Expert al Bancii Mondiale: „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare pentru România”

România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, iar o eventuală repetare a seismului din 1977 ar provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mii de răniţi şi sute de mii de persoane fără locuinţe, susţine Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.
Filip Stan
22 feb. 2023, 22:59
Expert al Bancii Mondiale:

România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, cu sute de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani. În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 şi cinci cutremure după anul 1802 cu magnitudinea de peste 7,5″, a declarat Allana Simpson.

Cutremur în Gorj, 182 de familii evacuate de urgenţă, risc mare de prăbuşire a imobilelor

„O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populaţie (65% din populaţia din mediul urban) se află în zone cu un risc seismic ridicat, la fel ca şi 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă şi comunicaţii. Mai mult, 60-75% din activele fixe ale României, care au o contribuţie de 70-80% la Produsul Intern Brut, sunt amplasate în zone seismice.

Cercetătorii şi inginerii estimează că o repetare a cutremurului din 1977 ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mai multe mii de răniţi şi posibil sute de mii de persoane fără locuinţă. România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, cu sute de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani.

În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 şi cinci cutremure după anul 1802 cu magnitudinea de peste 7,5″, a declarat pentru Agerpres Allana Simpson.

De asemenea, se preconizează că daunele produse clădirilor publice şi infrastructurii ar putea fi considerabile şi ar putea fi resimţite în întreaga ţară, în acel arc care începe la Iaşi, trece prin Focşani, Bucureşti şi până la graniţa de sud. În opinia reprezentantului BM, investiţiile în prevenţie şi pregătire sunt cei mai importanţi paşi pe care România trebuie să îi facă în contextul actual.

„Fiecare cetăţean ar trebui să ştie ce să facă în caz de cutremur, cum să îşi pregătească familia cu truse şi provizii de urgenţă şi de unde să afle mai multe informaţii (platforma Fiipregatit.ro).

De asemenea, este important să vă cunoaşteţi comunitatea şi să identificaţi cele mai vulnerabile persoane care ar putea avea nevoie de sprijin, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu dizabilităţi”, a subliniat coordonatorul regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.

În opinia sa, autorităţile locale şi naţionale trebuie să stabilească infrastructura şi clădirile care sunt cele mai expuse riscului şi să le acorde prioritate pentru consolidare, în direcţia modernizării, eficienţei energetice precum şi alte măsuri.

Investiții în clădiri critice vulnerabile
„Investiţiile în capacitatea de răspuns la situaţii de urgenţă şi în clădiri sigure sunt un prim pas vital, pe lângă creşterea gradului de conştientizare în rândul opiniei publice. Banca Mondială are în prezent un portofoliu în România în cadrul căruia implementează trei proiecte cu agenţii din subordinea Ministerului de Interne pentru a sprijini capacitatea de răspuns prin investiţii în clădiri critice vulnerabile precum cele unde se acordă primul ajutor.

Un alt proiect care a fost demarat anul trecut, respectiv „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”, implementat de Ministerul Educaţiei, are ca scop modernizarea sau reconstrucţia unora dintre cele mai vulnerabile şcoli din România.

Design-urile şcolilor din cadrul acestui proiect vor fi făcute publice şi ar putea fi utilizate ca model pentru alte şcoli din România. Aţi văzut acum în Turcia cât de importante sunt modernizarea şi consolidarea acestui tip de clădiri, în condiţiile în care şcolile care au fost construite în cadrul unui proiect implementat de Banca Mondială în zonele afectate de cutremur au fost neafectate şi sunt utilizate acum ca adăposturi”, a explicat Allana Simpson.

Aceasta a precizat că, din păcate, multe ţări din Europa sunt expuse riscului de cutremur – Italia, Grecia şi Bulgaria, printre altele – şi aceste riscuri ridicate decurg din cauza clădirilor şi infrastructurii învechite construite înaintea normelor moderne de construcţie precum şi din riscurile unor cutremure mari.

Allana Simpson, Banca Mondială: ”Trebuie făcut mult mai mult”

„Îmbunătăţirea capacităţii de răspuns la situaţii de urgenţă în întreaga Uniune Europeană a fost o prioritate în ultimii ani, iar România şi-a îmbunătăţit şi ea capacităţile de urgenţă alături de parteneri.

Sunt eforturi în ceea ce priveşte creşterea gradului de conştientizare în rândul opiniei publice prin sisteme precum Ro-Alert şi Fiipregatit.ro precum şi prin intermediul organizaţiilor din societatea civilă, dar trebuie făcut mult mai mult astfel încât tuturor să li se reamintească în mod frecvent şi repetat cum să se pregătească înaintea unui dezastru şi cum să răspundă după ce acesta are loc”, a subliniat Simpson.

 

În ceea ce priveşte fondurile alocate de autorităţile române pentru consolidarea clădirilor şi pregătirea acestora în vederea obţinerii de finanţări europene pentru astfel de proiecte, reprezentantul BM a transmis că este „o provocare uriaşă şi costisitoare”.

