În noiembrie 2002, Tim Yarrow a petrecut 10 zile sub apă, într-o mică piscină dintr-un mall sud african. El a bătut, astfel, recordul pentru cel mai mult timp petrecut sub apă: 240 de ore. El a primit acum şi titlul neoficial, şi cam ciudat, de unul dintre cei mai mari „porcuşori de guinea” umani, acordat de emisiunea „Outrageous Acts of Science”, ce este difuzată de Science Channel.
Yarrow avea 30 de ani când a trecut prin marele experiment. Pentru a putea sta sub apă atâta timp, el s-a confruntat cu o mulţime de provocări, printre care şi cea de doar a respira, a mânca şi a excreta.
Cea mai mare schimbare petrecută în corpul său a fost ridarea extremă a mâinilor sale, un efect care apare din cauza pielii excesive de pe mâini şi de pe picioare, potrivit biologului Carin Bondar.
„Avem straturi extra de piele moartă, întrucât mâinile şi picioarele sunt foarte folosite„, explică Carin în emisiune.
Expertul Ellie Harrison spune că celulele moarte funcţionează ca un burete. „Motivul pentru care apar atât de multe riduri pe mâini şi picioare este pentru că suprafaţa pielii este acoperită de celule de keratină moarte şi ele absorb apa mai repede decât ale celule (…) Pentru că sunt ataşate de celulele de keratină vii, aflate sub ele, ele se umflă. Nu au unde să se ducă„, mai spune Ellie.
În general, acest lucru nu este periculos, însă 10 zile petrecută sub apă pot avea un efect potenţial grav.
„Pe termen lung, dacă stai sub apă un timp extrem de îndelungat, pielea se va rupe. Probabil se vor face băşici, se vor sparge şi se vor infecta, devenind foarte bolnav”, atenţionează Harrison.
Din fericire, Yarrow nu a suferit în urma experimentului său.