Experiment: Cercetătorii au descoperit o metodă pentru a „VEDEA” şi MĂSURA durerea oamenilor

O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat încă la început dar care promite să deschidă numeroase posibilităţi.
Alina Costache
11 apr. 2013, 12:12
Experiment: Cercetătorii au descoperit o metodă pentru a

Aparatele de rezonanţă magnetică ar putea fi folosite în viitorul apropiat pentru a determina când durerea afectează un nou-născut, o persoană care suferă de demenţă sau o persoană paralizată care nu poate vorbi, potrivit Agerpres.

Acest studiu ar putea conduce la apariţia unei noi generaţii de medicamente împotriva durerii şi ar putea oferi instrumentele necesare pentru a verifica, spre exemplu, handicapul unei persoane sau a alteia.

Citeşte şi Incredibil: Cercetătorii au reuşit să facă un CREIER TRANSPARENT VIDEO

„Mulţi oameni suferă de dureri cronice şi de multe ori nu sunt crezuţi. Noi considerăm că aceasta este o modalitate de a confirma prezenţa durerii, dacă există vreo îndoială”, a precizat Tor Wager, neurolog la University of Colorado, Boulder, coodonatorul acestui studiu ale cărui rezultate preliminare au fost publicate în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine.

Deocamdată, rezultatele se opresc doar asupra durerii resimţite de la receptorii din piele, cum ar fi o sursă de căldură aplicată pe mână. Este nevoie de aprofundarea acestui subiect şi asupra altor dureri comune, cum ar fi migrenele, durerile de spate sau cele asociate altor afecţiuni. Durerea este principalul motiv pentru care oamenii merg la doctor şi nu există deocamdată nicio metodă obiectivă de a-i măsura intensitatea, în afară de felul în care o evaluează fiecare pacient. Unul din cele mai importante obiective de dezvoltare ale neurologiei, ca ştiinţă, ţine de identificarea unor teste sau metode de analiză care să ajute la diagnosticarea unor afecţiuni cu componente mentale şi fizice, aşa cum este durerea, depresia şi stresul post-traumatic.

Citeşte şi Sedentarismul ar putea avea cauze genetice

Deşi există mai multe studii care au identificat regiuni ale creierului care se „aprind” în prezenţa durerii, noul studiu este primul care reuşeşte să îmbine toate aceste date pentru a măsura intensitatea durerii.

„Este o muncă foarte interesantă (…) şi avem nevoie de un mod de a cuantifica obiectiv durerea. Autoraportarea ei nu este suficientă, nu este de încredere, nu este exactă”, a adăugat Dr. David Shurtleff, director adjunct al Institutului Naţional împotriva Abuzului de Droguri.

Acest studiu implică patru experimente desfăşurate la Columbia University. La experimente au participat 114 voluntari sănătoşi, care au fost plătiţi cu sume între 50 şi 200 de dolari pentru a fi testaţi cu un obiect încins pus pe braţ, la diferite temperaturi – nu suficient de ridicate pentru a provoca arsuri sau urme de durată. Unele experimente au necesitat suportarea acestui obiect pe piele între 10 şi 20 de secunde.

Citeşte şi Îţi place sa mesteci guma? Cercetatorii au o veste buna pentru tine

„A fost ca şi cum ai fi ţinut în mână o ceaşcă cu cafea fierbinte pe care vrei neapărat să o laşi jos, dar nu ai unde pentru moment”, a explicat Wager.

Un sistem de imagistică cu rezonanţă magnetică funcţională , fMRI, ce nu necesită folosirea de radiaţii, aşa cum se întâmplă în cazul aparatelor cu raze X, a înregistrat modificările apărute în activitatea cerebrală. O serie de calculatoare au fost folosite pentru a identifica patternuri din aceste date. Primul set de experimente, desfăşurat pe 20 de voluntari, a identificat specificul durerii în raport cu anticiparea ei, sau din contră, a unei senzaţii benigne de cald pe braţ. Cel de-al doilea experiment a validat acest specific la alţi 33 de voluntari, reuşind să prevadă intensitatea durerii raportate de aceştia.

Citeşte şi Cercetătorii au descoperit de ce cântă cocoşul

„Pare să fie într-adevăr o metodă de a măsura intensitatea experienţei prin care trece pacientul” şi ne oferă o evaluare a severităţii care permite o acţiune terapeutică aplicată, conform Dr-ului. Costantino Iadecola, director al Brain and Mind Research Institute din cadrul Weill Cornell Medical College, care nu a participat la acest studiu. Cercetătorii şi-au împins studiul cu un pas mai departe în cadrul celui de-al treilea experiment, la care au participat 40 de voluntari care au trecut recent prin decepţii sentimentale şi se simţeau respinşi. În afara testelor de căldură, creierul lor a fost scanat în timp ce li s-a arătat o fotografie a fostului lor partener(ă) şi apoi o fotografie a unui prieten bun.

Astfel, oamenii de ştiinţă au aflat că semnătura cerebrală a durerii sociale sau emoţionale este diferită de cea a durerii fizice. În cel de-al patrulea experiment, cercetătorii le-au dat altor 21 de voluntari două infuzii dintr-un medicament asemănător morfinei, în timp ce erau scanaţi şi supuşi şi testului cu sursa de căldură. Prima oară ei au fost înştiinţaţi că vor primi un medicament care le va alina durerea. A doua oară li s-a spus că vor primi un produs placebo, dar de fapt au primit acelaşi medicament din nou. Semnăturile cerebrale raportate au demonstrat că senzaţia lor de durere a fost ameliorată în ambele cazuri, în funcţie de cantitatea de medicament pe care o aveau în organism.

Citeşte şi Studiu: Culoarea cănii sau a paharului MODIFICĂ gustul băuturii

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor încheia luna cu o despărțire. Nu se vor uita în urma lor
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, investigat de DNA pentru luare de mită
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București