Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prin de autoritățile germane și încarcerat în cel mai bine păzit penitenciar din țară. El așteaptă acum finalizarea procesului de extrădare, însă procurorul care se ocupă de caz susține că fostul edil nu va ajunge prea curând în România pentru executarea pedepsei.
Citește și: Cătălin Cherecheş amenință că va da statul român în judecată, la CEDO
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost condamnat pe 24 noiembrie 2023, de judecătorii Curţii de Apel Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie al DNA. Cu doar câteva ore de pronunţarea sentinţei definitive, acesta a fugit din ţară, sustrăgându-se de la executarea pedepsei. A fost găsit după câteva zile în Germania, unde a refuzat să se supună încătușării, având un conflict cu autoritățile. Chiar și procurorul de caz mărturisește că prinderea lui Cătălin Cherecheș nu a fost ușoară, mai ales că fostul primar nu a vrut să colaboreze.
Procurorul a mai adăugat că, în funcție de decizia autorităților germane, Cătălin Cherecheș poate sau nu fi eliberat din arestul german.
„Nu știu daca a încercat să îi lovească, nu am aceste informații, ce vă spun cu siguranță este că nu a încercat să fugă, doar s-a opus încătușării. Se face control corporal, s-au găsit bani asupra lui, nu pot să vă spun nimic despre documente. Este importantă cererea de arestare. Procedura de trimitere în alt stat este o procedură mai complicată, așa este acum, s-a decis arestarea lui, următorul pas îl va face tribunalul din Munchen. Instanța va decide în primă fază dacă dosarul lui Cătălin Cherecheș este corect întocmit pentru extrădare, dacă da, atunci în următoarea perioadă tot instanța, tribunalul va decide în următoarele 6 săptămâni dacă actele sunt corecte, dacă nu s-au depus contestații pentru extrădare. Ei vor decide ce se va întâmpla cu arestatul, dacă va fi trimis în România sau dacă va fi eliberat”, a declarat procurorul de caz pentru România TV.
Parchetul din München a solicitat deja autorităţilor române informaţii suplimentare pe această temă ce trebuie trimise de partea română până la începutul lunii ianuarie 2024.
„În cadrul procesului, condiţiile închisorii din România trebuie acum examinate din oficiu, precum şi dacă s-a pronunţat aşa-zisa pedeapsă în lipsă. Atunci când se analizează existenţa unei hotărâri în lipsă, se stabileşte mai întâi dacă persoana urmărită penal a fost (ea însăşi) prezentă la toate şedinţele de judecată. Dacă nu a fost cazul, ar putea fi necesar să fie îndeplinite cerinţe suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică în mod fundamental extrădarea”, precizează germanii, potrivit Aleph News.
Citește și: Stenograme incendiare: „Ți-ai vândut sufletul diavolului!”. Cătălin Cherecheș nu scapă de închisoare