Experta în securitate Iulia Joja: Riscul retragerii trupelor militare americane din baza Mihail Kogălniceanu există și pare să crească. Autoritățile române ar trebui să se pregătească

Experta în securitate Iulia Joja avertizează, într-un interviu pentru HotNews, că riscul retragerii trupelor americane de la baza Mihail Kogălniceanu crește constant. Ea subliniază că autoritățile române ar trebui să pregătească și să comunice public scenarii de contingență pentru această posibilă retragere.
Filip Stan
23 mart. 2025, 14:11
Experta în securitate Iulia Joja: Riscul retragerii trupelor militare americane din baza Mihail Kogălniceanu există și pare să crească. Autoritățile române ar trebui să se pregătească

Pe 14 martie, revista The American Conservative a publicat un articol intitulat „It’s Time to Cut Romania Off”, în care îndeamnă administrația Trump să renunțe la parteneriatul cu România și să retragă trupele și sprijinul de la baza Mihail Kogălniceanu. Autorul articolului susține că România „a sfidat dorințele administrației Trump” blocând candidatura lui Călin Georgescu, o decizie considerată „antidemocratică”. Totodată, argumentează că baza de la Mihail Kogălniceanu este prea costisitoare și nu mai servește interesele strategice ale SUA.

Citește și: Ce se va întâmpla cu baza NATO de la Mihail Kogălniceanu dacă va ajunge Călin Georgescu președinte: ”O să-i fac o evaluare serioasă”

La doar două zile după acest articol, revista The National Interest a publicat un text similar, criticând „anularea șocantă a alegerilor din România” și prezentându-l favorabil pe Călin Georgescu. Articolul recunoaște investițiile majore ale SUA în baza de la Mihail Kogălniceanu, aflată în plină extindere, dar recomandă totuși retragerea trupelor americane din România.

Jurnaliștii de la HotNews s-au întrebat dacă aceste articole fac parte dintr-o campanie de propagandă, având în vedere că apar în contextul declarațiilor critice ale vicepreședintelui SUA, JD Vance, despre România și al postărilor repetate ale lui Elon Musk în sprijinul lui Călin Georgescu.

Experta atrage atenția că există posibile legături în acest context, deoarece atât autorii articolelor, cât și publicațiile respective, au conexiuni directe cu Rusia. Dimitri Simes, fost CEO al Center for the National Interest, s-a născut la Moscova și, potrivit presei americane, a păstrat legături strânse cu Rusia. Anthony J. Constantini, autorul articolului din The American Conservative, a studiat la Viena și are un masterat în controlul armelor și studii strategice la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

Joja a explicat că argumentul privind costurile financiare ale SUA pentru baza de la Mihail Kogălniceanu este fals, deoarece extinderea bazei va fi finanțată de România, nu de Statele Unite. De asemenea, a precizat că nu există, în acest moment, planuri pentru creșterea numărului de militari americani, ceea ce ar genera costuri suplimentare.

Ea a subliniat că, în condițiile în care SUA mențin baze militare costisitoare în Polonia și alte zone strategice, este greu de crezut că reducerea cheltuielilor din România ar fi o prioritate pentru Washington.

„Pentru Rusia, o bază militară, una dintre cele mai mari baze militare NATO, în care pot fi găzduiți soldați occidentali, fie că aceștia sunt americani sau că sunt francezi, britanici sau germani, este o problemă reală”, a spus Joja. Ea consideră că retorica administrației Trump despre securitatea europeană coincide cu interesele Moscovei. „„Intelligence-ul rusesc ar avea toate motivele să împingă o politică care să ducă la prevenirea, chiar și cu date false, a extinderii bazei militare de la Kogălniceanu”, a adăugat ea.

O retragere parțială sau totală a trupelor americane din România este un scenariu ce trebuie luat în calcul

„În diferite state europene se discută de câteva săptămâni, inclusiv public, despre diferite planuri de contingență pe care noi, cei de pe flancul estic și cei din Europa per ansamblu, trebuie să le facem în cazul în care ne vom confrunta cu o retragere parțială sau totală a trupelor americane din Europa”, a spus Joja, care a subliniat că „există acest risc și pare să crească”.

Ea a criticat lipsa de reacție a autorităților române, sugerând că Bucureștiul ar trebui să trimită mesaje publice clare, inclusiv că baza de la Kogălniceanu este construită pe buget românesc și că România a fost un aliat fidel al SUA în teatre de operațiuni militare.

Ea a amintit de declarațiile lui JD Vance, care a sugerat că statele europene nu au mai luptat într-un război de 30 de ani. „Aceasta este o insultă la adresa europenilor care și-au pierdut viețile în misiuni alături de americani”, a spus Joja.

Potrivit ei, Guvernul României și Administrația Prezidențială trebuie să negocieze planuri de contingență, inclusiv cu partenerii europeni, pentru a suplini o eventuală retragere americană. „Polonia discută deja aceste scenarii, iar noi ar trebui să facem la fel”, a concluzionat experta.

Iulia Joja este expertă în Securitate și Apărare, predă Securitate Europeană la Georgetown University, în SUA şi la Institutul Diplomatic al SUA.

Citește și: O publicație apropiată de Trump cere retragerea forțelor SUA de la baza Kogălniceanu și ”decuplarea” de România

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH