Dr. Welte este de părere că cel de-al doilea val epidemic se manifestă deja în unele ţări, cum ar fi Iran sau Germania.
„Iranul este o țară cu o creștere zilnică a cazurilor după ce ajunsese la un nivel scăzut, iar acum există un al doilea val, care poate fi din cauza sărbătorilor religioase. În timpul Ramadanului, numărul cazurilor a scăzut, dar după aceea când oamenii s-au întâlnit mai des și au fost mai multe întâlniri de familie, cifrele au crescut. Există și alte țări, de exemplu, Germania, unde nu este nicio creștere dacă te uiți la întreaga țară, dar există focare localizate. Iar problema acestor puncte cu grad mare de infectare este că există mai mulți factori de risc. Pentru abatoare, de exemplu, un factor important este aerul rece și uscat. Oamenii lucrează umăr la umăr, astfel încât distanțarea socială nu este respectată„, crede expertul.
Reputatul medic spune că, în cazul în care frontierele vor fi deschise, virusul va circula dinr-un colţ într-altul al lumii.
„Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată„, adaugă specialistul.
Dr. Welte este de părere că cel de-al doilea val al pandemiei nu va putea fi prevenit în lipsa unui vaccin, vaccin care va fi disponibil, în cel mai fericit caz, la jumătatea anului viitor.
„Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor – dacă avem noroc. Așadar, probabilitatea de a găsi un vaccin nu este atât de mare și nu există un tratament eficient. Singurul lucru pe care îl putem face este, chiar dacă începem redeschiderea, să aplicăm măsurile de prevenire, care au avut succes. Cea mai importantă dintre acestea este distanțarea socială„, subliniază specialistul.
Referitor la posibilitatea unei noi carantinări totale, dr. Welte spune că nu crede că va mai exista aşa ceva, dar ia în calcul varianta blocării parţiale.
„Nu cred că va fi din nou o carantină totală. Niciuna dintre țări, nici măcar țările înstărite, din punct de vedere economic, cum sunt Germania sau Austria, nu vor putea reveni la carantina totală. Poate va exista o blocare parțială, o blocare regională, dar nu o blocare totală. Ceea ce este cu adevărat important este să aflăm cine are cel mai mare risc de a răspândi virusul. În momentul de față, se pare că nu sunt copiii mici, că nu sunt copiii de școală. De aceea, nu are sens să închidem grădinițele sau școlile, dar persoanele în vârstă sunt mai expuse riscurilor”, precizează medicul.
Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, avertisment dur: „Există riscul ca numărul cazurilor să crească”
În final, medicul spune că, având în vedere precedentul creat de epidemiile de gripă, unele dintre ele întinzându-se pe durata a trei ani, există speranţa că şi această epidemie va dispărea, la un moment dat.
„Analizând unele dintre epidemiile de gripă, și aici avem cea mai mare experiență, putem observa că au circulat timp de trei ani. Gripa porcină a dispărut după trei ani de epidemie. Una dintre speranțe este, că, la fel, va disparea, la un moment dat, și pandemia de coronavirus. Sau vor apărea mutații ale virusului și va fi mai puțin periculos, cu o rată de mortalitate mai mică – va fi un virus care se va adapta sistemului uman„, conchide specialistul.