaţia să le şteargă.
”Nu mai este voie să se desfăşoare niciun fel de campanie electorală pentru alegerea preşedintelui României”, a spus Toni Greblă.
El a precizat că secţiile de votare din străinătate se deschid vineri, ora 12.00, sâmbătă de la ora 7.00 iar duminică, atât în străinătate cât şi în ţară, de la 7.00 la 21.00. În cazul celor care la ora 21.00 se află în secţie sau la rând pentru a vota preşedintele secţiei de votare poate să prelungească votarea până când ultimul alegător aflat în incinta secţiei să poată vota. Prelungirea votării se face până la 23.59 minute, când sistemul electronic se închide şi nu se va mai putea vota în nicio secţie de votare.
Ciolacu: Vă spun în proporţie de 99% că nu voi intra cu George Simion în turul doi/ Nici cu Ciucă/ Dacă ajung preşedinte, Bolojan va fi premier/ Bolojan nu are dreptate când spune că Geoană e candidat de dreapta, a fost preşedintele ”ciumei roşii”
Ciolacu: Vă spun în proporţie de 99% că nu voi intra cu George Simion în turul doi/ Nici cu Ciucă/ Dacă ajung preşedinte, Bolojan va fi premier/ Bolojan nu are dreptate când spune că Geoană e candidat de dreapta, a fost preşedintele ”ciumei roşii”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că în proporţie de 99% nu va intra în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu preşedintele AUR, George Simion, dar nici cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, refuzând să răspundă cine îl va însoţi în finala pentru Palatul Cotroceni. Ciolacu a susţinut că, dacă va deveni preşedintele României, îl va numi premier pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan. Liderul PSD a precizat că Bolojan nu are dreptate atunci când spune că Mircea Geoană este candidat de dreapta deoarece a fost preşedintele PSD, al “ciumei roşii”.
Ciolacu a fost întrebat, luni, la Antena 3, dacă există posibilitatea să se retragă vreun candidat de dreapta pentru a da şanse altuia din aceeaşi zonă politică să intre cu el în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
”Vedem acelaşi scenariu cu care a câştigat şi domnul Iohannis, acelaşi scenariu cu care a câştigat şi domnul Băsescu. Ce-au câştigat românii după aceste scenarii? Eu nu cred, şi vă spun pentru prima oară, eu nu cred că voi intra în turul doi cu domnul Simion. Nu cred nici că Marcel Ciolacu va intra cu certitudine în turul doi. Eu nu cred aceste lucruri”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a afirmat că, dacă va ajunge preşedinte, îl va numi premier pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.
”Îl respect foarte mult pe domnul Bolojan şi, dacă o să ajung preşedintele României, cu certitudine dânsul va fi primul-ministru. E un om cu care eu aş putea colabora şi implementa toate reformele. (…) Eu nu pot să spun că domnul Bolojan are dreptate când spune de Mircea Geoană, cică domnule, toţi candidaţii de dreapta. Domnule Bolojan, Mircea Geoană a fost preşedintele PSD-ului, domnule, al ciumei roşii, şi faceţi dumneavoastră acum apel să se unească împotriva mea. Ce să mai înţeleagă electoratul?”, a adăugat preşedintele PSD.
El a fost întrebat dacă are analize cu cine va intra în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
”Eu cred că voi intra cu altcineva în turul doi. Cu adevărat sunt pe primul loc. Contează foarte mult în sondaje şi trendurile cu care intri înaintea votului. Şi anticipând în funcţie de aceste trenduri, eu vă spun în proporţie de 99% că nu voi intra cu George Simion în turul doi. (…) E o analiză făcută în mod deosebit de către mine. Ce pot să vă spun cu certitudine, cu cine nu o să intru. Cu certitudine nu o să intru cu domnul Ciucă”, a precizat Ciolacu.
Întrebat dacă bătălia în turul doi al alegerilor prezidenţiale o va da cu preşedintele USR, Elena Lasconi, sau cu candidatul independent Mircea Geoană, Ciolacu a răspuns: “Oricare dintre cei doi eu cred că e foarte bine să intrăm în turul doi, când românii vor hotărî”.
Romania TV a pregătit un program mai mult decât special pentru ziua alegerilor: veţi afla de la noi rezultatele ţi toate detaliile despre desfasurarea votului.
Unul dintre principalele beneficii ale acestor noi tehnologii este posibilitatea de a urmări în timp real prezența la vot, detaliată pe nivel național, județean, local și pe fiecare secție de votare. Această funcționalitate va oferi cetățenilor acces la informații precise despre numărul de persoane care au votat, contribuind la creșterea transparenței și la stimularea participării la scrutin.
În plus, rezultatele alegerilor vor putea fi urmărite în timp real, într-o abordare etapizată. După numărarea voturilor și întocmirea proceselor verbale la nivelul secțiilor de votare, acestea vor fi publicate pe platforma online a AEP, oferind rezultate provizorii și parțiale. Astfel, publicul și autoritățile vor avea acces rapid la date actualizate despre desfășurarea procesului electoral.
„Aș vrea să vă spun că împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, cu sprijinul INS-ului, sunt realizate două soft-uri, programe, prin care, pe de-o parte, în timp real va fi cunoscută prezența la vot”, a spus Toni Greblă, la conferința de presă AEP-STS-INS, pe tema alegerilor prezidențiale.
Președintele Autorității Electorale Permanente a menționat că prezența la vot va fi anunțată „per total pe țară, pe județe, pe localități, pe secții de votare, astfel încât fiecare cetățean al României poate să știe la orice moment câți au votat în toate secțiile de votare, câți au votat pe țară, câți au votat în orașul lor, în județul lor și așa mai departe”.
Mai mult, „în premieră”, spune Toni Greblă, „printr-o colaborare foarte bună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și prin Institutul Națioal de Statistică, vom avea posibilitatea ca în timp real să vedem rezultatul alegerilor în două etape, rezultate provizorii, parțiale, în momentul în care (n.r. „vor apărea”) rezultatele de la o secție de votare după numărarea voturilor, întocmirea proceselor verbale și publicarea acestora pe site-ul Autorității Electorale”.
STS a anunțat marți lansarea unei noi funcționalități a site-ului prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale de duminică. Astfel, pentru prima dată vor fi prezentate centralizarea voturilor și grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de vot.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că a ezvoltat o nouă funcționalitate pentru site-ul prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
„Astfel, toți cei interesați vor putea urmări centralizarea voturilor și o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de votare. Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată, vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obținute de către candidați, pe măsură ce președintele și membrii secțiilor de votare transmit digital procesele-verbale cu voturile exprimate”, se arată în comunicat.
Cei care vor accesa site-ul vor putea selecta diverse criterii pentru afișarea rezultatelor: în funcție de candidat, județ sau localitate, pe țară sau în străinătate. Este o hartă interactivă ce permite diferite filtre.
De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezența alegătorilor în secțiile de votare, fotografiile proceselor-verbale și alte date de transparență.
Atât site-ul prezenta.roaep.ro, cât și site-ul voting.roaep.ro vor fi disponibile începând cu deschiderea oficială a votării.
„STS asigură suportul IT&C pentru buna desfășurare a proceselor electorale și a instruit personalul desemnat de către AEP să utilizeze aplicațiile și sistemele informatice. De asemenea, echipele de specialiști ai STS sunt pregătite să intervină pentru remedierea unor situații de natură tehnică și să răspundă adecvat la evenimente de securitate cibernetică, precum și pentru a acorda asistență personalului din secțiile de votare, premergător și pe timpul alegerilor”, transmite STS.
Instituția a precizat că pentru alegerile prezidențiale și parlamentare a instruit peste 46.000 de persoane care vor face parte din secțiile de votare.
Exit-poll alegeri prezidenţiale 2024. Primul institut acreditat a fost Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, care va face sondaje de opinie și la alegerile parlamentare din 1 Decembrie. Celelalte două institute care vor da rezultatele exit-poll pe 24 noiembrie sunt Avangarde şi The Center for Internaţional Reserch and Analysis (CIRA).
Reprezentanții celor trei institute de sondare a opiniei publice vor avea acces în interiorul școlilor și liceelor în care vor fi secțiile de votare, în curţile acestora, pe străzi şi în pieţe, până la o distanţă de 500 m, dar nu vor avea acces și în clasele școlilor sau liceelor unde vor fi amplasate secţiile de votare.
Legea interzice tulburarea liniştii şi ordinii publice şi, totodată, nu au voie să intervină în organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidențiale.
14 candidați au fost validați definitiv pentru alegerile prezidențiale 2024, iar ordinea pe buletinul de vot începe cu Elena Lasconi, urmată de George Simion, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, a anunțat Biroul Electoral Central joi, 10 octombrie.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot va fi:
Elena Lasconi – USR
George Simion – AUR
Marcel Ciolacu – PSD
Nicolae Ciucă – PNL
Kelemen Hunor – UDMR
Mircea Geoană – independent
Ana Birchall – independent
Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
Ludovic Orban – Forța Dreptei
Călin Georgescu – independent
Cristian Diaconescu – independent
Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
Candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă atât de CCR, cât și de BEC.
Poşta Română a primit primele voturi prin corespondenţă trimise de românii din Diaspora pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024.
Poşta Română a anunţat, sâmbătă primirea primelor voturi prin corespondenţă trimise de cetăţenii români din Diaspora pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024.
Acţiunea se desfăşoară în baza unui contract cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi în conformitate cu legislaţia electorală actuală, oferindu-le românilor din afara ţării posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot de la distanţă.
„Pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Poşta Română a expediat peste 6.000 de trimiteri poştale, acoperind ambele tururi de scrutin. De asemenea, pentru alegerile parlamentare (Senat şi Camera Deputaţilor), au fost expediate aproximativ 6.000 de plicuri cu documentele necesare votului prin corespondenţă”, anunţă Poşta Română.
Până acum, au fost înregistrate 184 de plicuri cu voturi primite din străinătate, provenind din următoarele ţări: Ungaria, Grecia, Cehia, Bulgaria, Franţa, Suedia, Austria şi Elveţia.