Experimentul politicienilor-prezentatori de la Realitatea TV va fi discutat marţi în şedinţa CNA

Secretarul de stat Cristina Trepcea, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, a declarat, pentru RTV.NET că CNA va analiza în şedinţa de marţi dacă buletinele de ştiri de la Realitatea TV din acest weekend, care au fost prezentate de către politicieni, au respectat sau nu normele care reglementează presa audiovizuală.
Romania TV
19 mart. 2012, 16:26
Experimentul politicienilor-prezentatori de la Realitatea TV va fi discutat marţi în şedinţa CNA

Cristina Trepcea a precizat că prezenţa unor politicieni pe micile ecrane în calitate de prezentatori de ştiri şi moderatori ai unor emisiuni va fi discutată în proxima întâlnire a membrilor CNA, programată pentru marţi.

„Vom discuta mâine (marţi n.red.) lucrurile astea şi vom anunţa public o decizie. M-aş descalifica dacă eu mă autopronunţ înainte ca membrii Consiliului să o facă. Cu siguranţă însă, vom analiza acest subiect”, a declarat Trepcea pentru RTV.NET.

Membrul CNA a spus că ştia deja de intenţia postului de televiziune Realitatea TV de a acorda rol de moderator unor politicieni, însă CNA nu se poate pronunţa decât post-factum, în cazul unor emisiuni deja difuzate.

Potrivit articolului 68 din Decizia 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de Reglementare al conţinutului audiovizual, „radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de ştiri şi dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care deţin funcţii sau demnităţi publice ori purtători de cuvânt ai instituţiilor publice, precum şi de persoane desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale”.

Tot pe agenda şedinţei de marţi, se va afla şi situaţia de la OTV, Trepcea arătându-se nemulţumită de modul în care postul a reacţionat la ultima sancţiune care i s-a aplicat.

„Mâine, vom continua să lucrăm în acelaşi spirit pentru că lucrurile, în loc să se îmbunătăţească, s-au înrăutăţit. Nu vrem ca oamenii să creacă cumva că noi dormim”, a conchis Cristina Trepcea.

CNA a decis, joi, să întrerupă emisia obişnuită a OTV timp de 3 ore, în intervalul 18.00 – 21.00, pentru că televiziunea difuzează continuu publicitate politică la Partidul Poporului şi la „viitorul preşedinte al României” Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală.

Sancţiunea, cea mai severă pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) o poate aplica (în afară de înjumătăţirea licenţei de emisie), a fost propusă de Christian Mititelu, membru al CNA şi a fost adoptată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului.

De asemenea, sancţiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV în perioada 20 ianuarie – 11 martie. În această perioadă, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politică pentru „viitorul preşedinte al României” Dan Diaconescu, dar şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o conduce – Partidul Poporului.

Aplicarea unei decizii de sancţionare a OTV cu întreruperea emisiei obişnuite a televiziunii timp de trei ore, în intervalul 18.00 – 21.00, când postul va fi obligat să transmită doar un carton cu textul deciziei de sancţionare primită de la CNA, a fost aplicată în baza articolului 95 din Legea audiovizualului.

În ultimul an, tot pentru difuzarea de publicitate politică în afara campaniei electorale, CNA a aplicat OTV următoarele sancţiuni: o somaţie publică, o amendă de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, două de 100.000 de lei. Aceste amenzi au fost urmate de o decizie de întrerupere a emisiei obişinuite a OTV pentru 10 minute, între orele 19.00 – 19.10 (aplicată de CNA pe 4 octombrie) şi de o altă decizie de întrerupere a emisiei televiziunii lui Dan Diaconescu, tot pentru 10 minute, în acelaşi interval orar (aplicată de CNA pe 19 ianuarie 2012).

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'