 

„Aceasta este o provocare uriaşă şi costisitoare însă una care nu poate fi ignorată dacă vrem să protejăm vieţile oamenilor, mijloacele de trai, activele şi economia. Există oportunităţi pentru a adopta abordări integrate privind îmbunătăţirea rezistenţei la cutremur a clădirilor, eficienţa energetică, energiile regenerabile, siguranţa la incendii şi modernizarea generală şi asta înseamnă că costurile reale scad proporţional cu beneficiile masive aduse societăţii”, a subliniat reprezentantul BM.

Construcțiile din ultimii ani sunt aliniate standardelor UE

Lista şcolilor cu risc seismic. Părinții din Târgu-Jiu, nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere că își asumă riscul unui cutremur, atunci când copiii sunt la grădiniță

În ceea ce priveşte siguranţa clădirilor construite în ultimii ani în România, Allana Simpson susţine că reglementările şi normele în construcţii din România sunt aliniate cu standardele din UE şi sunt multe măsuri în vigoare care asigură respectarea acestor norme în construcţii.

„Reglementările şi normele în construcţii din România sunt aliniate la standardele din UE şi există multe măsuri în vigoare pentru a asigura respectarea acestor norme în construcţii. Dacă există orice informaţii care sugerează că lucrările de construcţii nu respectă aceste norme atunci autorităţile trebuie să investigheze aceste cazuri şi, dacă este necesar, să facă ajustări cu privire la punerea lor în aplicare”, a punctat ea.

În ceea ce priveşte programele Băncii Mondiale în România pentru consolidarea capacităţilor de răspuns în caz de cutremur major şi pentru reducerea daunelor, Simpson a menţionat că în ultimii cinci ani Banca Mondială a avut un parteneriat integrat cu Guvernul în acest domeniu.

„Unul dintre domeniile Parteneriatelor de Ţară 2018-2023 ale Băncii Mondiale cu România este consolidarea rezistenţei la şocuri, cum ar fi cutremurele. Prin urmare, în ultimii cinci ani Banca Mondială a avut un parteneriat integrat cu Guvernul în acest domeniu, utilizând toate instrumentele Băncii Mondiale, respectiv împrumuturi pentru investiţii, finanţare pentru situaţii neprevăzute, asistenţă tehnică şi muncă de consiliere, precum şi fonduri fiduciare, pentru a sprijini diferite agenţii guvernamentale în ideea de face progrese în aceste domenii şi a creşte capacitatea de pregătire şi răspuns la dezastre”, a adăugat oficialul BM.

Aceasta a subliniat că pe lângă cele patru proiecte de investiţii menţionate anterior cu Ministerul de Interne şi Ministerul Educaţiei, unul dintre cele mai importante rezultate ale muncii BM în România a fost asistenţa tehnică oferită Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru a pune la punct Strategia de Reducere a Riscului Seismic, care a fost aprobată de Guvern la finele anului trecut, şi care urmează să fie implementată.

„Pe viitor, sperăm că Guvernul va aproba în curând propria sa Strategie de Reducere a Riscurilor de Dezastre, pe care o susţinem în conformitate cu parteneriatul nostru cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, şi va continua eforturile sale privind investiţiile în infrastructura vitală şi creşterea gradului de conştientizare a opiniei publice”, a mai spus Allana Simpson.

Nu în ultimul rând, reprezentantul Băncii Mondiale a transmis că pregătirea şi prevenirea dezastrelor este sarcina tuturor. „Pregăteşte-te pe tine însuţi, familia şi comunitatea ta, citând recomandările excelente de pe platforma Fiipregatit.ro. Urmaţi un curs de prim ajutor care poate salva o viaţă, chiar şi în lipsa unui cutremur, şi aveţi grijă de cei mai vulnerabili. Nu putem opri cutremurul dar ne putem asigura că suntem pregătiţi pentru el”, a concluzionat Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.

Trei sferturi din populația României ar avea de suferit dacă ar avea loc un cutremur de cel puțin 7,4 grade pe scara Richter, precum seismul din 1977, potrivit Planului național de management al riscurilor de dezastre din 2020 al IGSU.

Conform datelor calculate în proiectul RO-RISK, impactul unui astfel de scenariu este unul deosebit de grav, afectând peste două treimi din suprafața țării și generând importante pierderi în vieți omenești, materiale și financiare, după cum urmează: peste 42.000 de morți, aprox. 300.000 de răniți, un procent mediu de 14% clădiri afectate la nivel de fiecare localitate din țară, peste 850 de km de infrastructură de transport distrusă, și pierderi materiale directe de peste 25 miliarde Euro”, se arată în planul IGSU.

România are unul dintre cele mai mari niveluri de hazard din Europa și unul dintre cele mai mari niveluri de risc seismic.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Zelenski acuză Rusia de crimă internațională și solicită noi sisteme de apărare aeriană
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni