„Majorarea avansului a fost doar o mişcare publicitară, menită să creeze spaimă că nu se vor mai putea împrumuta, şi ea va dura puţin. Băncile trebuie să crediteze şi pen tru asta trebuie să ofere produse cu un avans care să poată fi acoperit de clienţi”, a spus Alin Iacob, citat de Mediafax.
În opinia lui, un factor care a dus la majorarea avansului a fost faptul că băncile creditau ipotecar aproape exclusiv prin Prima casă, cu avans de 5%.
„Dacă 90% din business merge pe Prima casă, pe restul de 10% îţi permiţi să vii să alarmezi consumatorii pentru că nu îţi afecta major afacerea”.
„Românii au printre cele mai mici salarii din UE totuşi. A fost o sperietoare mediatică şi acum lucrurile se întorc la normal”, a explicat Iacob.
Potrivit acestuia, băncile locale ar trebui să preia modelul din Vest şi să ofere credite cu dobândă fixă pe perioade mai lungi, profitând de nivelul mic al Robor, dar în prezent sunt puţine oferte de acest tip pe piaţă. În medie, marjele la credite ipotecare sunt undeva la 3%, pe un trend de scădere faţă de acum un an.