In cadrul unui studiu realizat la Universitatea Basel, din Elvetia, celulele canceroase recoltate de la femei care sufereau de o forma agresiva de cancer mamar au fost injectate soarecilor, scrie ziare.com. Insa sub actiunea a doua medicamente, acestea nu s-au mai inmultit si s-au transformat in tesut adipos.
Cele doua medicamente sunt rosiglitazon, destinat diabeticilor, si trametinib, administrat pana acum bolnavilor de cancer. Ambele sunt deja aprobate de cele mai inalte foruri din SUA.
Citeşte şi Dezvăzirea şocantă a unei cunoscute actriţe: are cancer în faza terminală
Sub actiunea celor doua medicamente, in loc sa se inmulteasca, celulele canceroase s-au transformat in grasime (un proces numit adipogeneza) si nu s-au mai multiplicat, se arata intr-un raport publicat de Cancer Cell si citat de Science Alert.
Nu toate celulele canceroase s-au comportat astfel, dar marea majoritate, da. Iar cele care s-au transformat in grasime nu au mai revenit la forma initiala, a explicat autorul experimentului, Gerhard Christofori, de la universitatea mentionata.
In prezent se studiaza posibilitatea combinarii unui astfel de tratament cu chimioterapia.
Chiar daca experimentul a fost realizat pe soareci, faptul ca s-au folosit celule canceroase recoltate de la oameni este un plus, o garantie ca un astfel de tratament ar putea functiona si la oameni.