Cifra de 48,7% din luna ianuarie a fost atinsă în ciuda declarațiilor pe care președintelui Recep Tayyip Erdogan le face de luni de zile, susţinând că prețurile cresc doar temporar în Turcia, iar autoritățile sunt capabile să rezolve problema.
„Acesta este rezultatul experimentului eșuat al lui Erdogan în politica monetară. Este dificil de spus cum va face față inflației Banca Centrală a Turciei dacă nu are posibilitatea de a crește rata dobânzilor”, a comentat Timothy Ash, Senior Emerging Markets Strategist la BlueBay Asset Management, citat de Reuters.
Lira turcească a pierdut 44% din valoare anul trecut, din cauza refuzului lui Erdogan de a majora ratele, pe fondul unui ritm tot mai accelarat de creștere a prețurilor. Situația a fost resimţită din plin de locuitorii țării, care s-au trezit cu salariile devalorizate într-un timp foarte scurt. Șeful statului s-a bazat pe creditare și exporturi, în mod constant – contrar ideilor general acceptate în știința economică – argumentând că o creștere a ratelor dobânzilor nu poate decât să agraveze inflația.
La o întâlnire din luna ianuarie, Banca Centrală a Turciei s-a poziţionat pentru prima dată împotriva cererilor lui Erdogan de reducere a ratei dobânzilor și a menținut-o la 14% pe an. În ultimii doi ani şi jumătate, preşedintele Turciei a concediat trei șefi ai autorităților de reglementare care au refuzat să-i urmeze instrucțiunile.