Oxitec, o companie britanică în domeniul biotehnologiei, a ales SUA ca loc de testare pentru o versiune specială a țânțarilor Aedes aegypti. Țânțarii conțin o proteină care, atunci când este transmisă urmașilor de sex feminin, le reduce șansele de supraviețuire și, se speră, îi va împiedica să înţepe oameni și să răspândească boli precum febra dengue și Zika.
Departamentul pentru Agricultură și Servicii din Florida a dat săptămâna aceasta undă verde unui plan de eliberare, în această vară, a milioanelor de țânțari în Florida Keys, șirul de insule pitorești care din sudul acestui stat. Luna trecută, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a aprobat, pe lângă planul Florida, unul suplimentar care va fi pus în aplicare anul viitor în Comitatul Harris, din Texas, care include şi oraşul Houston.
Susținătorii proiectului spun că, deoarece vor fi eliberați doar țânțarii masculi modificați genetic, care nu mușcă oamenii, nu va exista pericol pentru public. Planul a provocat însă revolte în rândul grupurilor de conservare a mediului, care au dat în judecată EPA, pentru că nu a făcut un studiu de impact asupra ecosistemului. Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest proces de eliberare a ţânţarilor modificaţi genetic. „Este un Experiment Jurassic Park„, a declarat Jaydee Hanson, director politic la Centrul Internațional pentru Evaluarea Tehnologiei și Centrul pentru Siguranța Alimentelor. „Ce ar putea merge greșit? Nu știm, pentru că au refuzat în mod ilegal să analizeze serios riscurile pentru mediu„, a adăugat acesta.