Experiment: Cercetătorii au descoperit o metodă pentru a „VEDEA” şi MĂSURA durerea oamenilor

O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat încă la început dar care promite să deschidă numeroase posibilităţi.
Alina Costache
11 apr. 2013, 12:12
Experiment: Cercetătorii au descoperit o metodă pentru a

Aparatele de rezonanţă magnetică ar putea fi folosite în viitorul apropiat pentru a determina când durerea afectează un nou-născut, o persoană care suferă de demenţă sau o persoană paralizată care nu poate vorbi, potrivit Agerpres.

Acest studiu ar putea conduce la apariţia unei noi generaţii de medicamente împotriva durerii şi ar putea oferi instrumentele necesare pentru a verifica, spre exemplu, handicapul unei persoane sau a alteia.

Citeşte şi Incredibil: Cercetătorii au reuşit să facă un CREIER TRANSPARENT VIDEO

„Mulţi oameni suferă de dureri cronice şi de multe ori nu sunt crezuţi. Noi considerăm că aceasta este o modalitate de a confirma prezenţa durerii, dacă există vreo îndoială”, a precizat Tor Wager, neurolog la University of Colorado, Boulder, coodonatorul acestui studiu ale cărui rezultate preliminare au fost publicate în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine.

Deocamdată, rezultatele se opresc doar asupra durerii resimţite de la receptorii din piele, cum ar fi o sursă de căldură aplicată pe mână. Este nevoie de aprofundarea acestui subiect şi asupra altor dureri comune, cum ar fi migrenele, durerile de spate sau cele asociate altor afecţiuni. Durerea este principalul motiv pentru care oamenii merg la doctor şi nu există deocamdată nicio metodă obiectivă de a-i măsura intensitatea, în afară de felul în care o evaluează fiecare pacient. Unul din cele mai importante obiective de dezvoltare ale neurologiei, ca ştiinţă, ţine de identificarea unor teste sau metode de analiză care să ajute la diagnosticarea unor afecţiuni cu componente mentale şi fizice, aşa cum este durerea, depresia şi stresul post-traumatic.

Citeşte şi Sedentarismul ar putea avea cauze genetice

Deşi există mai multe studii care au identificat regiuni ale creierului care se „aprind” în prezenţa durerii, noul studiu este primul care reuşeşte să îmbine toate aceste date pentru a măsura intensitatea durerii.

„Este o muncă foarte interesantă (…) şi avem nevoie de un mod de a cuantifica obiectiv durerea. Autoraportarea ei nu este suficientă, nu este de încredere, nu este exactă”, a adăugat Dr. David Shurtleff, director adjunct al Institutului Naţional împotriva Abuzului de Droguri.

Acest studiu implică patru experimente desfăşurate la Columbia University. La experimente au participat 114 voluntari sănătoşi, care au fost plătiţi cu sume între 50 şi 200 de dolari pentru a fi testaţi cu un obiect încins pus pe braţ, la diferite temperaturi – nu suficient de ridicate pentru a provoca arsuri sau urme de durată. Unele experimente au necesitat suportarea acestui obiect pe piele între 10 şi 20 de secunde.

Citeşte şi Îţi place sa mesteci guma? Cercetatorii au o veste buna pentru tine

„A fost ca şi cum ai fi ţinut în mână o ceaşcă cu cafea fierbinte pe care vrei neapărat să o laşi jos, dar nu ai unde pentru moment”, a explicat Wager.

Un sistem de imagistică cu rezonanţă magnetică funcţională , fMRI, ce nu necesită folosirea de radiaţii, aşa cum se întâmplă în cazul aparatelor cu raze X, a înregistrat modificările apărute în activitatea cerebrală. O serie de calculatoare au fost folosite pentru a identifica patternuri din aceste date. Primul set de experimente, desfăşurat pe 20 de voluntari, a identificat specificul durerii în raport cu anticiparea ei, sau din contră, a unei senzaţii benigne de cald pe braţ. Cel de-al doilea experiment a validat acest specific la alţi 33 de voluntari, reuşind să prevadă intensitatea durerii raportate de aceştia.

Citeşte şi Cercetătorii au descoperit de ce cântă cocoşul

„Pare să fie într-adevăr o metodă de a măsura intensitatea experienţei prin care trece pacientul” şi ne oferă o evaluare a severităţii care permite o acţiune terapeutică aplicată, conform Dr-ului. Costantino Iadecola, director al Brain and Mind Research Institute din cadrul Weill Cornell Medical College, care nu a participat la acest studiu. Cercetătorii şi-au împins studiul cu un pas mai departe în cadrul celui de-al treilea experiment, la care au participat 40 de voluntari care au trecut recent prin decepţii sentimentale şi se simţeau respinşi. În afara testelor de căldură, creierul lor a fost scanat în timp ce li s-a arătat o fotografie a fostului lor partener(ă) şi apoi o fotografie a unui prieten bun.

Astfel, oamenii de ştiinţă au aflat că semnătura cerebrală a durerii sociale sau emoţionale este diferită de cea a durerii fizice. În cel de-al patrulea experiment, cercetătorii le-au dat altor 21 de voluntari două infuzii dintr-un medicament asemănător morfinei, în timp ce erau scanaţi şi supuşi şi testului cu sursa de căldură. Prima oară ei au fost înştiinţaţi că vor primi un medicament care le va alina durerea. A doua oară li s-a spus că vor primi un produs placebo, dar de fapt au primit acelaşi medicament din nou. Semnăturile cerebrale raportate au demonstrat că senzaţia lor de durere a fost ameliorată în ambele cazuri, în funcţie de cantitatea de medicament pe care o aveau în organism.

Citeşte şi Studiu: Culoarea cănii sau a paharului MODIFICĂ gustul băuturii

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'